Planeta Nibiru: misterul de 3.600 de ani al planetei care nu a existat niciodată

Noutăţi

Planeta Nibiru, cunoscută şi ca Planeta X reprezintă un subiect fascinant și controversat, care a stârnit interesul și imaginația multor oameni de-a lungul timpului. După cum e lesne de bănuit, X-ul care face parte din nume reprezintă necunoscutul. Deși Pluto a fost descoperită ca urmare a căutării Planetei X, aceasta nu este considerată a fi Nibiru.

Nibiru este numele dat unei planete ipotetice, care ar avea o orbită foarte lungă și excentrică în jurul Soarelui, și care ar fi responsabilă de unele evenimente catastrofice pe Pământ.

Cum a apărut planeta Nibiru

Originea existenţei acestei planete se află în mitologia sumeriană, cea mai veche civilizație cunoscută din Mesopotamia. Sumerienii au lăsat în urmă o serie de tăblițe de lut, care conțin texte cuneiforme despre cosmogonie, istorie, religie și astronomie. Unele dintre aceste tăblițe menționează o planetă numită Nibiru, care ar fi fost locul de provenienţă al zeilor Anunnaki, creatorii omenirii. Această planetă ar fi fost vizibilă pe cer o dată la 3.600 de ani, atunci când ar fi trecut prin sistemul solar interior, provocând perturbații gravitaționale asupra celorlalte planete.[sursa]

planeta nibiru
O reprezentare grafică a Planetei X în raport cu Pământul şi Lună

La sfârșitul secolului al XIX-lea, mulți astronomi au făcut speculații despre existența unei planete dincolo de Neptun. Descoperirea planetei Neptun a rezultat ca urmare a unor calcule ale matematicienilor John Couch Adams și Urbain Le Vernier, pentru a explica discrepanțele între orbitele calculate și cele observate ale planetelor Uranus, Saturn și Jupiter. După descoperirea planetei Neptun, au rămas totuși niște mici discrepanțe ale acestor orbite, precum și a orbitei planetei Neptun, care au generat ideea existenței Planetei X.

• CITEŞTE ŞI:  Sfântul Luca al Crimeei, chirurgul anchetat şi arestat, care a devenit sfânt

Povestea a revenit în anul 1976, atunci când Zecharia Sitchin, un scriitor şi cercetător autodidact, a scris „A douăsprezecea planetă”, o carte care a folosit traducerea unică a lui Stitchin din scrierea cuneiformă sumeriene pentru a identifica o planetă misterioasă, denumită Nibiru, care orbitează în jurul Soarelui la fiecare 3.600 de ani. Conform acestuia, zeii Anunnaki ar fi manipulat genetic oamenii primitivi pentru a-i face sclavi. Sitchin a mai spus că misterioasa planetă va ajunge din nou în apropierea Pământului în jurul anului 2000, declanșând o serie de cataclisme naturale și sociale.

Câțiva ani mai târziu, Nancy Lieder, o persoană care se autointitula medium, a anunțat că extratereștrii pe care pretindea că îi poate contacta au avertizat-o că această planetă se va ciocni cu Pământul în anul 2003. După un an fără coliziuni, data a fost mutată în anul 2012, fiind legată de încheierea lungii perioade de numărătoare a mayașilor. Adică celebrul sfârşit al lumii din anul 2012.

Cometa despre care se spunea că ar fi Planeta X

Atunci când cometa Elenin a apărut în anul 2011, mulți s-au temut că este vorba despre o planetă misterioasă deghizată, în ciuda faptului că planetele și cometele apar foarte diferit la telescop. O cometă are o atmosferă de gaz, numită comă, și o coadă, în timp ce o planetă nu are.

Dar, în loc să se lovească de Pământ, cometa s-a apropiat prea mult de Soare și s-a rupt în bucăți. Fragmentele rămase își vor continua drumul spre sistemul solar exterior în următorii 12.000 de ani.

