Pumnalul lui Tutankhamon provine de pe altă lume. La propriu. Faimosul pumnal a fost realizat dintr-un meteorit

2 min


3
3 puncte

Pumnalul lui Tutankhamon este una dintre piesele celebre din tezaurul lui Tutankhamon, unul dintre cei mai cunoscuți faraoni ai Egiptului antic. Acest pumnal a fost descoperit în mormântul lui Tutankhamon, la 2.200 de ani de la moartea celebrului faraon.

Regele Tut, aşa cum mai este numit faraonul, s-a născut în jurul anului 1341 î.Hr., rămânând în istorie drept cel mai tânăr conducător al Egiptului antic. Însă acesta nu este singurul lucru care i-a adus faima. Faraonul a trăit doar până la vârsta de 18 ani, deşi a rămas în istorie ca un conducător legendar al Egiptului.

În anul 1922, arheologii egipteni conduși de Howard Carter au descoperit mormântul lui Tutankhamon, un faraon egiptean care a fost ultimul din familia sa regală care a domnit în timpul sfârșitului celei de-a 18-a dinastii.

pumnalul lui tutankhamon
Pumnalul lui Tutankhamon a fost descoperit printre obiectele lăsate în mormântul său

Pumnalul lui Tutankhamon, venit de pe altă lume

Mormântul în sine, dar şi obiectele din interior au provocat o adevărată frenezie mediatică. Printre cele 5.398 de obiecte, se numărau: un sicriu din aur masiv, o mască de față, tronuri, arcuri de tir cu arcul, trâmbițe, un potir de lotus, niște stâlpi de aur pentru degetele de la picioare, mobilier, mâncare, vin, sandale și lenjerie intimă din in proaspăt, dar şi un pumnal care avea să devină faimos.

Acest pumnal din fier era dotat cu o teacă ornamentală din aur, produsă cu măiestrie de un metalurgist antic. În urma cercetărilor s-a stabilit că pumnalul lui Tutankhamon a fost confecționat dintr-un material ce provenea din spațiul cosmic. Pumnalul, îngropat alături de mumia faraonului, fusese fabricat din metalul unui meteorit.

• CITEŞTE ŞI:  Gândacul cartofului sau greierul de Ierusalim: o fiinţă fascinantă, dar extrem de violentă

Acest lucru a fost demonstrat de analizele chimice și fizice efectuate de cercetători italieni și egipteni în anul 2016. Ei au descoperit că lama conține un nivel ridicat de nichel (10,8%) și cobalt (0,58%), precum și urme de fosfor, care sunt caracteristice meteoriților de fier octaedriți. Ulterior, pumnalul a fost cercetat şi de o altă echipă din Japonia, în anul 2020.[sursa]

De asemenea, ei au observat pe lama pumnalului o structură numită Widmanstätten, care se formează prin răcirea lentă a cristalelor de nichel-fier în spațiu. Deoarece acest model dispare atunci când metalul este încălzit la temperaturi de peste 1.000 de grade, echipa de cercetare a concluzionat că pumnalul a fost forjat la temperaturi de aproximativ 950 de grade sau mai puţin.

Mânerul de aur al pumnalului conţinea, de asemenea, urme de calciu, care nu se găseşte în mod normal atunci când aurul este prelucrat. Acest lucru a dus la convingerea că a fost folosit gipsul pentru a fixa ornamentele pe mâner.

La acea vreme, în Egipt, fierul era considerat un metal preţios, fiind de aproximativ 80 de ori mai valoros decât aurul. Acest lucru se întâmpla deoarece topirea fierului nu fusese încă inventată ca proces, ceea ce înseamnă că metalul era un bun rar și prețios, care cel mai adesea provenea din meteoriți. „Tutankhamon a moştenit probabil pumnalul de fier de la bunicul său şi a fost pus în mormântul său când a murit la o vârstă fragedă.”, a declarat Takafumi Matsui, conducătorul celei de-a doua echipe de cercetare care a studiat pumnalul.

• CITEŞTE ŞI:  Una dintre gemenele siameze s-a măritat, iar oamenii îşi pun aceeaşi întrebare

Pumnalul lui Tutankhamon este expus la Muzeul Egiptean din Cairo, unde poate fi admirat de vizitatori. Este considerat a fi unul dintre cele mai fascinante și misterioase artefacte ale civilizației egiptene.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via