Svetlana Allilueva, fiica lui Stalin, care a fugit în SUA, arzându-şi paşaportul sovietic

Noutăţi

Svetlana Allilueva a fost cel de-al treilea copil și singura fiică a lui Iosif Stalin, fostul lider al Uniunii Sovietice. Ea s-a născut în data de 28 februarie 1926, la Moscova și a crescut la Kremlin, având o copilărie și o adolescență privilegiate în cadrul elitei sovietice. Aceasta a fost protagonista unui scandal internațional în anul 1967, cauzat de refugierea sa în SUA.

Mama Svetlanei a fost Nadejda Allilueva, cea de-a doua soţie a lui Iosif Stalin. Svetlana a mai avut un frate mai mare, Iakov, și un frate vitreg, Vasili.

Viața sa timpurie a fost dominată de politică și de activitatea intensă a tatălui ei. Nadejda Allilueva a murit în circumstanțe misterioase, pe când Svetlana avea doar 6 ani. Oficial, Nadejda a murit de peritonită. Cauza adevărată, fie suicid cu revolverul lui Stalin, fie asasinată, nu a fost stabilită niciodată cu certitudine.

Relația tată-fiică dintre Svetlana şi Stalin a fost întotdeauna una complicată. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Stalin a refuzat să-şi salveze fiul, fratele Svetlanei, Iakov, care a fost capturat de germani.

Svetlana alături de tatăl său, Iosif Stalin

Iubirile Svetlanei

La vârsta de 16 ani, Svetlana s-a îndrăgostit de producătorul de film Alexei Kapler. Acesta era cu 24 de ani mai în vârstă decât ea și era de origine evreiască. Stalin s-a opus vehement acestei relaţii.

Astfel, Alexei Kapler a fost deportat la Vorkuta, un oraș minier din apropierea cercului polar, în bazinul carbonifer Peciora. El nu a fost însă internat în lagărul de muncă forțată de la Vorkuta și nu a murit în această localitate, aşa cum se crezuse în epocă. După moartea lui Stalin, Kapler s-a reîntors în Moscova, unde a trăit până în anul 1979.

• CITEŞTE ŞI:  Arheologii care caută mormântul Cleopatrei au găsit un tunel considerat un "miracol geometric"

La vârsta de 17 ani, Svetlana era studentă la Univesitatea din Moscova. Acolo s-a îndrăgostit de un coleg pe nume Grigori Morozov, care era, de asemenea evreu. Stalin a acceptat în cele din urmă căsătoria dintre cei doi, dar nu s-a întâlnit niciodată cu ginerele său.

În anul 1945, Svetlana şi Grigori au făcut un copil, un băiat pe nume Iosif. Cu toate acestea, cei doi s-au despărţit, divorțul fiind pronunțat în anul 1947.

Cel de-al doilea soț al Svetlanei a fost Iuri Jdanov, un apropiat al lui Stalin. Acesta era fiul mânii drepte a dictatorului, Andrei Jdanov. Căsătoria dintre cei doi a avut loc în anul 1949. Un an mai târziu, după nașterea fiicei lor, Ecaterina, cei doi au divorțat.

Svetlana Allilueva după moartea lui Stalin

După moartea lui Stalin din anul 1953, Svetlana a adoptat numele de fată al mamei sale și a lucrat în Moscova ca profesoară și traducătoare. Totodată, a început să pună la îndoială ideologia comunistă și s-a distanţat de familia ei.

În anul 1963, l-a întâlnit pe Brajesh Singh, un comunist indian aflat în vizită în capitala sovietică. Brajesh a revenit la Moscova în anul 1965 pentru a lucra ca traducător. Celor doi nu li s-a permis căsătoria de către autorităţile sovietice. În ciuda acestui lucru, Svetlana şi Brajesh au avut un copil împreună.

Brajesh Singh a murit în anul 1966, iar Svetlana a primit permisiunea de a pleca în India, pentru a duce familiei urna iubitului său, ca cenușa să fie aruncată în fluviul Gange.

