Cât timp va mai exista Pământul şi cum se va sfârşi existenţa planetei noastre

Noutăţi

Una dintre marile întrebări ale omenirii este cât timp va mai exista Pământul, iar apoi, cea care vine în mod natural este în ce fel se va produce sfârşitul planetei noastre. Cel mai probabil, oamenii vor muri cu mult înainte ca Terra să-şi găsească sfârşitul.

Pământul este o planetă foarte veche, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, în acelaşi timp cu restul sistemului solar. Pământul este singura planetă cunoscută care are apă lichidă la suprafaţă şi o atmosferă bogată în oxigen, care permit existenţa vieţii.

În prezent, Soarele este o sursă esențială de gravitație și energie. Dar, într-o zi teribilă, acesta va provoca dispariția Pământului. Pe măsură ce steaua centrală a sistemului solar îmbătrânește, ciclul său de viață va consuma în cele din urmă planeta noastră albastră.

Așadar, cât timp mai are Pământul până când planeta va fi înghițită de Soare? Momentul preconizat al morții: peste câteva miliarde de ani. Dar viața pe Pământ se va sfârși mult, mult mai devreme decât atât.

Pământul va deveni nelocuibil pentru majoritatea organismelor în aproximativ 1,3 miliarde de ani, din cauza evoluției naturale a Soarelui. Iar omenirea ar putea să se ducă pe sine însăşi (și nenumărate alte specii) la dispariție în următoarele câteva secole, dacă ritmul actual al schimbărilor climatice provocate de om nu va fi atenuat sau ca urmare a unui război nuclear.[sursa]

Cât timp va mai exista Pământul?

Moartea Soarelui

Ultima tragere a cortinei pentru planeta noastră este legată de evoluția Soarelui.

„Pământul mai are probabil 4,5 miliarde de ani până când Soarele va deveni o gigantă roșie mare și apoi va înghiți Pământul.”, a declarat Ravi Kopparapu, cercetător planetar la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA.

• CITEŞTE ŞI:  Mormântul lui Jules Verne şi semnificaţia interesantă a acestuia

O gigantă roșie se formează în ultimele etape ale evoluției stelare, când steaua rămâne fără hidrogen pentru a-și alimenta fuziunea nucleară și astfel începe să moară, potrivit Agenției Spațiale Europene. Acest proces eliberează o cantitate enormă de energie, care încălzeşte şi luminează planetele din jur. Soarele este în prezent la jumătatea vieţii sale, care se estimează că va dura în total aproximativ 10 miliarde de ani.

Odată ce fuziunea se oprește, gravitația va prelua controlul. Miezul de heliu va începe să se comprime sub acțiunea gravitației, ceea ce va crește temperatura. Acest vârf de căldură va face ca stratul exterior de plasmă al Soarelui să se extindă dramatic. „Soarele se va umfla cel puțin până la dimensiunea orbitei Pământului.”, a mai declarat Kopparapu. Asta înseamnă că va înghiţi planetele interioare, Mercur şi Venus.

Cât timp va mai exista Pământul aşa cum îl ştim

Dar probabil că Pământul nu va rezista acei 4,5 miliarde de ani și cu siguranță nu va fi Pământul așa cum îl cunoaștem noi.

„Nu trebuie să așteptați ca straturile exterioare [ale Soarelui] să ajungă pe Pământ.”, a mai spus cercetătorul. Planeta se va confrunta cu o căldură extremă cu mult înainte ca soarele să își încheie tranziția spre o gigantă roșie. Pe măsură ce procesul de moarte a Soarelui va crește temperatura, „oceanele se vor evapora, apoi atmosfera va dispărea în cele din urmă, iar apoi forțele de maree ale gravitației solare vor face Pământul praf”.

Peste aproximativ 1,3 miliarde de ani, „oamenii nu vor mai putea supraviețui fiziologic, în natură, pe Pământ”, din cauza condițiilor de căldură și umiditate susținute. Peste aproximativ 2 miliarde de ani, oceanele s-ar putea evapora atunci când luminozitatea Soarelui va fi cu aproape 20% mai mare decât în prezent, a mai arătat Ravi Kopparapu.

• CITEŞTE ŞI:  Eliminarea drogurilor din organism | Cât timp rămân drogurile în organism

Unele forme de viață ar putea supraviețui până în acest moment – cum ar fi „extremofilele” care trăiesc în apropierea gurilor hidrotermale din fundul oceanelor – dar nu și oamenii.

„Oamenii – și toate formele de viață complexe – au cerinţe foarte mari.”, a declarat Rodolfo Garcia, doctorand în astronomie și astrobiologie la Universitatea din Washington. La oameni, de exemplu, o febră de numai 3,3 grade Celsius peste temperatura obişnuită pune în pericol viața, a spus el.

Temperaturile periculoase ale bulbului umed – o combinație de temperatură, umiditate, viteza vântului, unghiul Soarelui și acoperirea norilor – în care oamenii nu se mai pot răcori prin transpirație sunt mult mai iminente, la doar câteva grade distanță, a spus Kopparapu.

Pragul de umezeală pentru oameni a fost inițial prezis a fi de 35°C, dar cercetări mai noi sugerează că temperaturile de umezeală de până la 30°C pot fi mortale.

Unele locuri de pe Pământ au atins deja în mai multe rânduri temperaturi de peste 32°C, iar modelele climatice prevăd că până la sfârșitul secolului, în regiuni precum Orientul Mijlociu, temperatura de 35°C va deveni un fenomen obișnuit. La o astfel de temperatură, animalele care transpiră se vor găti practic în căldură. În esență, propriile noastre gaze cu efect de seră sunt pregătite să amenințe viața și societatea de pe Pământ cu mult înainte ca Soarele să moară.

„Dacă vorbim despre viața umană, următoarea sută de ani va fi interesantă.”, a mai spus Ravi Kopparapu.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

gheorghe gruia

Gheorghe Gruia, cel mai bun handbalist român din istorie

0
Gheorghe Gruia Marinescu a fost a fost un handbalist român, dublu campion mondial cu echipa naţională a României, considerat a fi cel mai bun...
rockall

Rockall, insula pe care se află cea mai singuratică locuinţă din lume

0
Rockall este o stâncă din granit situată în nordul Oceanului Atlantic. Insuliţa se află la o distanţă de circa 300 de km faţă de...
ioan slavici

Arestarea lui Ioan Slavici: trimis după gratii atât de maghiari, cât şi de români

1
Ioan Slavici a fost un scriitor, jurnalist şi pedagog român, membru corespondent al Academiei Române. Opera sa literară a fost influențată de viața satului...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via