Cum a schimbat Mesopotamia lumea. Civilizaţiile care au influenţat cursul istoriei

5 min


4
4 puncte

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că sumerienii antici au fost cea mai veche civilizație dezvoltată din istoria noastră. Prin urmare, Mesopotamia este adesea caracterizată ca fiind „leagănul civilizației”, dar cum a schimbat Mesopotamia lumea?

Nu a existat vreodată o entitate politică sau o țară numită Mesopotamia, și nici nu există granițe definite ale acestui teritoriu. Numele său este unul convențional, inventat de istoricii greci pentru a se referi la o regiune geografică largă din Orientul Apropiat, dintre râurile Tigru şi Eufrat. De fapt, numele provine din cuvintele grecești „mesos”, care înseamnă „între” și „potamos”, care înseamnă „râu”, referindu-se la zona dintre cele două râuri.

Popoarele antice erau familiarizate cu arta cu mult înainte de nașterea civilizației sumeriene și practicau agricultura în jurul anului 8.000 î.Hr. Totuși, puterea Mesopotamiei constă în faptul că sumerienii au preluat multe aspecte ale culturii umane și le-au transformat în ceea ce noi numim astăzi civilizație.

cum a schimbat mesopotamia lumea

Cum a schimbat Mesopotamia lumea

Sumerienii antici au apărut pe câmpia inundabilă a cursului inferior al râurilor Tigru și Eufrat în jurul anului 4.000 î.Hr. în zona care astăzi este Irakul modern. Sumerienii nu au fost în niciun caz primii oameni de pe planeta noastră, dar au fost primii în multe domenii de expertiză. Pentru a înțelege cât de mult le datorăm sumerienilor antici, trebuie să aruncăm o privire rapidă asupra unor obiecte și tehnologii pe care astăzi le considerăm de la sine înțelese.

Tăblițele de lut

Sumerienii reprezintă civilizaţia care a oferit multe premiere omenirii. Au oferit primul regat şi apoi primul imperiu, primele orașe-state, prima democrație şi chiar prima autocrație. Au fost pionieri în ceea ce privește scrisul, școala, religia organizată, legiferarea, arta și literatura.

Refacerea istoriei antice a acestei civilizații demult dispărute a fost posibilă deoarece oamenii de știință au descoperit informații valoroase care aruncă lumină asupra vieții cotidiene a sumerienilor. Istoricii, arheologii, antropologii și geologii au făcut cea mai mare parte a muncii murdare la propriu, scoțând la iveală un număr din ce în ce mai mare de indicii despre viața fascinantă a sumerienilor.

Printre aceste materiale sursă se numără mii de tăblițe de lut, inscripții, ruine arhitecturale, matrițe de cărămidă, unelte, coloane, sculpturi, artă, metale, steluțe și cilindri.

• CITEŞTE ŞI:  Armata celor 10.000 de nemuritori ai Imperiului Ahemenid şi femeia care i-a condus în timpul lui Cirus cel Mare

Scrierea a fost inventată în Mesopotamia

Dintr-un poem epic sumerian intitulat „Inanna și Enki”, aflăm că arta scrierii s-a numărat printre numeroasele elemente esențiale ale civilizației, transferate de la Eridu, Orașul Regilor, la Uruk. Scrisul a fost dedicat oamenilor de pe Pământ de către Enki, zeul înțelepciunii.

În urmă cu peste 5.000 de ani, oamenii care trăiau în Mesopotamia au dezvoltat o formă de scriere pentru a înregistra și comunica diferite tipuri de informații. Prima formă de scriere se baza pe pictograme, care au ajutat la comunicarea informațiilor de bază despre recolte și taxe.[sursa]

Cuvântul cuneiform, după cum îi spune şi denumirea, înseamnă „în formă de cui”, iar cu ajutorul acestor tăblițe cuneiforme, sumerienii au dezvoltat o scriere care seamănă foarte mult cu scrierea de astăzi. La început, ei au folosit 1.000 de caractere, dar mai târziu au reușit să asigure mai multă claritate în scriere cu aproximativ 400 de caractere. În jurul anului 2.500 î.Hr., scrierea sumeriană a devenit mult mai avansată. Nu se mai limita la informații despre recolte și taxe, ci reprezenta și emoții precum frica, furia sau speranța.

Codurile morale și legile dezvoltate în Mesopotamia

La fel ca în majoritatea societăților antice, preoții erau trataţi cu mare respect. Pretinzând că pot comunica cu zeii, preoții și-au ocupat locul în vârful ierarhiei sociale și, în cele din urmă, s-a dezvoltat un sistem de clase.

Importanța religiei a inspirat coduri morale, care au dus la reguli formale și, la rândul lor, la pedepse pentru cei care nu se supuneau.

