Viaţa interesantă a lui Peter Falk, celebrul detectiv Columbo

5 min


4
4 puncte

Peter Falk s-a născut în data de 16 septembrie 1927, în New York, SUA, tatăl său fiind de origine poloneză, iar mama rusoaică. A devenit actor şi a rămas cunoscut în istorie pentru rolul său de detectiv din serialul Columbo, deşi nu i se dădeau şanse în actorie după o boală din copilărie.

La vârsta de trei ani, Peter Falk a fost diagnosticat cu retinoblastom. Aceasta este o formă rară de cancer ocular, care a dus la îndepărtarea ochiului său drept. În urma acestei intervenții, a purtat un ochi de sticlă pentru restul vieții. De asemenea, a suferit o formă severă de astm. Aceste probleme l-au făcut să petreacă mult timp în casă, citind și ascultând radio. În ciuda acestor obstacole, Peter a început să joace în piese de teatru încă din liceu și a continuat să-și dezvolte pasiunea pentru actorie în timpul studiilor universitare.

Peter Falk a început să joace în piese de teatru în timpul facultății și a avut debutul pe Broadway în anul 1956.

A obţinut o diplomă de master în administraţie publică, la Universitatea din Syracuse, în anul 1953. Mai întâi a lucrat ca bucătar şi apoi a fost consultant financiar pentru bugetul statului Connecticut. Peter Falk afirma în memoriile lui că nu şi-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcţionar public.

În ciuda talentului său ca actor, un impresar l-a sfătuit să nu se aştepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Peter, însă, nu s-a lăsat învins.[sursa]

Peter Falk în rolul celebrului detectiv Columbo

Peter Falk a devenit detectivul Columbo

Peter Falk a obţinut roluri minore în câteva pelicule, la sfârşitul anilor ’50. Avea să câştige, însă, recunoaşterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc” (1960). Ulterior, a jucat într-un alt film de succes, „Pocketful of Miracles” (1961). Aceste roluri i-au adus nominalizări la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în ambele filme, consolidându-i reputația.

Citeşte şi:  200 de fermieri au rămas tăcuţi în timpul unei licitaţii

Aceste apariții şi alte câteva seriale apreciate i-au adus o expunere mai largă și l-au pregătit pentru succesul său în rolul din serialul „Columbo”.

Serialul „Columbo” a început cu un episod-pilot numit „Prescription: Murder”, care a avut premiera în anul 1968. Acest episod-pilot a fost bazat pe o piesă de teatru scrisă de Richard Levinson și William Link, care au creat și personajul detectivului Columbo.

Levinson și Link au fost impresionați de talentul lui Peter Falk și au considerat că ar fi potrivit pentru rolul detectivului neconvențional. Falk era un fan al personajului și a avut o puternică intuiție că ar putea aduce ceva special rolului. În cadrul unui interviu, Falk a povestit cum a insistat în a obține rolul, spunând: „Am vrut să joc în Columbo. Știam că acesta este un rol pe care îl pot face ca nimeni altul.”

Columbo a devenit un fenomen

În serialul „Columbo”, personajul interpretat de Falk a devenit cunoscut pentru abordarea sa neconvențională și meticuloasă în rezolvarea cazurilor. Detectivul îmbrăcat într-un trench uzat și cu o țigară în mână a captivat publicul cu inteligența sa ascuțită și capacitatea de a înșela suspecții cu stilul său dezordonat.

Deși personajul Columbo este adesea comparat cu alți detectivi celebri precum Sherlock Holmes sau Hercule Poirot, stilul său distinctiv de investigare îl diferenţiază de ceilalți. Columbo nu se bazează pe geniul său deductiv în același mod în care o fac Holmes și Poirot, ci mai degrabă pe empatia sa, curiozitatea și abilitatea de a înțelege psihologia umană.

