Sucul de roşii ucide una dintre cele mai întâlnite bacterii. Proprietăţile antibacteriene ale sucului de roşii

Noutăţi

Sucul de roşii, mai exact proprietățile antibacteriene ale acestuia, pot ucide Salmonella Typhi și alte bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor.

La această concluzie au ajuns cercetătorii în urma unui studiu publicat în Microbiology Spectrum, o revistă a Societății Americane de Microbiologie.[sursa]

Salmonella este un gen de bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase (febră tifoidă, paratifos, intoxicații alimentare etc.). Salmonella este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau de apă infectată. Salmonella Typhi este un patogen mortal specific omului, care provoacă febra tifoidă.

„Scopul principal al acestui studiu a fost să descoperim dacă roșiile și sucul de roșii pot ucide patogenii enterici, precum Salmonella Typhi, și, în caz afirmativ, ce calități le fac eficiente.”, a declarat cercetătoarea principală, dr. Jeongmin Song, profesoară asociată în Departamentul de Microbiologie și Imunologie de la Universitatea Cornell (SUA).

Sucul de roşii
Sucul de roşii are proprietăţi antibacteriene extrem de folositoare omului

Sucul de roşii: Proprietățile antibacteriene ale sucului de roşii ucid Salmonella

În primul rând, cercetătorii au verificat, în experimente de laborator, dacă proprietățile antimicrobiene ale sucului de roșii pot ucide Salmonella. Odată ce a constatat că da, echipa a analizat genomul roșiei pentru a identifica peptidele antimicrobiene implicate.

Peptidele antimicrobiene sunt proteine foarte mici care influențează membrana bacteriană menținând bacteriile ca organisme intacte. Cercetătorii au selectat patru peptide antimicrobiene posibile și au testat eficacitatea lor împotriva Salmonella Typhi, identificând astfel două peptide antimicrobiene eficiente împotriva acestei bacterii.[sursa]

Sucul de roșii poate fi eficient și împotriva altor bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar, cum ar fi Escherichia coli sau Staphylococcus aureus. Sucul de roșii nu numai că are efecte antibacteriene, dar și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi prevenirea cancerului, îmbunătățirea vederii, reducerea inflamației și a colesterolului. Consumul de suc de roșii este recomandat și pentru hidratarea organismului, deoarece conține multă apă și electroliți.

• CITEŞTE ŞI:  Muntele Măslinilor, locul din care Iisus S-a înălţat la cer

Echipa de cercetare a efectuat mai multe teste pe variantele Salmonella Typhi care apar în zonele unde boala este frecventă. De asemenea, oamenii de știință au efectuat un studiu pe calculator pentru a afla mai multe despre modul în care peptidele antibacteriene ucid Salmonella Typhi și alți patogeni enterici. În cele din urmă, cercetătorii au analizat cât de eficient funcționează sucul de roșii împotriva altor patogeni enterici care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar.

De ce este important consumul de fructe şi legume

Probabil că mulţi iau în derâdere mesajele de la radio şi TV privind consumul regulat de fructe şi legume. Însă acest lucru este mai important decât pare la prima vedere.

Cea mai semnificativă descoperire este că sucul de roșii este eficient în eliminarea Salmonella Typhi, inclusiv a variantelor sale hipervirulente, și a altor bacterii care pot afecta sănătatea tractului digestiv și urinar al oamenilor. Cele două peptide antimicrobiene pot elimina acești patogeni afectând membrana bacteriană, un strat protector care înconjoară patogenul.

„Studiul nostru arată că roșiile și sucul de roșii pot eradica bacteriile enterice precum Salmonella.”, a spus prof. Song. Cercetătorii au afirmat că speră că atunci când publicul, în special copiii și adolescenții, află despre rezultatele studiului, vor dori să consume mai multe roșii și să bea sucuri din alte fructe și legume, deoarece acestea le oferă beneficii antibacteriene naturale consumatorilor.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

împărăteasa octavia

Sfârşitul cumplit al împărătesei Octavia, sora şi soţia lui Nero, la ordinul acestuia, în...

0
Claudia Octavia s-a născut în anul 40 d.Hr. la Roma, fiind singura fiică a împăratului Claudius din cel de-al treilea său mariaj cu verișoara...
peter falk

Viaţa interesantă a lui Peter Falk, celebrul detectiv Columbo

1
Peter Falk s-a născut în data de 16 septembrie 1927, în New York, SUA, tatăl său fiind de origine poloneză, iar mama rusoaică. A...
mască romană antică

O mască romană antică extrem de rară, descoperită în România de un arheolog amator

0
Un arheolog amator din România a descoperit o mască romană antică de paradă, extrem de rară. Măștile de fier din epoca romană sunt rare,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via