O scrisoare babiloniană antică, de la un băiat către mama sa, este cel mai bun lucru pe care îl vei citi azi

2 min


4
4 puncte

O scrisoare babiloniană antică, trimisă de un student către mama sa este distribuită în număr mare în această perioadă pe reţelele de socializare, în mare parte datorită faptului că este este foarte amuzantă. De asemenea, este un avertisment pentru ce gânduri aşternem pe hârtie (sau pe o tăbliţă de lut), căci nu putem să ştim niciodată cine le va citi mii de ani mai târziu.

Scrisoarea, scrisă de studentul Iddin-Sin către mama sa, Zinû, oferă o frântură din viața din Mesopotamia secolului al XVIII-lea î.Hr. Iddin-Sin era departe de mama sa în momentul în care a scris scrisoarea. În loc de un mesaj în care să îi spună cum îi merge, sau poate chiar să îi spună că îi este dor de ea, Iddin-Sin îi reproșează mamei sale starea hainelor sale.

O scrisoare babiloniană antică a devenit virală după câteva mii de ani

„Spune-i doamnei Zinû: Iddin-Sin trimite următorul mesaj. Fie ca zeii Šamaš, Marduk și Ilabrat să te păstreze veșnic sănătoasă de dragul meu.”, scria în scrisoarea antică, conform traducerilor.[sursa]

scrisoare babiloniană antică
O scrisoare babiloniană antică, scrisă pe o tăbliţă de lut, s-a viralizat la câteva mii de ani de când a fost concepută

Lăsând la o parte amabilitățile, tânărul a trecut la treabă, înşirându-şi pe tăbliţa de lut nemulţumirile legate de articolele sale vestimentare.

„De la an la an, hainele tinerilor domni de aici devin mai bune, dar tu lași ca hainele mele să se înrăutățească de la an la an. Într-adevăr, ați persistat în a-mi face hainele mai sărăcăcioase și mai slabe calitativ. Într-o vreme în care în casa noastră lâna se consumă ca pâinea, tu mi-ai făcut haine sărăcăcioase.”

„Fiul lui Adad-iddinam, al cărui tată este doar un asistent al tatălui meu, are două seturi noi de haine, în timp ce tu faci zarvă chiar și pentru un singur set de haine pentru mine.”, s-a plâns băiatul.

• CITEŞTE ŞI:  Cel mai mare mister al Bisericii Catolice. Papesa Ioana, femeia care a devenit Papă la Vatican, dându-se bărbat

Iddin-Sin, după ce și-a expus punctul de vedere, a încercat apoi să dea o ultimă lovitură emoțională puternică: „În ciuda faptului că tu m-ai născut, iar mama lui doar l-a adoptat, mama lui îl iubește, în timp ce tu, tu nu mă iubești!”

Presupunând că neînţelegerea legată de haine a fost rezolvată, este o lecție despre cum trebuie să fii atent la ce cuvinte alegi să scrijeleşti în lut. Nu știi niciodată cine le va citi peste câteva mii de ani în viitor.

Într-o altă scrisoare asemănătoare, privind o plângere extrem de veche a unui client, un bărbat pe nume Nanni l-a certat pe un furnizor de cupru numit Ea-nasir, spunându-i de trei ori într-o scurtă scrisoare „m-ai tratat cu dispreț” și amenințând că nu va mai face plata pe viitor. Aşadar, şi în urmă cu mii de ani nemulţumirile existau în aceeaşi formă, doar că modul în care erau transmise era diferit.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via