Un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter, momentul fiind surprins de către un astronom amator

2 min


1
1 punct

Un astronom amator a surprins un moment foarte rar în care un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter. Impactul a fost detectat inițial de proiectele de observare astronomică din Okinawa, cunoscute sub numele de OASES și PONCOTS. Ca răspuns la observațiile lor, ei au apelat prompt pe rețelele de socializare, trăgând un semnal de alarmă și îndemnând colegii astronomi să-și revizuiască datele pentru orice dovadă a luminii cauzate de coliziune.

Momentul uluitor al impactului a fost surprins de Jurnalul Planetar MASA, care a împărtășit lumii imagini vii ale evenimentului. Persoana din spatele contului MASA Planetary Log și-a arătat uimirea, spunând:

„Când m-am trezit dimineața și am deschis X (Twitter), am văzut informații că s-a observat un fulger pe suprafața lui Jupiter. În noaptea aceea, când am verificat în videoclipul timpului corespunzător, am văzut un bliț. Am fost foarte norocos să fotografiez acest fenomen când s-a întâmplat.”[sursa]

obiect prăbuşit pe jupiter
Obiectul misterios care s-a prăbuşit pe Jupiter a cauzat o explozie uriaşă, având în vedere dimensiunea planetei

Deși dimensiunea exactă a obiectului care s-a ciocnit cu Jupiter rămâne necunoscută, a fost evident suficient de substanțială pentru a crea o imagine orbitoare. Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, nu este străină de astfel de coliziuni datorită poziției sale unice și a atracției gravitaționale masive. Situată în apropierea centurii de asteroizi a Sistemului Solar, gravitația imensă a lui Jupiter acționează ca un vid cosmic, atragând în trecere obiecte cerești.

Momentul în care un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter

Un studiu din anul 2013 a scos la lumină frecvența acestor impacturi, indicând că Jupiter întâlnește obiecte cu diametrul cuprins între 5 și 20 de metri de aproximativ 12 până la 60 de ori în fiecare an. Pentru obiectele care depășesc 100 de metri în dimensiune, coliziunile cu Jupiter au loc la fiecare câțiva ani. Acest lucru este în contrast puternic cu rata de impact a Pământului, unde obiecte atât de mari ne impactează planeta mult mai rar.

Citeşte şi:  Cum a cucerit Hernan Cortes Imperiul Aztec în mai puţin de doi ani

Masa colosală a lui Jupiter și influența gravitațională joacă un rol crucial în protejarea planetelor interioare ale Sistemului Solar, inclusiv Pământul, de aceste obiecte. Cu toate acestea, acest lucru ridică și posibilitatea ca Jupiter, ca urmare a interacțiunilor sale gravitaționale, să poată direcționa ocazional asteroizii sau cometele spre Pământ.

Ciocnirea recentă de pe Jupiter se adaugă la o listă tot mai mare de impacturi înregistrate asupra gigantului gazos. Primul exemplu istoric a fost în anul 1994, când cometa Shoemaker-Levy 9 s-a ciocnit cu Jupiter, marcând prima observație directă a două corpuri cerești care se ciocnesc în Sistemul Solar.

Ulterior, astronomii au observat cel puțin încă opt evenimente de impact asupra lui Jupiter, cel mai recent înainte de acesta a avut loc în septembrie 2021. Aceste observații nu numai că contribuie la înțelegerea noastră asupra mediului dinamic al lui Jupiter, ci servesc și ca o reamintire despre natura în continuă schimbare a vecinilor noștri cerești.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide