Oona O’Neil, femeia care i-a schimbat viaţa lui Charlie Chaplin

3 min


12
12 puncte

Deşi a reuşit să facă o lume întreagă să râdă şi să-l îndrăgească, viaţa lui Charlie Chaplin nu era atât de bună precum lăsa impresia că ar fi. Marele actor a fost bântuit de amintirile negre ale copilăriei și de gândul cumplit că-şi va pierde minţile, precum mama sa. În ciuda relaţiilor nereuşite din tinereţe, Charlie Chaplin a cunoscut-o pe Oona O’Neil atunci când se aştepta mai puţin. Aceasta avea să-i transforme total viaţa personală.

În cartea sa autobiografică, Charlie Chaplin a descris momentul în care a cunoscut-o pe Oona O’Neil drept „cel mai fericit eveniment din viaţa mea”. După care a mai scris că „în ultimii douăzeci de ani am aflat ce înseamnă fericirea.”

Dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Căci viaţa sa a fost una tristă încă din copilărie. Charlie Chaplin s-a născut în data de 16 aprilie 1889, în Londra. Părinţii săi erau artişti, însă moartea prematură a tatălui său şi boala cumplită a mamei i-au transformat copilăria într-o luptă continuă pentru supravieţuire. De fapt, acel Charlie Chaplin pe care l-a cunoscut toată lumea este produsul străzilor triste din sudul Londrei, acolo unde acesta a crescut într-o sărăcie lucie.

Viaţa sa a avut mai multe suişuri şi coborâşuri, până să ajungă pe culmile succesului. În plan personal, însă, nu s-a bucurat de relaţii stabile. Mulţi l-au criticat pentru acest lucru, întrucât iubitele sale erau practic nişte adolescente care nu ştiau ce înseamnă viaţa. Prima lui soţie, Mildred Harris, avea 16 ani când s-au cunoscut, pe când el avea 30. Cea de-a doua, Lita Grey, avea doar 15 ani când s-au cunoscut, iar motivul pentru care s-a căsătorit cu ea a fost acela de a nu fi arestat sub acuzaţia de întreţinerea de relaţii sexuale cu o minoră. Nici cu cea de-a treia soţie, Paulette Goddard, nu a avut noroc, deşi aceasta avea 21 de ani, iar el 47 de ani. Cei doi s-au despărţit după şase ani de relaţie.

oona o'neil
Oona O’Neil şi Charlie Chaplin

Charlie Chaplin şi Oona O’Neil

Atunci când se aştepta mai puţin, Charlie Chaplin avea să întâlnească femeia care i-a schimbat viaţa. Aceasta a fost Oona O’Neil, fiica dramaturgului britanic Eugene O’Neill, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

• CITEŞTE ŞI:  O comoară de "valoare inestimabilă" a unei epave legendare va fi recuperată de un robot subacvatic, în Columbia: galionul San Jose

Oona O’Neil s-a născut în data de 14 mai 1925, devenind actriţă. L-a întâlnit pe Charlie Chaplin în anul 1942, pe când avea doar 17 ani, iar el 53. Aplicase pentru un rol într-unul dintre filmele sale. Din acel moment, cei doi au devenit de nedespărţit. În anul următor s-au căsătorit.[sursa]

Diferenţa de vârstă de 36 de ani dintre ei a ridicat multe sprâncene când cei doi şi-au oficializat relaţia. Însă nu părea să-i deranjeze deloc. Pentru Charlie Chaplin aceasta avea să devină cea mai frumoasă perioadă a vieţii sale, în ciuda problemelor pe care urma să le întâmpine.

Charlie Chaplin a fost acuzat de comunism, având probleme şi cu una dintre fostele soţii. A fost nevoit să se mute în Elveţia, fiind aproape să-şi piardă întreaga avere. Era una dintre marile sale temeri, aceea de a redeveni sărac. Oona, însă, a salvat situaţia. S-a urcat într-un avion către Hollywood, a golit toate seifurile din casă şi a transferat patru milioane de dolari în conturi din străinătate. Mai mult, a împachetat toată mobila din locuinţă şi a trimis-o spre Europa.

Charlie Chaplin şi Oona O’Neil au avut împreună opt copii: Geraldine, Michael, Josephine, Victoria, Eugene, Jane, Annette şi Christopher. Cei doi au rămas împreună până la moartea lui Charlie Chaplin, din data de 25 decembrie 1977. Avea 88 de ani.

Charlie, Oona şi 6 dintre copiii lor

Sfârşitul Oonei Chaplin

După moartea soţului său, Oona şi-a împărţit viaţa între Elveţia şi New York. A evitat atenţia publică, alegând să trăiască o viaţă retrasă.

• CITEŞTE ŞI:  Donald Harvey, "Îngerul morţii" care a luat peste 50 de vieţi în timp ce lucra ca asistent

În luna martie 1978, Oona Chaplin a devenit victima unui şantaj. Sicriul soţului său a fost furat din mormânt, de câtre doi mecanici şomeri, Roman Wardas şi Gantcho Ganev. Cei doi au conceput un plan diabolic, prin care voiau să dea o lovitură financiară. Astfel, au contactat-o pe văduva lui Chaplin şi i-au cerut bani pentru răscumpărarea sicriului.

În următoarele două luni a avut loc o operaţiune de amploare a poliţiei, iar cei doi şantajişti au fost prinşi. Sicriul cu trupului lui Charlie Chaplin a fost recuperat şi reînmormântat.

Conform biografilor, Oona Chaplin a devenit alcoolică după moartea soţului său. Devenise o epavă atunci când s-a stabilit permanent în satul Manoir de Ban, din Elveţia, la finalul anilor ’80. În data de 27 septembrie 1991, Oona Chaplin a murit, în urma unui cancer pancreatic. Avea vârsta de 66 de ani. A fost înmormântată alături de soţul său, în cimitirul din comuna Corsier-sur-Vevey.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

12
12 puncte
Andreea Ionescu
Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, pasionată de istorie antică şi personalităţi marcante.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via