Un neurochirurg a extras un vierme viu din creierul unei femei, într-o intervenţie în premieră mondială

4 min


1
1 punct

O femeie în vârstă de 64 de ani s-a plâns că uita repede şi că suferea de depresie, înainte ca medicii să-i scoată din creier un vierme rotund, lung de 8 cm, care se găsește în mod normal la pitoni.

Părea o zi obișnuită de muncă pentru medicul infecționist de la spitalul din Canberra, Australia, Dr. Sanjaya Senanayake, până când un coleg neurochirurg l-a sunat și i-a spus: „Doamne, n-o să-ți vină să crezi ce tocmai am găsit în creierul acestei doamne. Este viu și se mișcă”.

Neurochirurgul, Dr. Hari Priya Bandi, tocmai scosese din pacienta sa un vierme parazit de 8 cm lungime, ceea ce a determinat-o să apeleze la Senanayake și la alți colegi din spital pentru a cere sfaturi despre ce trebuie făcut în continuare.[sursa]

Neurochirurgul a extras un vierme viu din creierul unei femei

Pacienta, o femeie în vârstă de 64 de ani din sud-estul New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit vreme de trei săptămâni de dureri abdominale și diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră și transpirații nocturne.

Până în anul 2022, simptomele ei au inclus și faptul că uita repede, dar și depresia, ceea ce a determinat trimiterea sa la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a dezvăluit anomalii care necesitau o intervenție chirurgicală.

„Dar neurochirurgul cu siguranță nu s-a dus acolo gândindu-se că va găsi un vierme care se mișcă. Neurochirurgii se confruntă în mod regulat cu infecții în creier, dar aceasta a fost o descoperire unică în carieră. Nimeni nu se aștepta să găsească așa ceva.”, a spus medicul Sanjaya Senanayake.

• CITEŞTE ŞI:  Efectul Cherenkov a fost observat pentru prima dată într-o instalație de fuziune nucleară

Cum a fost scos un vierme viu din creierul unei femei

Descoperirea surprinzătoare a determinat o echipă de la spital să se reunească rapid pentru a descoperi ce fel de vierme rotund era și, cel mai important, să decidă asupra oricărui alt tratament de care ar putea avea nevoie pacientul.

„Ne-am dus pur și simplu după manuale, căutând toate tipurile diferite de paraziţi care ar putea provoca boli neurologice.”, a spus Senanayake. Căutările lor au fost zadarnice și au căutat ajutor la experți externi.

„Canberra este un loc mic, așa că am trimis viermele, care era încă în viață, direct în laboratorul unui om de știință de la CSIRO care are multă experiență cu paraziții. S-a uitat la el și a spus: «O, Doamne, acesta este Ophidascaris robertsi»!”, a mai spus dr. Senanayake.

Ophidascaris robertsi este un vierme rotund care se găsește de obicei la pitoni. Pacienta de la spitalul din Canberra marchează primul caz din lume în care parazitul a fost găsit la om.

Pacienta locuiește în apropierea unei zone în care se găsesc pitoni. În ciuda faptului că nu a avut contact direct cu șerpii, femeia aduna deseori ierburi sălbatice, inclusiv verdețuri, din jurul lacului din apropiere pentru a le folosi la gătit.

Medicii și oamenii de știință implicați în cazul ei au emis ipoteza că un piton ar fi putut răspândi parazitul prin intermediul fecalelor în iarbă. Aceștia cred că pacienta a fost probabil infectată cu parazitul după ce a atins ierburile și a transferat ouăle în mâncare sau pe ustensilele de bucătărie, fie după ce a mâncat verdețurile.

• CITEŞTE ŞI:  NASA a descoperit posibile forme de viaţă pe o planetă oceanică aflată la 120 de ani lumină de Pământ

Dr. Senanayake, care este, de asemenea, expert în boli infecțioase la Universitatea Națională Australiană, a declarat că pacienta trebuie tratată pentru alte larve care ar fi putut invada alte părți ale corpului, precum ficatul. Dar, având în vedere că niciun pacient nu mai fusese tratat vreodată pentru acest parazit, s-a acţionat cu pridentă. Unele medicamente ar putea declanșa o inflamație pe măsură ce larvele mor. Această inflamație poate fi dăunătoare pentru organe precum creierul, așa că a fost nevoie să se administreze și medicamente pentru a contracara orice efect secundar periculos.

Tratamentul administrat femeii şi-a făcut efectul

„Acea biată pacientă a fost atât de curajoasă și minunată. Cu siguranţă nimeni nu-şi doreşte să devină primul pacient din lume cu un vierme rotund găsit în creier și chiar ne scoatem pălăria în fața ei. A fost minunată.”, a spus dr. Senanayake.

Femeia se recuperează bine și este în continuare monitorizată în mod regulat, iar cercetătorii analizează dacă o afecțiune medicală preexistentă care a dus la compromiterea sistemului său imunitar, ar fi putut duce la instalarea larvelor. Cazul a fost documentat în ediția din septembrie a revistei Emerging Infectious Diseases.[sursa]

Aproximativ 75% din bolile infecțioase noi sau emergente la oameni provin de la animale.

Senanayake a declarat că acest caz, unul în premieră mondială, a evidențiat pericolul transmiterii bolilor și infecțiilor de la animale la oameni, mai ales pe măsură ce oamenii și animalele încep să trăiască tot mai aproape unii de alții, iar habitatele se suprapun tot mai mult.

• CITEŞTE ŞI:  Centura Kuiper de la marginea Sistemului Solar este mai mare decât s-a crezut până acum

„În ultimii 30 de ani au existat aproximativ 30 de noi infecții în lume.”, a spus dr. Senanayake.

Medicul specialist în boli infecțioase, profesorul Peter Collignon, care nu a fost implicat în cazul pacientei de mai sus, a declarat că unele cazuri de boli zoonotice pot să nu fie niciodată diagnosticate dacă sunt rare și dacă medicii nu știu ce să caute. „Uneori, oamenii mor fără să se găsească niciodată cauza.”, a spus acesta.

„Este recomandat să aveți grijă atunci când interacţionaţi cu animalele și cu mediul înconjurător, spălând bine alimentele și gătindu-le în mod corespunzător și purtând protecție, cum ar fi mâneci lungi, pentru a nu fi mușcați.”, a mai spus profesorul Collingnon.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via