Aşadar, putem spune despre Columbo că este un maestru al psihologiei umane, folosindu-se de acest talent pentru a înțelege motivele și comportamentul suspecților. Detectivul utilizează aceste cunoștințe pentru a manipula situațiile și pentru a determina suspecții să se auto-incrimineze. Dar în loc să intimideze suspecţii şi martorii, Columbo îi tratează cu respect și se arată interesat de poveștile lor personale, reușind astfel să câștige încrederea și simpatia acestora.

Citeşte şi:  Legenda lui Li Ching-Yuen, bărbatul care ar fi trăit 256 de ani şi cât de reală este povestea sa

Un aspect marcant al stilului său investigativ este întrebarea aparent inocentă pe care o pune în momentele cheie ale anchetelor. Columbo pare că pleacă, apoi se întoarce brusc și spune: „Just one more thing…” („Încă un lucru…”), înainte de a pune întrebarea care dezvăluie contradicțiile din mărturia suspecților. Această tehnică îi permite să descopere neconcordanțele și să obțină informații esențiale. Aşadar, detectivul se concentrează pe detaliile aparent nesemnificative și pe conexiunile dintre ele, care în cele din urmă conduc la soluționarea cazului.

În serial, Columbo are un câine pe nume… „Dog” (Câine), care apare în mai multe episoade. Relația dintre Columbo și câinele său este una plină de afecțiune, iar detectivul face deseori referire la animalul său de companie.

Detectivul Columbo şi câinele său, Dog

Peter Falk şi faptele sale bune

Pe parcursul vieții sale, Peter Falk a fost implicat în numeroase activități caritabile, inclusiv colaborarea cu organizații care sprijină persoanele cu dizabilități. A fost un susținător activ al Special Olympics și a participat la evenimente de strângere de fonduri pentru cauzele în care credea. S-a implicat în ajutorarea persoanelor fără adăpost şi obişnuia să gătească şi să împartă mâncarea oamenilor cu boli grave.

De asemenea, a fost un susținător activ al fundației „Make-A-Wish”. Această asociaţie își propune să îndeplinească dorințele copiilor cu boli grave sau în stadii terminale. Falk a făcut donații consistente pentru această fundație și a participat la numeroase strângeri de fonduri.

Ultimii ani şi moartea lui Peter Falk

Peter Falk a interpretat personajul Columbo într-o perioadă de peste trei decenii, între anii 1968 și 2003. Aceasta a făcut din serialul „Columbo” unul dintre cele mai longevive seriale de televiziune. Acest rol i-a adus patru Premii Emmy și a devenit unul dintre cele mai cunoscute personaje din istoria televiziunii.

Citeşte şi:  Frying Pan, cel mai periculos hotel din lume, situat în Oceanul Atlantic

Peter Falk a fost căsătorit de două ori. Între anii 1960 şi 1976 el a fost căsătorit cu Alyce Mayo, pe care o cunoscuse la Universitatea din Syracuse. Împreună au înfiat două fete, Catherine şi Jackie. În anul 1977, Falk s-a căsătorit cu actriţa Shera Danese, care a jucat alături de el în mai multe episoade ale serialului „Columbo”.

În ultimii ani de viață, Peter Falk a trecut printr-o serie de probleme de sănătate și personale. În anul 2007, a fost diagnosticat cu Alzheimer, o boală degenerativă care afectează memoria și funcțiile cognitive.

Demența lui a progresat rapid, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat în următorii ani. În anul 2008, soția sa, Shera Danese, a obținut o tutelă temporară asupra lui Falk, pentru a-l ajuta să gestioneze problemele medicale și financiare. În anul 2009, tutela a devenit permanentă, iar Danese a continuat să aibă grijă de el în această perioadă dificilă.

peter falk sotie
Peter Falk şi soţia sa Shera Danese

Peter Falk a murit la vârsta de 83 de ani, în data de 23 iunie 2011, la reședința sa din Beverly Hills, California. Cauza decesului a fost o pneumonie, asociată cu Alzheimer.

Moartea sa a marcat sfârșitul unei ere și a lăsat un gol în lumea divertismentului, dar personajul său continuă să fie apreciat.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide