Piratul Barbă Neagră, unul dintre cei mai temuţi bandiţi din istorie, un „personaj din iad, ce depăşeşte imaginaţia noastră”

3 min


11
11 puncte

Unul dintre cele mai cunoscute şi temute personaje din „epoca de aur” a pirateriei a fost Edward Teach, cunoscut mai degrabă sub numele de piratul Barbă Neagră. Nu există prea multe informaţii în ceea ce priveşte primii ani de viaţă ai lui Teach. Se ştie că s-a născut în jurul anului 1680, la Bristol, pe atunci al doilea oraş ca mărime din Anglia, a cărui dezvoltare era legată de comerţul cu coloniile americane.

Având în vedere că ştia să scrie şi să citească (în momentul morţii avea asupra sa o scrisoare, care îi era adresată, semnată de un judecător din Carolina), istoricul american Robert Lee sugerează că originea sa era departe de a fi modestă. Undeva la începutul secolului al XVIII-lea, Teach ajunsese în Indiile de Vest, probabil la bordul unei nave ce făcea negoţ cu sclavi.

Edward Teach şi renumele de piratul Barbă Neagră

Autorul Charles Johnson, contemporan cu celebrul pirat, a cărui lucrare privitoare la istoria piraţilor, publicată în anul 1724, rămâne până astăzi cea mai importantă sursă a istoriei pirateriei, susţine că Edward Teach luase parte la războiul de succesiune la tronul Spaniei, îmbarcat pe o navă de corsari din Jamaica.

Printr-un concurs de împrejurări rămas până azi nedocumentat, Edward Teach a ajuns în New Providence, pe atunci insula ce oferea piraţiilor din Indiile de Vest condiţii optime pentru interceptarea intensului trafic comercial din apropierea ţărmurilor americane.

piratul barbă neagră
Piratul Barbă Neagră inspira teamă prin simpla sa apariţie

După semnarea tratatului de la Utrecht, care pusese capăt războiului, majoritatea corsarilor se reorientaseră spre activităţi de piraterie. Cândva în cursul anului 1716, Edward Teach s-a alăturat căpitanului Benjamin Hornigold, primind comanda unui slup recent capturat, pentru prima oară numele lui fiind menţionat într-un raport privind activitatea piraţilor din Indiile de Vest.

• CITEŞTE ŞI:  În premieră mondială, un virus a fost observat ataşat de un alt virus

Anul următor, Hornigold a primit graţierea din partea regelui, retrăgându-se din piraterie. Echipajele sale erau oricum nemulţumite că ataca cu predilecţie foşti inamici ai Coroanei, ocolind cu obstinaţie orice navă purtând drapelul britanic.

În noiembrie acelaşi an, Teach a capturat o navă franceză încărcată cu sclavi, La Concorde, rebotezând-o Queen Anne’s Revenge, pe care a echipat-o cu 40 de tunuri. În data de 5 decembrie 1717 a interceptat o navă comercială, Margaret, al cărei căpitan, Henry Bostock, a făcut un raport detaliat al evenimentului, descriindu-l pe Teach ca un bărbat înalt, cu o barbă neagră pe care o purta foarte lungă, prima descriere ce avea să-i aducă celebritatea. Mai târziu, mărturiile vorbeau de o barbă împletită în cozi, pe care o aprindea cu fitiluri pentru a crea un efect înspăimântător.

„O figură din iad” care a blocat portul Charleston

În anul 1724, Charles Johnson îl descria ca pe „o figură din iad, care depăşeşte imaginaţia noastră”. Teach şi-a confecţionat probabil o imagine terifiantă pentru a înăbuşi orice formă de rezistenţă. Oricum, nu există dovezi privind rele tratamente aplicate prizonierilor, cu atât mai puţin tortură sau crimă. După alte câteva capturi, în luna mai 1718, Edward Teach a blocat portul Chaleston (cunoscut pe atunci sub numele de Charles Town), din Carolina de Sud, abordând toate navele care intrau sau ieşeau din port.

În dimineaţa zilei de 22 noiembrie 1718, nava Queen Anne’s Revenge a fost interceptată de două nave înarmate comandate de locotenentul Robert Maynard, cu misiunea de a elimina piraţii care aproape blocaseră traficul comercial din colonii.

• CITEŞTE ŞI:  Ce limbă vorbeau dacii şi de ce nu foloseau un sistem de scriere

În timp ce Manyard avea 57 de oameni, Teach nu comanda mai mult de 25. Lupta a început sub auspicii bune pentru piraţi, care au reuşit să deschidă focul primii asupra atacatorilor, omorând o treime dintre ei. Marynard, un ofiţer experimentat, îşi menţinuse oamenii sub punte, aşteptând un abordaj. Atacul a fost declanşat de Teach, încrezător în şansele sale, după ce aproape scufundase una dintre nave, iar cealaltă avea punţile aproape goale.

Teach şi Marynard au tras unul asupra celuilalt, apoi s-au încleştat într-o luptă corp la corp. Mai bine pregătiţi şi mai numeroşi, marinarii britanici au reuşit să-i împingă pe piraţi spre pupa, în felul acesta Teach fiind înconjurat de oamenii lui Marynard. După ce i-a rupt spada cu o singură lovitură a sabiei sale de abordaj, Teach a vrut să-şi folosească şi cel de-al doilea pistol, moment în care a fost lovit în gât de unul dintre marinari. Grav rănit, a fost apoi atacat şi ucis de alţi membri ai echipajului navei de război. În afară de Teach, 12 piraţi şi 8 englezi au pierit în această luptă.

Corpul lui Teach a fost percheziţionat, apoi aruncat în ocean, cu excepţia capului. Acesta a fost suspendat de bompresul navei, drept dovadă a morţii piratului Barbă Neagră, pentru care exista şi o recompensă substanţială: 400 de lire sterline, împărţite echipajului. Deşi a câştigat o faimă uriaşă în urma acestui eveniment sângeros, Marynard nu a fost promovat, după ce s-a aflat că el şi echipajul lui sustrăseseră o mică parte din încărcătura navei lui Teach.

• CITEŞTE ŞI:  De ce trebuie spălat orezul înainte de a-l găti. Ce spune ştiinţa despre acest lucru

„Piraţii din Caraibe”, inspirat din aventurile piratului Barbă Neagră

Faima lui Teach a inspirat numeroşi scriitori şi scenarişti, celebra serie Piraţii din Caraibe având drept personaj central un căpitan de navă, Jack Sparrow, jucat magistral de către Johnny Depp şi în care Barbă Neagră este interpretat de către Ian McShane.

În anul 1997, epava navei Queen Anne’s Revengea fost descoperită. Până în anul 2007, aproximativ 15.000 de artefacte au fost recuperate şi conservate, o parte dintre ele regăsindu-se în exponatele Muzeului maritim din Carolina de Nord.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

11
11 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via