Veronica Micle, iubirea pătimaşă a lui Mihai Eminescu şi relaţia cu I. L. Caragiale

5 min


7
7 puncte

Veronica Micle a fost una dintre cele mai cunoscute și controversate personalităţi ale literaturii române din secolul al XIX-lea. Născută în Transilvania, într-o familie modestă, a devenit o poetă apreciată și o gazdă a unui salon literar la Iași. A fost soția rectorului Universității din Iași, Ștefan Micle, și iubita poetului național Mihai Eminescu, cu care a trăit o poveste de dragoste tumultuoasă și tragică. A publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii intitulat Dragoste și Poezie.

Veronica Micle s-a căsătorit la doar 14 ani

Veronica Micle s-a născut în data de 22 aprilie 1850, în localitatea Năsăud, în familia cizmarului Ilie Câmpeanu, un fost luptător în armata lui Avram Iancu de la 1848. Mama sa a fost Ana Câmpeanu. De fapt, numele adevărat al Veronicăi Micle a fost, la fel ca cel al mamei sale, Ana Câmpeanu. Veronica nu a apucat să-şi cunoască tatăl, care a murit înainte de naşterea sa.

Fiind persecutată de autorităţile habsburgice, mama Veronicăi a luat-o pe ea şi pe Radu, fratele acesteia, şi a plecat peste munţi, în Moldova, la Târgu Neamţ. Acolo, aceştia au locuit într-o căsuţă şi Ana a început să lucreze ca moaşă. La scurt timp, Radu a murit. În anul 1853, Ana şi fiica sa s-au mutat la Iași.

Veronica a fost un elev eminent, dar şi o tânără de o frumuseţe rară. La susţinerea examenului de absolvire a Şcolii Centrale de fete, în comisie se aflau atât Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, cât şi Stefan Micle, un profesor universitar, cu 30 de ani mai mare decât Veronica. Acesta din urmă era căsătorit.

După examen, fiind fascinat de frumuseţea elevei, Ştefan Micle a stat de vorbă cu Ana Câmpeanu, mama Veronicăi. Într-un final, a rugat-o să-şi determine fiica să se căsătorească cu el, în ciuda diferenţei mari de vârstă.

veronica micle portret
Portret al Veronicăi Micle

În data de 7 august 1864, Veronica, în vârstă de numai 14 ani, şi Ştefan Micle, de 44 de ani, s-au căsătorit în Cluj. La momentul căsătoriei, Ștefan Micle era profesor universitar, iar mai târziu a devenit rector al Universității din Iași. La doi ani după căsătorie, s-a născut Valeria, primul lor copil. În anul 1868, s-a născut şi cea de-a doua fiică a cuplului, Virginia Livia.

• CITEŞTE ŞI:  Amerigo Vespucci, navigatorul după care a fost numită America

Căsătoria celor doi nu a fost privită cu ochi buni. Ştefan Micle era perceput ca un om imoral, care s-a căsătorit cu o copilă ce-i fusese elevă. Dar această căsătorie a pus-o pe Veronica la adăpost de grijile materiale, fiind cunoscut faptul că aceasta avea o situaţie financiară precară. Cu toate acestea, Ştefan Micle nu i-a adus Veronicăi satisfacţii la nivel romantic.

Relaţia tumultuoasă dintre Veronica Micle şi Mihai Eminescu

Între anii 1864-1865, Veronica a fost martor la procesul intentat lui Titu Maiorescu, pe atunci profesor de gramatică și pedagogie la Școala Centrală de fete și președinte al Comitetului de inspecțiune școlar. I s-au imputat „fapte scandaloase, ba chiar și romanse întregi”. Titu Maiorescu a fost, în cele din urmă, achitat. Însă calitatea Veronicăi de martor al acuzării în proces nu avea să fie uitată cu ușurință.

În primăvara anului 1872, Veronica şi soţul său au făcut o călătorie la Viena. Ștefan Micle avea o întâlnire cu rectorul Universității din Viena, iar Veronica a mers pentru un tratament medical, întrucât suferea de psoriazis. Cu această ocazie, l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, care era student.

Soțul Veronicăi a plecat de la Viena după trei zile, iar ea a rămas pentru continuarea tratamentului timp de încă 6 luni. În această perioadă, între Veronica Micle şi Mihai Eminescu a avut loc o relaţie intensă, devenind amanţi.

