Universul nostru se unește cu alte universuri mai mici, ceea ce-l face să se extindă, conform unui nou studiu teoretic

Noutăţi

Universul nostru se extinde cu o rată tot mai accelerată, un fenomen cu care toate teoriile de cosmologie sunt de acord, dar pe care niciuna nu îl poate explica în totalitate. Acum, un nou studiu teoretic oferă o soluție interesantă: poate că Universul nostru se unește cu alte universuri paralele mai mici.

Studiile asupra radiaţiei cosmice de fond, care este o rămășiță a Big Bang-ului, au arătat că Universul nostru se află într-o expansiune accelerată. Pentru ca această observație să se potrivească cu principala teorie a evoluției cosmice – numită Modelul Cosmologic Standard – fizicienii presupun că Universul este umplut cu o substanță enigmatică numită energie întunecată care determină expansiunea.

Dar această formă de energie nu se manifestă în niciun mod, ceea ce îi determină pe mulți astrofizicieni să își pună întrebări cu privire la existența sa și să exploreze posibilitatea unei cauze alternative pentru expansiunea Universului.[sursa]

Universul nostru se unește cu alte universuri
Oamenii de ştiinţă vin cu o nouă idee privind expansiunea Universului, respectiv aceea că universul nostru se unește cu alte universuri mai mici

Universul nostru se unește cu alte universuri, denumite „universuri-bebeluș”

Într-un nou studiu publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, oamenii de știință propun ideea că expansiunea Universului ar putea fi determinată, în schimb, de fuziunea constantă cu universuri paralele mai mici, numite universuri-bebeluș (baby-universes).[sursa]

Universul nostru se unește cu alte universuri? „Principala concluzie a lucrării noastre este că expansiunea accelerată a universului nostru, cauzată de misterioasa energie întunecată, ar putea avea o explicație intuitivă simplă, fuziunea cu așa-numitele universuri paralele «bebeluși», și că un model pentru aceasta s-ar potrivi mai bine datelor decât modelul cosmologic standard.”, a declarat autorul principal al studiului, Jan Ambjørn, fizician la Universitatea din Copenhaga.

• CITEŞTE ŞI:  Câte piramide egiptene antice mai există în zilele noastre? Răspunsul nu este cel la care vă gândiţi

În timp ce ideea de universuri multiple care interacționează cu al nostru nu este una nouă, acest studiu dezvoltă un model matematic pentru a explora impactul ipotetic al acestui fenomen asupra evoluției Universului nostru. Calculele cercetătorilor au arătat că fuziunea cu alte universuri ar trebui să crească volumul Universului nostru, ceea ce ar putea fi perceput de instrumentele noastre ca o expansiune a Universului.

Cercetătorii au calculat, de asemenea, rata de expansiune a Universului folosind teoria lor, iar calculele lor se potrivesc mai bine cu observațiile Universului decât modelul cosmologic standard tradițional, au declarat cercetătorii.

Teoria autorilor abordează, de asemenea, problema inflației cosmologice – misterioasa expansiune super-rapidă care a avut loc în primele momente ale universului.

Fizicienii au propus anterior că această expansiune a fost cauzată de „inflaton” – un câmp ipotetic care a condus expansiunea ultrarapidă în primele milisecunde de după Big Bang. Însă, în noul studiu, autorii sugerează că această expansiune timpurie ultrarapidă ar fi putut fi cauzată de faptul că tânărul nostru Univers a fost absorbit de un univers mai mare.

Teoria autorilor abordează, de asemenea, problema inflației cosmologice, expansiunea super-rapidă și misterioasă care a avut loc în primele momente ale Universului.


Cum argumentează cercetătorii

„Faptul că Universul s-a extins … într-un timp foarte scurt, invită la sugestia că această expansiune a fost cauzată de o coliziune cu un univers mai mare, [adică] a fost într-adevăr Universul nostru care a fost absorbit de un alt «univers părinte». Deoarece nu avem în prezent o descriere detaliată a procesului de absorbție, este dificil de judecat dacă un astfel de scenariu ar putea avea loc într-un mod care ar rezolva efectiv problemele pe care inflația a fost concepută să le rezolve, dar un aspect interesant al unui astfel de scenariu este că nu este nevoie de un câmp inflaton.”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

• CITEŞTE ŞI:  Rechinul Marele Alb inspiră teroare. Dar pentru acest animal, este o simplă pradă

Oamenii de știință au sugerat că, după ce a fost absorbit (trecând, practic, de la „univers bebeluş” la „univers părinte”), Universul nostru nou extins a continuat să se ciocnească cu alte „universuri bebeluș” și să le încorporeze și pe acestea.

Deși teoria autorilor ne permite să rezolvăm unele probleme importante ale cosmologiei moderne, doar datele observaționale pot valida ipoteza lor. În prezent, se efectuează numeroase experimente pentru a studia proprietățile radiației cosmice de fond, astfel încât oamenii de știință ar putea fi în măsură să răspundă la aceste întrebări fundamentale în viitorul apropiat.

„Expansiunea noastră târzie în timp a Universului este diferită de predicțiile cosmologice standard și credem că observațiile telescopului Euclid și ale telescopului James Webb vor stabili care este modelul care descrie cel mai bine expansiunea actuală a Universului nostru.”, a declarat Yoshiyuki Watabiki, fizician la Institutul de Tehnologie din Tokyo.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

alexandria egipt

Alexandria, oraşul care a schimbat lumea. A fost fondat de Alexandru cel Mare în...

0
Alexandria a fost unul dintre cele mai importante orașe ale lumii antice. Fondat de Alexandru cel Mare în anul 331 î.Hr. pe coasta Egiptului,...
astrolab vechi de 1000 de ani

Un astrolab vechi de 1.000 de ani ilustrează schimbul științific dintre musulmani, evrei și...

0
Un astrolab vechi de circa 1.000 de ani, care a fost folosit cândva pentru a indica evenimente astronomice și a calcula distanțe pare să...
platon curiozităţi

10 curiozităţi despre Platon, unul dintre cei mai influenţi oameni din istorie. Cum a...

0
Platon a fost un filozof din Atena care a trăit la sfârșitul secolului al V-lea și începutul secolului al IV-lea î.Hr, fiind născut în...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via