Allilueva a stat în India timp de două luni, fiind impresionată de aspectele culturale ale țării.[sursa]

Svetlana Allilueva la emigrarea în SUA

Scandalul provocat de Svetlana Allilueva la emigrarea în SUA

În data de 6 martie 1967, după ce trecuse pe la ambasada sovietică din New Delhi, Svetlana Allilueva s-a dus la ambasada americană, unde a depus o cerere oficială de azil politic, cerere adresată ambasadorului Chester Bowles. Cererea i-a fost aprobată. Pentru a feri India de reacții sovietice neplăcute, Svetlana Allilueva a fost scoasă imediat din țară și trimisă în Elveția. De acolo, după șase săptămâni, a plecat în Statele Unite ale Americii.

• CITEŞTE ŞI:  Regele Charles III şi istoria bizară a celorlalţi regi care au purtat acest nume

La sosirea în SUA, din data de 21 aprilie 1967, Svetlana Allilueva a denunțat, într-o conferință de presă, atât regimul tatălui său, cât și cel al noilor lideri sovietici. Mai mult decât atât, şi-a ars paşaportul sovietic, stârnind furia regimului de la Moscova.

Intenția Svetlanei de a publica lucrarea autobiografică „Twenty Letters To A Friend” („Douăzeci de scrisori către un prieten”) în anul1967, totodată anul celei de-a 50-a aniversări a „Marii revoluții socialiste din Octombrie”, a stârnit opoziția în Uniunea Sovietică, guvernul sovietic amenințând cu publicarea unei versiuni neautorizate. Conflictul diplomatic a fost aplanat prin amânarea publicării în Occident.

O căsnicie controversată

În anul 1970, Svetlana Allilueva a acceptat invitația văduvei lui Frank Lloyd Wright, Olgivanna Wright, de a vizita Taliesin West din Scottsdale, Arizona. Frank Lloyd Wright a fost unul dintre cei mai proeminenți și influenți arhitecți ai secolului XX din SUA, fiind o personalitate foarte influentă.

Potrivit cărții sale autobiografice „Distant Music”, Olgivanna Wright credea în misticism și era convinsă că Svetlana Allilueva era o reîncarnarea fiicei sale, care se numea tot Svetlana. Aceasta murise într-un accident de maşină.

Fiica Olgivannei fusese căsătorită cu principalul colaborator al lui Frank Lloyd Wright, William Wesley Peters. Svetlana Allilueva l-a cunoscut şi pe ginerele Olgivannei, însă nimeni nu se aştepta ca între cei doi să se lege o relaţie romantică.

În mod surprinzător, Svetlana Allilueva a acceptat după numai câteva săptămâni să se căsătorească cu Peters. După căsătorie a adoptat numele Lana Peters. Cei doi au avut o fiică, pe nume Olga. În cele din urmă, căsnicia lor s-a destrămat, în mare parte din cauza presiunilor făcute de doamna Wright.

• CITEŞTE ŞI:  Sappho, cea mai mare poetă a antichităţii şi prima lesbiană din istorie. A fost alungată din cauza versurilor sale controversate

Moartea Svetlanei Allilueva

În anul 1982, Svetlana Allilueva s-a mutat cu fiica sa în Cambridge, Anglia. În anul 1984, s-a reîntors în Uniunea Sovietică, unde celor două li s-a acordat cetățenia sovietică. Acestea s-au stabilit în Tbilisi, Georgia. În anul 1986, Allilueva s-a reîntors în Statele Unite, pentru ca mai târziu să se mute la Bristol, Anglia. De acolo, a publicat multe dintre secretele din spatele zidurilor Kremlinului.

Svetlana Alliluyeva a murit la data de 22 noiembrie 2011, la vârsta de 85 de ani, în urma unui cancer la colon. A fost o femeie puternică și curajoasă, care a trăit o viață plină de controverse, încercând să-și găsească propria identitate și fericire într-o lume dominată de amintirea tatălui ei. 


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

lilith prima femeie

Lilith: legenda primei soţii a lui Adam, de dinaintea Evei

0
Atunci când vine vorba de tradiția biblică, există un personaj atât de învăluit în mister și controverse încât cercetătorii au petrecut secole întregi discutând...
mariţa smardan

Mariţa, eroina de la Smârdan împuşcată de turci la doar 15 ani, în timp...

2
Marița a fost o adolescentă în vârstă de 15 ani (după alte surse 12 ani), din zona Timocului, care a devenit eroină după ce...
victor babeş

Victor Babeş, unul dintre cei mai renumiţi savanţi români din istorie

0
Victor Babeş a fost un bacteriolog și morfopatolog român, profesor universitar, dar şi unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via