Primul satelit din lemn din lume va fi lansat de Japonia: „Sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard”

Noutăţi

Oamenii de știință japonezi au creat una dintre cele mai neobișnuite nave spațiale din lume: un mic satelit din lemn, pe care vor să-l lanseze pe orbită.

Sonda LignoSat a fost realizată din lemn de magnolie, care, în timpul testelor efectuate pe Stația Spațială Internațională (ISS), s-a dovedit a fi extrem de rezistent la fisuri, fiind foarte stabil. Sunt în curs de finalizare planurile de lansare a sondei cu o rachetă americană în vara anului 2024.

Acest satelit din lemn a fost creat de oamenii de știință din cadrul Universității din Kyoto și de compania Sumitomo Forestry pentru a încerca posibilitatea utilizării de materiale biodegradabile, cum ar fi lemnul, pentru a vedea dacă acestea pot reprezenta o alternativă ecologică la metalele din care sunt construiți în prezent toți sateliții.[sursa]

satelit din lemn
Primul satelit din lemn va fi lansat pe orbită de Japonia

De ce au creat japonezii un satelit din lemn

„Toți sateliții care reintră în atmosfera Pământului ard și creează mici particule de alumină, care vor pluti în atmosfera superioară timp de mulți ani. În cele din urmă, va afecta mediul înconjurător al Pământului.”, a atras atenția Takao Doi, un astronaut japonez și inginer aerospațial de la Universitatea din Kyoto.

Încercând să găsească o soluție la această chestiune, oamenii de știință de la Kyoto au elaborat un proiect de evaluare a tipurilor de lemn pentru a afla cât de bine pot rezista la condițiile de lansare în spațiu și la zborurile îndelungate pe orbită în jurul Pământului. Primele teste au fost realizate în laboratoare care au recreat condițiile din spațiu, iar probele de lemn nu au suferit modificări notabile ale masei sau semne de descompunere sau deteriorare.

• CITEŞTE ŞI:  Astronomii au detectat semnale radio puternice de la o galaxie pitică aflată la 3 miliarde de ani-lumină distanță

„Ne-a uimit faptul că lemnul este capabil să reziste în aceste condiții.”, a spus Koji Murata, coordonatorul proiectului.

După finalizarea testelor, probele au fost trimise pe ISS, unde au fost supuse unor teste de expunere timp de aproape un an, înainte de a fi aduse înapoi pe Pământ. Din nou, acestea au prezentat puține semne de deteriorare, un fenomen pe care Murata l-a pus pe seama faptului că în spațiu nu există oxigen, care ar putea provoca arderea lemnului, și nici ființe vii care să îl facă să putrezească.

Lemnul de magnolie, cel mai stabil

Alte tipuri de lemn au fost supuse testelor, inclusiv cireșul japonez, iar lemnul de magnolie s-a dovedit a fi cel mai rezistent. Acesta a fost folosit în prezent pentru a fabrica acest neobişnuit satelit din lemn de la Kyoto, care va fi cuprinde o serie de experimente care vor determina cât de bine se comportă nava spațială pe orbită, a declarat Murata.

„Una dintre misiunile satelitului este de a măsura deformarea structurii din lemn în spațiu. Lemnul este durabil și stabil într-o direcție, dar poate fi predispus la schimbări dimensionale și la fisuri în cealaltă direcție.”, a spus el pentru Observer.

Murata a precizat că nu a fost luată încă o decizie definitivă cu privire la vehiculul de lansare, opțiunile fiind restrânse acum la un zbor în această vară cu o navă de aprovizionare Orbital Sciences Cygnus către ISS sau o misiune similară SpaceX Dragon în cursul anului. Se așteaptă ca sonda, care are dimensiunea unei căni de cafea, să rămână în spațiu timp de minimum șase luni înainte de a i se permite să intre în atmosfera superioară.

• CITEŞTE ŞI:  O structură metalică a fost descoperită pe Lună, într-un crater uriaş

În cazul în care LignoSat se va dovedi eficient în timpul funcționării sale pe orbită, atunci ar putea fi posibilă utilizarea lemnului ca material de bază pentru fabricarea altor sateliți. Se apreciază că peste 2.000 de nave spațiale vor fi lansate anual în anii următori, iar aluminiul pe care acestea îl vor lăsa în atmosfera superioară pe măsură ce ard la reintrarea în atmosferă ar putea ridica în curând probleme majore de mediu.

Studii realizate recent de oamenii de știință de la Universitatea British Columbia din Canada, au indicat că aluminiul provenit de la sateliții care reintrau în atmosferă ar putea cauza o diminuare gravă a stratului de ozon, care protejează Pământul de radiațiile ultraviolete ale Soarelui și ar putea afecta, în același timp, cantitatea de lumină solară care traversează atmosfera și ajunge la sol.

Totuși, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă în cazul sateliților din lemn, precum LignoSat, care, atunci când va arde la reintrarea în atmosferă după îndeplinirea misiunii sale, va produce doar un jet fin de cenușă biodegradabilă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

grădina ghetsimani

Grădina Ghetsimani, locul în care a fost arestat Iisus după trădarea lui Iuda

0
În inima orașului Ierusalim se găsește un loc plin de semnificații istorice și spirituale - Grădina Ghetsimani. Acest colț de pământ sfânt, ascuns printre...
vlad ţepeş plângea cu lacrimi de sânge

Vlad Ţepeş plângea cu lacrimi de sânge, suferind de hemolacrie, conform unui studiu recent

0
Ca și cum cel care a inspirat povestea Contelui Dracula ar mai avea nevoie de un atribut sângeros, noi cercetări au dezvăluit că Vlad...
Universul nostru se unește cu alte universuri

Universul nostru se unește cu alte universuri mai mici, ceea ce-l face să se...

0
Universul nostru se extinde cu o rată tot mai accelerată, un fenomen cu care toate teoriile de cosmologie sunt de acord, dar pe care...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via