O vilă din apropierea Muntelui Vezuviu ar fi locul unde a murit Augustus, primul împărat al Romei

3 min


4
4 puncte

Unde a murit Augustus, primul împărat roman: cercetătorii spun că o vilă îngropată de erupția Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr. corespunde cu înregistrările privind moartea împăratului, în anul 14 d.Hr.

Ruinele unei vile romane de lângă Muntele Vezuviu, descoperite sub rămășițele unei alte vile construite deasupra ei mulți ani mai târziu, ar putea fi locul în care Augustus, primul împărat roman, și-a dat ultima suflare, spun arheologii.[sursa]

Prima vilă, despre care săpăturile sugerează că a fost locuită înainte de secolul I d.Hr., pare să fi fost distrusă în urma erupției devastatoare a Muntelui Vezuviu din anul 79 d.Hr., iar vila de mai târziu a fost construită în acel loc în secolul al II-lea.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au lucrat la acest sit timp de peste 20 de ani și acum speră ca săpăturile ulterioare să stabilească faptul că vila mai veche este într-adevăr locul în care Augustus a murit în anul 14 d.Hr.

„Situl nostru este probabil singurul, sau unul dintre foarte puținele posibilități pe care le avem.”, a declarat Mariko Muramatsu, arheolog la Universitatea din Tokyo care conduce proiectul.[sursa]

unde a murit Augustus
Vila din apropierea Muntelui Vezuviu, unde a murit Augustus, primul împărat al Romei

Unde a murit Augustus

Cercetătoarea a remarcat că situl corespunde cu scrierile istoricilor romani Tacitus, Suetonius și Cassius Dio, care au consemnat că Augustus a murit în anul 14 d.Hr. la vila familiei sale de lângă Nola. Însă locația exactă a vilei este necunoscută, a precizat Muramatsu.

Orașul modern Nola se află la aproximativ 8 kilometri nord-est de situl arheologic de la Somma Vesuviana, pe versantul nordic al Vezuviului.

• CITEŞTE ŞI:  Califatul de la Damasc, unul dintre cele mai mari imperii din istorie, format de urmaşii profetului Mahomed

Îngropată de erupţia vulcanului

Vila din secolul al II-lea de la Somma Vesuviana a fost distrusă de o erupție a Vezuviului în secolul al V-lea, iar ruinele sale îngropate au fost descoperite în anul 1929. Acestea au fost identificate ca fiind posibila locație a vilei lui Augustus, dar lipsa de fonduri a împiedicat explorarea ulterioară a sitului.

În anul 2002, echipa Universității din Tokyo și arheologii locali au început să lucreze la sit și au recuperat multe statui frumoase din marmură și alte artefacte. Dar studiile straturilor arheologice au arătat că acestea datează de după erupția din 79 d.Hr.

Acum, pe măsură ce arheologii au săpat în straturile mult mai adânci ale sitului, au descoperit ruinele unei părți dintr-o vilă mai veche care a fost construită acolo înainte de erupție și care a fost îngropată de straturile de rocă și cenușă expulzate de vulcan.

În plus, cercetările lor au stabilit că erupția a devastat și părți din versanții nordici ai vulcanului. Până acum, se credea că erupția din anul 79 d.Hr. a afectat în principal orașele din sud, precum Pompei.

„Acum avem dovezi clare care arată … că erupția din 79 d.Hr. a distrus o clădire de sub vila pe care o avem deja.”, a declarat Muramatsu, referindu-se la structura din secolul al II-lea.

• CITEŞTE ŞI:  Schelete din Epoca Întunecată, descoperite cu găleţi la picioare şi inele în jurul gâtului, într-un cimitir vechi de 1.000 de ani

Unele dintre elementele găsite până acum par a fi o cameră mare folosită ca depozit și părți din băile private ale vilei anterioare. „Prin studierea acestor structuri, putem înțelege mai bine clădirea și natura sitului.”, a mai spus Muramatsu.

unde a murit Augustus
Structurile celei mai vechi vile dezgropate până acum la Somma Vesuviana includ părți ale unor băi private și un depozit plin cu ulcioare pentru depozitarea uleiului de măsline sau a vinului, numite amfore

Echipa sa speră acum să obțină finanțare pentru a permite continuarea săpăturilor care ar putea dovedi că aceasta a fost vila în care a murit Augustus.

Primul împărat roman

Augustus, născut Gaius Octavius la Roma în anul 63 î.Hr., a fost nepotul și fiul adoptiv al generalului și politicianului roman Iulius Cezar, care a fost asasinat în anul 44 î.Hr.

După moartea lui Cezar, Augustus a preluat puterea la Roma împreună cu prietenul lui Cezar, Marc Antoniu, și a devenit singurul conducător al acesteia după ce l-a învins pe Antoniu în bătălia de la Actium din anul 31 î.Hr.

Augustus s-a prezentat ca fiind „primul între egali” în Senat – adunarea de conducere a Romei -, dar a condus fosta Republică Romană cu o mână de fier și este considerat a fi primul împărat roman.

După o domnie lungă și prosperă, Augustus a murit în anul 14 d.Hr. – zvonurile spuneau că a fost otrăvit de soția sa, Livia Drusilla, după care fiul său adoptiv Tiberius (fiul natural al Liviei) a devenit împărat.

• CITEŞTE ŞI:  Studii extinse arată că apele subterane din lume dispar mai repede ca niciodată. Dar există și vești bune

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via