Mina de diamante Mir: nu s-a permis niciodată o investigaţie a naturii bizare a diamantelor din Mirny

Noutăţi

Mina de diamante Mir este o mină de diamante în carieră deschisă, situată în localitatea Mirny, Republica Sakha, în regiunea siberiană din estul Rusiei. Mina are o adâncime de peste 525 de metri, un diametru de 1.200 m și este una dintre cele mai mari găuri excavate din lume.

Exploatarea în carieră deschisă a început în anul 1957 și a fost întreruptă în anul 2001. Din anul 2009, este activă ca mină subterană de diamante.

Mina de diamante Mir: Descoperirea

Ambiţia lui Stalin de a construi URSS sub forma unui uriaş imperiu industrial, trebuia sprijinită deopotrivă cu bani lichizi, dar şi cu diamante, necesare atât ca resursă finainciară, dar şi pentru fabricarea maşinăriilor şi a ustensilelor.

Mina de diamante Mir mirny
Mina de diamante Mir, în apropierea oraşului Mirny

Zăcămintele de diamante au fost descoperite la 13 iunie 1955 de către geologii sovietici Yuri Khabardin, Ekaterina Elagina și Viktor Avdeenko în timpul marii expediții Amakinsky în Yakut ASSR. Aceștia au găsit urme de rocă vulcanică kimberlită, care este de obicei asociată cu diamantele. Această descoperire a fost al doilea succes în căutarea kimberlitei în Rusia, după numeroasele expediții eșuate din anii 1940 și 1950.

Pentru această descoperire, în anul 1957, Khabardin a primit Premiul Lenin, una dintre cele mai înalte distincții din Uniunea Sovietică.

Dezvoltarea minei

Dezvoltarea minei a început în anul 1957, în condiții climatice extrem de dure. Șapte luni de iarnă pe an înghețau solul, ceea ce îngreuna exploatarea minieră.

În timpul scurtelor luni de vară, solul se transforma în mocirlă. Clădirile trebuiau să fie ridicate pe piloni, pentru a nu se scufunda din cauza căldurii pe care o degajau, topind permafrostul.

• CITEŞTE ŞI:  În premieră, astronomii au cartografiat apa chiar acolo unde se așteaptă să se formeze planetele

Principala uzină de prelucrare a trebuit să fie construită pe un teren mai bun, găsit la 20 km distanță față de mină. Temperaturile din timpul iernii erau atât de scăzute încât anvelopele mașinilor și oțelul se spulberau, iar petrolul îngheța.

În timpul iernii, muncitorii au folosit motoare cu reacție pentru a dezgheța și a excava permafrostul sau l-au aruncat în aer cu dinamită pentru a avea acces la kimberlita subiacentă. Întreaga mină trebuia să fie acoperită pe timp de noapte pentru a împiedica utilajele să înghețe.

Mina de diamante Mir mirny
Mina de diamante Mir este una dintre cele mai mari găuri create de om

În anii 1960, mina producea 10.000.000 de carate (2.000 kg) de diamante pe an, dintre care o fracțiune relativ mare (20%) erau de calitate gemă. Straturile superioare ale minei (până la 340 m) aveau un conținut foarte ridicat de diamante, de patru carate (0,80 g) pe tonă de minereu, cu un raport relativ ridicat între pietre prețioase și pietre industriale.

Randamentul a scăzut la aproximativ 2 carate (0,40 g) pe tonă, iar rata de producție a încetinit la 2.000.000 de carate (400 kg) pe an în apropierea fundului gropii. Cel mai mare diamant din mină a fost găsit la 23 decembrie 1980. Acesta cântărea 342,5 carate (68,50 g) și a fost numit „Al 26-lea Congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice”.

Diamantele care proveneau din mină au stârnit suspiciuni. Toate aveau aproximativ aceeași formă și dimensiune, fiind denumite în cele din urmă „Urși de argint”. URSS nu a permis o investigație privind natura ciudată a diamantelor și, până în prezent, nimeni nu știe exact de ce toate diamantele care au provenit din mină erau atât de asemănătoare.

• CITEŞTE ŞI:  Prinţii din Turn: povestea tulburătoare a fraţilor închişi în Turnul Londrei

Exploatarea minei a fost întreruptă în anii 1990, la o adâncime de 340 de metri, după ce fundul gropii a fost inundat, dar activitatea a fost reluată ulterior.

Operațiuni

Mina de diamante Mir a fost prima mină de diamante dezvoltată și cea mai mare mină de diamante din Uniunea Sovietică. Exploatarea sa la suprafață a durat 44 de ani, fiind închisă în cele din urmă în iunie 2001. După prăbușirea URSS în anii 1990, mina a fost exploatată de către compania de diamante Sakha, care a raportat profituri anuale de peste 600 de milioane de dolari din vânzările de diamante. Evident, cifrele reale nu vor fi cunoscute niciodată.

Ulterior, mina a fost operată de Alrosa, cea mai mare companie producătoare de diamante din Rusia, și a avut 3.600 de angajați. S-a anticipat de mult timp că recuperarea diamantelor prin mineritul convențional la suprafață va lua sfârșit. Prin urmare, în anii 1970, a început construcția unei rețele de tuneluri pentru extragerea diamantelor în subteran.

Până în anul 1999, proiectul a funcționat exclusiv ca o mină subterană. Pentru a stabiliza groapa principală de suprafață abandonată, fundul acesteia a fost acoperit cu un strat de moloz de 45 de metri grosime. După începerea operațiunilor subterane, proiectul a avut o durată de viață estimată de 27 de ani, pe baza unui program de explorare prin forare până la o adâncime de 1 220 de metri. Producția a încetat în anul 2001, iar mina Mir a fost închisă în anul 2004.

Mina a fost repusă în funcțiune în anul 2009 și se preconizează că va rămâne operațională pentru încă 50 de ani. Mina subterană Mir a fost inundată din nou în anul 2017, prinzând în capcană peste 140 de mineri, care, cu excepția a opt dintre ei, au fost salvați.

• CITEŞTE ŞI:  Cum s-a născut Universul din nimic? Ce a generat Big Bang-ul şi în ce condiţii s-a produs

În prezent, se estimează că aproape 2.000 de kilograme de diamante sunt dezgropate din mină în fiecare an.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Biserica Sfântului Mormânt

Biserica Sfântului Mormânt: locul în care s-ar afla de fapt Dealul Golgota, pe care...

0
Biserica Sfântului Mormânt, cunoscută și ca Biserica Sfintei Învieri, mai ales în creștinismul de rit răsăritean, este o biserică aflată în interiorul zidurilor vechii...
vortexul polar se învârte invers

„Vortexul polar se învârte invers” deasupra Arcticii, după un eveniment major de inversare a...

0
La începutul lunii, un eveniment de încălzire atmosferică bruscă a determinat inversarea traiectoriei vortexului polar al Arcticii. Inelul de aer rece se rotește acum...
yaodong

Milioane de oameni din China locuiesc în peşteri săpate în pământ, numite yaodong

1
În contrast total cu viaţa civilizaţă a secolului XXI şi cu puterea economică a Chinei, unde oamenii locuiesc în case moderne şi dispun de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via