Hejiaba, satul în care oamenii fac bani din piatră seacă

Noutăţi

Probabil că cel care a inventat expresia „a scoate bani din piatră seacă” nu s-a gândit că într-adevăr vor exista oameni care vor reuși să facă acest lucru. Cu toate acestea, chiar se fac bani din piatră seacă. Mai exact din vânzarea pietrelor.

Dacă vânzarea pietrişului sau a balastului este o afacere care necesită multă muncă, utilaje performante şi resurse umane, afacerea pe care sătenii din Hejiaba au dezvoltat-o este total diferită.

Hejiaba este un sat situat pe malul râului Yangtze, în provincia Sichuan, din China. Satul este înconjurat de munți și păduri și are un peisaj idilic. Localnicii trăiesc în principal din agricultură și turism, dar au descoperit o altă sursă de venit: colectarea și vânzarea pietrelor de râu ornamentale.

bani din piatră seacă
Pietre ornamentale sortate de sătenii din Hejiaba

Cum fac sătenii bani din piatră seacă

Pietrele de râu ornamentale sunt bolovani colorați și modelați de natură, care au diferite forme și desene pe suprafața lor. Unele dintre ele seamănă cu portrete, altele cu figuri geometrice, în timp ce altele sunt considerate pur și simplu frumoase. Aceste pietre sunt foarte căutate de colecționarii din toată China, care plătesc sume destul de mari pentru a le avea. De asemenea, afacerea a devenit sursă de inspiraţie şi pentru antreprenori din alte ţări.

Localnicii din Hejiaba au început să identifice și să vândă aceste pietre din anul 2003, după ce un cuplu dintr-un oraș apropiat a luat câteva pietre acasă și le-a vândut la piață pentru o sumă mare pentru nişte simple pietre.

De atunci, afacerea a crescut constant și a devenit o sursă importantă de venit pentru sat. În fiecare an, între februarie și aprilie, când începe sezonul uscat, sute de săteni scormonesc malurile râului în căutarea celor mai valoroase pietre.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari conducători din istorie

Pentru a găsi cele mai bune pietre, localnicii se bazează pe experiența și cunoștințele lor despre cererea pieței. Ei știu ce fel de pietre se caută, cum să le curețe, cum să le fixeze pe stative de lemn personalizate și cum să le vândă la prețuri avantajoase. Unii dintre ei au devenit specialiști în cernerea pietrelor și iau un comision din vânzarea lor. Ai dezvoltat o nouă meserie, aceea de „cernător”.

Profituri uriaşe

Satul Hejiaba generează anual aproximativ 20 de milioane de yuani, adică peste trei milioane de dolari din vânzarea pietrelor ornamentale. Unele dintre cele mai scumpe pietre se vând cu zeci de mii de yuani. De exemplu, o piatră numită „Dificilul drum Shu”, după tiparele de la exterior, a fost vândută pentru suma de 100.000 de yuani, respectiv 15.400 de dolari.[sursa]

scoate bani din piatră seacă
Sute de săteni caută pietre deosebite pe malurile râului Yangtze

În fiecare an, râul Yangtze desprinde bolovani din Platoul Qinghai, care ajung pe malurile din apropierea satului Hejiaba. Acesta nu este singurul sat în care sătenii se ocupă cu vânzarea pietrelor ornamentale, însă este cel mai cunoscut. Există circa 10 kilometri de maluri cu pietre colorate, astfel încât materia primă pentru această afacere se găsește deocamdată din abundență.

Afacerea cu pietre ornamentale este o activitate neobișnuită, dar profitabilă pentru localnicii din Hejiaba. Aceştia profită de resursa naturală pe care o au la îndemână și o transformă într-o sursă de venit, dar și de mândrie locală.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Fenomenul Tunguska

Fenomenul Tunguska: explozia misterioasă care a zguduit Siberia în urmă cu peste 100 de...

0
La ora 7:14 a.m., pe 30 iunie 1908, o explozie uriașă a zguduit Siberia centrală. Acesta avea să rămână în istorie drept "Fenomenul Tunguska"....
gaură neagră de 33 de ori mai mare decât soarele

O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele, descoperită „extrem de...

0
O gaură neagră de 33 de ori mai mare decât Soarele a fost descoperită recent, iar cercetătorii sunt de părere că este "genul de...
Unicornii siberieni

Unicornii siberieni au trăit alături de oameni și erau mult mai interesanți decât versiunea...

0
Unicornii siberieni, după nume, dau senzaţia că ar fi nişte fiinţe mitice, din basmele cu zâne şi alte fiinţe fantastice. Dar lucrurile nu stau...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via