În prezent, cel mai cunoscut cod juridic antic este Codul lui Hammurabi, al șaselea rege al dinastiei babiloniene, care a domnit în centrul Mesopotamiei (în Irakul de astăzi) între anii 1792 și 1750 î.Hr. Ceea ce se uită uneori este faptul că, înainte ca regele babilonian să proclame unul dintre cele mai vechi și mai complete coduri juridice antice, a existat un alt cod juridic antic.

• CITEŞTE ŞI:  De ce nu a invadat Alexandru cel Mare Roma? Ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi încercat acest lucru

Codul lui Hammurabi a fost precedat de codul lui Lipit-Ishtar, conducătorul din Isin din jurul anului 1.900 î.Hr., care era suficient de puternic pentru a se proclama rege al Sumerului și al Akkadului. Regele sumerian Ur-Nammu a scris, de asemenea, un cod de legi care avea scopul de a-i proteja pe cei slabi de cei puternici.[sursa]

Banii au existat în Mesopotamia

Unii se îndoiesc de existența banilor în Mesopotamia, dar aceștia au existat. Timp de 4.500 de ani, viața umană a fost controlată și chiar manipulată de bani. Încă din cele mai vechi timpuri, banii au jucat un rol central în viața oamenilor, indiferent dacă plata a fost reprezentată de scoici rare, monede de fier fără valoare, izvoare mici sau piese de metal prețios ștampilate.[sursa]

Potrivit experților, banii mesopotamieni se deosebesc de mărfurile obișnuite prin faptul că se schimbă, uneori între ei, mai des ca plăți pentru alte bunuri tangibile sau pentru alte bunuri mai puțin tangibile, cum ar fi eliberarea de obligații de diferite tipuri (taxe, împrumuturi cu dobândă, amenzi și așa mai departe), și la rate mai mult sau mai puțin stabile.

Sumerienii antici au fost primii care au folosit un sistem numeric în baza 60

Poate suna complicat un sistem numeric în baza 60, fiind obişnuiţi cu sistemul zecimal (adică în baza 10). Multe civilizații antice au ținut evidența timpului în diferite moduri, dar sumerienii antici au fost primii din istoria înregistrată care au folosit un sistem numeric în baza 60, care a dus, în cele din urmă, la minutele noastre de 60 de secunde și orele de 60 de minute.

Mulți cred că folosirea acestui sistem i-a ajutat pe babilonieni să facă progrese atât de impresionante în matematică, deoarece numărul 60 are mulți divizori. De asemenea, sumerienii foloseau un calendar lunar, care cuprindea 12 luni, cu o medie de 29,5 zile fiecare. Acest lucru îi lăsa pe mesopotamieni în minus cu aproximativ 11 zile pe an, așa că au adăugat șapte luni în fiecare perioadă de 19 ani pentru a menține anotimpurile aliniate.

• CITEŞTE ŞI:  Badea Cârţan, ţăranul care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania
roata mesopotamia
Cele mai vechi roţi au fost descoperite în Mesopotamia

Cum a schimbat Mesopotamia lumea: roata

Nu este ușor de imaginat cum ar fi fost societatea noastră modernă fără un transport adecvat. Invenția roții a fost urmărită până în Mesopotamia, acolo unde oamenii au venit cu această idee în jurul anului 3.500 î.Hr., în epoca târzie a bronzului.

Istoricii sunt de părere că diferite civilizații au început să folosească roata în mod independent, cam în aceeași perioadă. Nu putem spune cu certitudine că vechii sumerieni au fost primii care au folosit roata, dar, pe baza dovezilor arheologice, se pare că cel mai vechi exemplu provine din Mesopotamia.

Sumerienii antici au condus la înființarea a ceea ce astăzi se definește ca fiind o civilizație. Invențiile lor au inspirat și au influențat întregul Orient Mijlociu antic, iar realizările și inovațiile lor au avut ecou în diverse culturi antice, cum ar fi Egiptul, Grecia, Roma și multe altele.

Din punct de vedere practic și lumesc, erau o societate foarte religioasă și agricolă, care punea un mare accent pe artă, cultură și cuvântul scris.

Ca în cazul tuturor culturilor, sumerienii s-au dezvoltat din societăți mai simple de vânători-culegători, pe baza siturilor din epoca bronzului împrăștiate în zona care cuprindea Sumerul antic. Erau un popor inovator, inventiv și plin de imaginație și, în mod interesant, aveau paralele chiar și cu societățile din zilele noastre, atât în aspectele pozitive, cât și în cele negative ale vieții lor de zi cu zi.

Așadar, cu siguranță nu degeaba istoricii și arheologii se referă la Mesopotamia ca fiind „Leagănul Civilizației” umane.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via