Un satelit scăpat de sub control se va prăbuşi azi pe Pământ, iar cercetătorii nu ştiu unde anume

Noutăţi

Un satelit scăpat de sub control se va prăbuși pe Pământ după aproape 30 de ani de când a fost lansat pe orbită.

Bineînțeles, această veste a stârnit îngrijorarea multora, deoarece oamenii de știință nu au nicio idee despre locul în care va ajunge efectiv satelitul.

ERS-2, un satelit scăpat de sub control, dar nu foarte periculos

Potrivit NASA, există o șansă din 2.500 ca acesta să ajungă în capul cuiva. Un lucru care, evident, este destul de puțin probabil.[sursa]

Se așteaptă ca satelitul, cunoscut sub numele de ERS-2, să se spargă în mai multe bucăți la reintrarea în atmosfera terestră, dintre care majoritatea vor arde.

satelit scăpat de sub control
ERS-2, un satelit scăpat de sub control va reintra în atmosferă în mod „natural”

Agenția Spațială Europeană (ESA) a declarat că reintrarea lui ERS-2 va fi una „naturală”, deoarece nu mai poate controla satelitul.

Singura forță care influențează revenirea satelitului pe Pământ este rezistența atmosferică, care este influențată de activitatea solară imprevizibilă.

„Deși putem prognoza reintrarea în atmosferă la câteva zile, nu este posibil să prevedem cu exactitate când și unde va reintra satelitul înainte de ultimele sale câteva orbite. Pe măsură ce ne apropiem de ziua reintrării, vom putea prezice ora și locul cu o certitudine din ce în ce mai mare. În timpul reintrarea, satelitul se va sparge în bucăți, dintre care majoritatea vor arde. Riscurile asociate cu reintrarea în atmosferă a sateliților sunt foarte scăzute.”, a precizat ESA.

Fotografii ale satelitului care se prăbușește spre atmosfera terestră au fost publicate de ESA luni, 19 februarie 2024. Fotografiile intrigante au fost realizate între 14 ianuarie și 3 februarie, iar altitudinea ERS-2 se afla în acel moment la peste 300 km.

ers 2 satelit scăpat de sub control
Satelitul ERS-2 a fost surprins de ESA

În prezent, satelitul se află la o altitudine de aproximativ 200 km, în timp ce continuă să cadă mai mult de 10 km în fiecare zi. Cu toate acestea, viteza de coborâre a crescut rapid.

• CITEŞTE ŞI:  James Bedford, primul om criogenat din istorie

În prezent, Agenția Spațială Europeană (ESA) preconizează că satelitul va reintra în atmosfera terestră miercuri, 21 februarie 2024, la ora 14:10, ora României.[sursa]

Anterior, experții au prezis că satelitul va ateriza cu câteva ore înainte, astfel că ora s-ar putea schimba cu siguranță din nou înainte de miercuri. Predicția ESA are o marjă uriaşă de eroare de +/- 26 de ore.

Când ERS-2 va ajunge la o altitudine de aproximativ 80 km, va începe să se rupă și apoi va arde. ESA afirmă că unele dintre aceste fragmente ar putea ajunge pe Pământ, dar cel mai probabil vor ateriza în ocean, cu toate că nu se poate preciza locul exact.

ERS-2 a fost lansat în anul 1995, lucru care a făcut multe titluri în presă la vremea respectivă.

„Ne-a oferit noi informații despre planeta noastră, chimia atmosferei noastre, comportamentul oceanelor noastre și efectele activității umane asupra mediului înconjurător.”, a declarat Mirko Albani, șeful Programului Spațial Heritage al Agenţiei Spaţiale Europene.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

virusuri create în laborator

10 virusuri create în laborator, care pot distruge omenirea

0
Avansul ştiinţific şi tehnologic sunt esenţiale pentru confortul nostru. Dar, de asemenea, reprezintă un pericol. Cu siguranţă ai auzit poveşti despre virusuri create în laborator. Au fost...
cel mai scump metal din lume

Care este cel mai scump metal preţios din lume? Nu este aurul şi nici...

0
Atunci când vorbim despre cel mai scump metal preţios din lume, ne vin în minte, inevitabil, metale precum aurul sau platina. Datorită versatilității aurului,...
sapi o gaură în Pământ

Este posibil să sapi o gaură în Pământ şi să ieşi de partea cealaltă...

0
Mulţi dintre noi am folosit la un moment dat expresia, mai în glumă, mai în serios, atunci când a venit vorba de săpat o...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via