De unde ştim că nu există planeta Nibiru

Cea mai simplă și mai ușor de verificat probă care contrazice existența planetei teoretice poate fi realizată de oricine. Conform informațiilor disponibile, o planetă cu o orbită de 3.600 de ani, care ar fi trebuit să lovească Pământul în anul 2012, trebuia să fie vizibilă cu ochiul liber. Calculele ușor de efectuat arată că, până în aprilie 2012, ar fi fost mai strălucitoare decât cele mai slabe stele privite din interiorul unui oraș și aproape la fel de strălucitoare ca Marte în timpul clei mai slabă lumini ale sale. Acest lucru ar fi făcut-o vizibilă pentru astronomii de pretutindeni.

• CITEŞTE ŞI:  Care a fost cel mai mare animal care a pășit vreodată pe Pământ?

Mai mult decât atât, sondele spațiale Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1 și Voyager 2 au demonstrat inexistența Planetei X, așa cum a fost prevăzută de astronomul american Percival Lowell. În primul rând, acestea au determinat mult mai precis masa planetelor pe lângă care au trecut, iar conform acestor mase, discrepanțele în orbitele planetelor au dispărut. În al doilea rând, traiectoriile sondelor spațiale nu au pus în evidență nici un fel de influență care ar putea fi atribuită forței gravitaționale a unui alt obiect mare nedescoperit din sistemul solar.

De asemenea, o planetă atât de mare precum Nibiru ar fi fost deja detectată de telescoapele moderne sau de sondele spațiale, precum cele menţionate mai sus. Astronomii au explicat că o planetă cu o orbită atât de lungă și instabilă nu ar putea supraviețui în sistemul solar fără să fie perturbată sau aruncată de forțele gravitaționale ale celorlalte corpuri cerești.

Planeta Nibiru în cultura populară

O planetă numită Nibiru, deși nu este asociată cu apocalipsa Pământului, a apărut pentru scurt timp în episodul din anul 2013 al filmului Star Trek: Into Darkness. Planeta apare în scenele de început ca fiind casa unor triburi sălbatice și un super-vulcan pe cale să erupă.

Planeta, acoperită de o junglă roșie și de un ocean suficient de adânc pentru a ascunde confortabil nava spațială Enterprise, este o țintă de explorare a echipajului condus de căpitanul James Kirk. Cu toate acestea, lucrurile o iau rapid razna după ce Spock rămâne blocat pe super-vulcan în timp ce încearcă să oprească erupția, ceea ce îl determină pe căpitan să încalce Prima Directivă, care interzice exploratorilor Star Trek să interacționeze cu civilizațiile extraterestre.

• CITEŞTE ŞI:  Un obiect misterios s-a prăbuşit pe Jupiter, momentul fiind surprins de către un astronom amator

Nibiru rămâne astfel un mit fascinant, care reflectă dorința umană de a explora necunoscutul și de a găsi sens în evenimentele istorice și cosmice. Este o sursă de inspirație pentru multe opere de ficțiune, artă și cultură populară, dar și un subiect de dezbatere și controversă pentru cei care cred sau nu în existența sa.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

antoni gaudi

Antoni Gaudi: sfârşitul tragic al arhitectului genial care a dat o nouă faţă Barcelonei

0
Antoni Gaudi a fost un arhitect catalan care a creat un stil arhitectural unic, inspirat de natură și de mișcarea modernistă catalană. Născut în...
elena fiica lui ştefan cel mare

Elena, fiica lui Ştefan cel Mare şi sfârşitul său tragic într-o temniţă din Moscova

0
Elena, cunoscută după căsătorie ca Elena Stefanovna, numită ulterior de către ruși și Elena Voloșanca (adică valahă sau româncă), a fost fiica lui Ştefan...
avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală

De ce există atât de multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală...

0
Școlile se închid, iar oamenii au fost rugați să își facă provizii de alimente, apă și combustibil. Dar de ce există atât de multe...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via