Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ va fi sufocată

Noutăţi

Inspiră adânc și savurează momentul, pentru că nu va mai dura mult. Am glumit. Poţi sta liniştit, cel puţin deocamdată. Un nou studiu estimează că oxigenul de pe Pământ va mai dura doar aproximativ 1 miliard de ani, ceea ce va însemna o catastrofă pentru o mare parte din viața care locuiește pe planetă.

După cum se arată în revista Nature Geoscience, doi oameni de știință au prezis că atmosfera Pământului, bogată în oxigen, va reveni la o compoziție săracă în oxigen și bogată în metan – la fel ca și condițiile observate pe Pământ înainte de Marele Eveniment de Oxidare, care a avut loc în urmă cu aproximativ 2,4 miliarde de ani.

Cei doi cercetători, Kazumi Ozaki și Christopher Reinhard, au ajuns la această concluzie prin modelarea mai multor sisteme ale Pământului, inclusiv a climei și a proceselor biologice și geologice, pentru a examina scara temporală a condițiilor atmosferice de pe Pământ.[sursa]

viaţa de pe Pământ va fi sufocată
În aproximativ 1 miliard de ani, viaţa de pe Pământ va fi sufocată din cauza lipsei oxigenului

Viața pe Pământ este posibilă datorită atmosferei puternic oxigenate a planetei noastre, care reprezintă un teren fertil pentru organismele fotosintetice care acționează ca o piatră de temelie pentru o mare parte din viața planetei. Cu toate acestea, noile estimări evidențiază faptul că este puțin probabil ca această atmosferă oxigenată – precum și viața dependentă de oxigen – să fie o caracteristică permanentă a Pământului.

„Atmosfera de după marea dezoxigenare este caracterizată de un nivel ridicat de metan, niveluri scăzute de CO2 și lipsa stratului de ozon. Sistemul Pământului va fi, probabil, o lume a formelor de viață anaerobe.”, a declarat Kazumi Ozaki, autorul studiului și profesor asistent la Universitatea Toho din Tokyo.

• CITEŞTE ŞI:  Puternicul blestem al ultimului mare maestru al templierilor: ce s-a ales de soarta lui Jacques de Molay

Când se estimează că viaţa de pe Pământ va fi sufocată din cauza lipsei oxigenului

Aceste schimbări vor avea loc pe o scară de timp geologică de milioane și miliarde de ani, astfel încât nu trebuie confundate cu schimbările bruște ale atmosferei Pământului provocate de om pe care, de altfel, le-am putut observa în ultimul secol.

Una dintre principalele forțe despre care se crede că va determina această schimbare pe termen lung a nivelului de oxigen este strălucirea treptată a Soarelui. Pe măsură ce aceasta încălzește planeta, cercetătorii susțin că, în cele din urmă, va scădea cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă, deoarece CO2 absoarbe căldura și se descompune.

În cele din urmă, plantele și alte organisme care fac fotosinteză nu vor avea suficient CO2 pentru a produce oxigen, ceea ce va epuiza atmosfera de acest gaz vital.

„Timp de mulți ani, durata de viață a biosferei Pământului a fost discutată pe baza cunoștințelor științifice despre strălucirea constantă a Soarelui și despre ciclul geochimic global al carbonatului-silicaților.”, explică Ozaki.

„Unul dintre corolarii unui astfel de cadru teoretic este scăderea continuă a nivelului de CO2 din atmosferă și încălzirea globală pe scări de timp geologice. Într-adevăr, se crede în general că biosfera Pământului se va sfârși în următorii 2 miliarde de ani din cauza combinației dintre supraîncălzire și lipsa de CO2 pentru fotosinteză. Dacă este adevărat, ne putem aștepta ca nivelurile de O2 din atmosferă să scadă și ele în cele din urmă în viitorul îndepărtat. Cu toate acestea, rămâne neclar când și cum anume se va întâmpla acest lucru.”, mai adaugă profesorul Kazumi Ozaki.

• CITEŞTE ŞI:  Împăratul Qin Shi Huandi, primul împărat al Chinei

Această nouă estimare nu are implicații doar pentru viața pe Pământ, ci ar putea, de asemenea, să ne ghideze înțelegerea vieții pe alte planete. Oxigenul și subprodusele sale asociate sunt unele dintre biosemnăturile cheie folosite de oamenii de știință pentru a adulmeca exoplanetele potențial locuibile din alte părți ale Universului.

Cu toate acestea, după cum arată acest nou studiu, chiar și habitatul de origine al Pământului ar putea să nu fie permanent bogat în oxigen, ceea ce sugerează că ar putea fi necesar să ne lărgim perspectivele atunci când căutăm viață dincolo de sistemul nostru solar.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

greierul de ierusalim

Gândacul cartofului sau greierul de Ierusalim: o fiinţă fascinantă, dar extrem de violentă

0
Să salutăm gândacul cartofului. Această insectă uriașă care nu poate zbura este cunoscută și sub numele de greierul de Ierusalim, ceea ce este interesant...
Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

Cum era viaţa în Arabia Saudită înainte de descoperirea petrolului

0
Arabia Saudită este cea mai mare țară din Peninsula Arabă și cea mai mare țară arabă din Asia de Vest. Arabia Saudită este una...
piramidele nubiene

Piramidele nubiene din Regatul Kuş, construite în urmă cu mii de ani

0
Piramidele nubiene sunt structuri antice impresionante, construite în urmă cu mii de ani, care se găsesc pe teritoriul actual al Sudanului. Acestea au fost...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via