Tinca Vartic, femeia care i-a stat alături lui Ion Creangă timp de 20 de ani, după ce soţia l-a înşelat cu un călugăr

2 min


1
1 punct

După ce soţia l-a părăsit pe marele povestitor pentru un călugăr, ţiitoarea lui Ion Creangă a fost Tinca Vartic, o tânără de origine armeană, ageră şi frumoasă, ce se trăgea din târgul de sub Copou, care a avut grijă de el până la sfârşitul zilelor sale.

Ion Creangă a cunoscut o tânără de numai 15 ani, pe nume Ileana, care era fiică de preot. S-a căsătorit cu aceasta din interes, pentru a putea deveni diacon, însă l-a atras și starea financiară a tinerei. În anul 1859 cei doi s-au căsătorit, însă viața lor nu a fost doar lapte și miere, asta din cauza faptului că nu existau sentimente între ei.

Se pare că Ileana avea un amant, cu care l-a înşelat pe viitorul scriitor. Acesta era un călugăr de la Golia pentru care Ileana l-ar fi părăsit pe Ion Creangă. Acesta din urmă, la rândul său, ar fi avut o amantă la Iaşi. Cei doi aveau împreună un băiat, pe nume Constantin, care a rămas în grija tatălui după divorţ.

tinca vartic

Tinca Vartic, femeia care i-a fost alături lui Ion Creangă până la sfârşit

Părăsit de soție, cu un copil de doar șapte ani și exclus din cler, Creangă credea că nu va mai cunoaște vreodată fericirea. Totuși, a cunoscut-o pe Tinca, o femeie frumoasă, minionă, de vreo 19 ani. Femeia i-a picat cu tronc scriitorului și au trăit împreună aproximativ 20 de ani, fără să își oficializeze relația. Cei doi au format un cuplu din 1872, până la finalul vieții scriitorului.

„Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie – n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine.”, spunea Ion Creangă despre Tinca Vartic.

• CITEŞTE ŞI:  Justinian Marina, patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserică şi comunişti

Soția nelegitimă a lui Ion Creangă provenea dintr-o familie de armeni, stabiliți de mulți ani pe meleagurile Moldovei. Aceasta l-a cunoscut pe scriitor la vârsta de 19 ani, prin intermediul unui diacon armean, Grigore Vartic, în anul 1872. Statura ei mică, subțire și plăcută la vedere, l-a înmuiat pe Ion Creangă, care a decis să se mute în casa tatălui tinerei în calitate de chiriaș.

Tinca Vartic nu avea multă școală, însă era o femeie inteligentă şi o bună gospodină, după cum o descriau şi apropiaţii lui Ion Creangă.

„Tinca lăsa blidele, dere­ticatul ori măturatul și sta cu mâna la gură și mă asculta, apoi pricepea și ea. – Doam­ne, Maica Domnu­lui, Ionică, pui pe hârtie poveștile cele, așa cum mi le poves­tești! D-apoi de ce strici hârtia degeaba, că și eu le știu și nu m-apuc să le scriu? – Le scriu ca să le citească și alții, Tinco…”, spunea Ion Creangă despre Tinca.

Tinca i-a fost alături lui Ion Creangă în următorii 20 de ani, până când scriitorul s-a stins din viață, în data de 31 decembrie 1889. I-a crescut copilul, l-a iubit pe scriitor și i-a fost fidelă acestuia fără să ceară nimic în schimb. Nu i-a fost niciodată soție legitimă, însă i-a fost alături marelui povestitor când acesta avea mai mare nevoie. Tinca Vartic s-a stins din viață la vârsta de 59 de ani, în anul 1912.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via