O mască romană antică extrem de rară, descoperită în România de un arheolog amator

2 min


3
3 puncte

Un arheolog amator din România a descoperit o mască romană antică de paradă, extrem de rară. Măștile de fier din epoca romană sunt rare, ceea ce face ca această descoperire să fie unică. Până în prezent, în țară au fost descoperite doar măști romane din bronz.

Folosind un detector de metale, Betej Gabriel a dezgropat masca romană antică în Albeni, o comună din județul Gorj. Masca din fier a aparținut cel mai probabil unui soldat roman staționat în regiune. Arheologul Gheorghe Calotoiu a afirmat că soldații romani foloseau astfel de măști la diverse exerciții de luptă sau la sărbători. El a adăugat că soldații romani purtau astfel de măști și coifuri în timpul paradei la care participau.

Masca este deja catalogată drept un obiect de tezaur, fiind prima astfel de piesa descoperită în țara noastră.

Arheologul amator a descoperit o mască romană antică, extrem de rară

„Probabil a fost purtată de către un soldat roman care se afla fie în Castru sau Castrele Romane de la Bumbești Jiu sau unde au staţionat o serie întreagă de legiuni şi cohorte. A fost găsită la o oarecare distanţă pentru că astfel de obiecte se puneau la distanţe mai mari pentru a nu fi găsite aşa de uşor.”, a declarat Gheorghe Calotoiu.[sursa]

mască romană antică
Masca romană din fier descoperită în Albeni

În aceeași zonă, oamenii de știință au descoperit anterior un coif roman, arme, monede, ceramică și vase de un alt tip. Există dovezi solide ale prezenței romane antice aici. Descoperirile au fost făcute nu departe de fortul roman de la Bumbești-Jiu, unde a fost descoperită o inscripție dedicată împăratului roman Caracalla.

• CITEŞTE ŞI:  Mirosurile pot influenţa modul în care percepem culorile, dar nu ne dăm seama de asta

Cercetările arheologice sistematice efectuate în anul 2002 în interiorul castrului au dus la descoperirea unui tezaur imperial roman format din 92 de monede de argint, care acoperă o perioadă de aproape 50 de ani.

Masca de la Albeni trebuie expertizată la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București, dupăcare va fi restaurată. După restaurare, obiectul unicat va fi expus la muzeul din Târgu Jiu.

„Este vorba de o mască romană ritualică, care se datează groso-modo în secolele II, III după Hirstos. Ea va fi supusă unui procedeu de restaurare în cadrul laboratorului de pe lângă Academia Română taie după aceea va fi clasată şi expusă în cadrul expoziţiei permanente a muzeului judeţean Gorj, Alexandru Ştefulescu.”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeul Județean Gorj.

Potrivit legilor din România, cei care descoperă astfel de vestigii sunt obligați să le ducă la muzeu. În caz contrar, riscă închisoarea. În funcție de cât de valoroase sunt obiectele, arheologii de ocazie sunt și răsplătiți cu bani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via