Din data de 1 septembrie 1874, Mihai Eminescu a fost numit director al Bibliotecii Centrale din Iași. A locuit acolo până în octombrie 1877, timp în care a avut o relaţie tumultuoasă cu Veronica Micle.

• CITEŞTE ŞI:  Care este diferenţa dintre Arctica şi Antarctica

Relația dintre Veronica Micle și Mihai Eminescu a fost una dintre cele mai frumoase și dramatice povești de dragoste din literatura română.

În data de 6 august 1879, Ștefan Micle a murit. Rămasă văduvă, Veronica Micle a reluat legătura cu Eminescu. Cei doi au încercat, fără succes, să-și întemeieze o familie.

veronica micle
Mihai Eminescu, Veronica Micle şi I. L. Caragiale

Aventura dintre Veronica Micle şi Ion Luca Caragiale

Relația dintre Veronica Micle și Ion Luca Caragiale este una controversată și oarecum neclară. Există surse care susțin că cei doi s-au iubit în perioada în care Veronica era încă împreună cu Ștefan Micle și avea o relație ascunsă cu Mihai Eminescu. Alte surse neagă existența unei legături amoroase între ei și afirmă că au fost doar prieteni.

Potrivit unor mărturii, I. L. Caragiale ar fi cunoscut-o pe Veronica la Iași, unde lucra ca revizor școlar. El ar fi vizitat-o des și i-ar fi adus flori și cadouri. Veronica ar fi fost atrasă de el, dar nu ar fi vrut să renunțe la Eminescu.

Caragiale ar fi profitat de absența lui Eminescu, care se afla la București, și ar fi avut o aventură cu Veronica, care i-ar fi scris scrisori pasionale. Eminescu ar fi aflat despre infidelitatea Veronicăi și ar fi fost furios pe Caragiale. Aceştia s-ar fi certat în casa lui Titu Maiorescu și s-ar fi îndepărtat definitiv.

În ciuda a ceea ce se spune, relația dintre Veronica Micle și Ion Luca Caragiale rămâne un subiect de dezbatere și speculație, care nu poate fi elucidat cu certitudine din lipsa unor dovezi concludente.

Ultimii ani şi moartea Veronicăi Micle

În anul 1883, odată cu îmbolnăvirea lui Eminescu, a început o campanie de denigrare a Veronicăi. Mulţi i-au reproşat că spitalizarea marei sale iubiri nu a impresionat-o în niciun fel. După ce a început să-şi mai revină, Mihai Eminescu s-a întors pentru o perioadă la Iaşi, dar de această Veronica Micle este cea care a plecat la Bucureşti, însoţind-o pe fiica sa la studii.

• CITEŞTE ŞI:  Copilul genial care la 8 ani a învins 20 de jucători într-o partidă simultană de şah: Samuel Reshevsky

În primăvara anului 1887, Mihai Eminescu a plecat la Botoșani, la sora sa Harieta. Aceasta i-a fost alături marelui poet în cea mai grea perioadă din viaţa sa. De asemenea, Harieta nu avea o părere foarte bună despre Veronica Micle.

Veronica Micle a mers la Botoșani și l-a convins pe Eminescu să se mute definitiv la București. A urmat o perioadă controversată şi dificilă pentru Eminescu. Poetul a fost, în cele din urmă, internat la sanatoriul doctorului Şuţu, acolo unde a şi murit în data de 15 iunie 1889.

După moartea lui Eminescu, Veronica Micle a intrat într-o profundă depresie. S-a retras la mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ. Acolo a scris ultimele scrisori și poezii, în care își exprima dorul și regretul pentru Eminescu. A încercat să-și găsească alinare în credință și în prietenia cu maica Teodosia, stareța mănăstirii. A donat o parte din averea ei mănăstirii și a cerut să fie îngropată lângă Mihai Eminescu.

În data de 3 august 1889, la vârsta de 39 de ani, Veronica Micle a decis să-și pună capăt zilelor. A luat o doză mare de arsenic și a murit după câteva ore de chinuri groaznice. A lăsat un bilet de adio în care își cerea iertare pentru gestul său și își exprima speranța de a se reîntâlni cu Eminescu sus, în ceruri. A fost îngropată la mănăstirea Văratec, unde se află și astăzi mormântul ei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via