10 curiozităţi despre Warren Buffett, cel mai prolific investitor din istorie

4 min


8
8 puncte

Warren Buffett este un investitor, om de afaceri și filantrop american, fiind o prezenţă constantă în topul celor mai bogaţi oameni din lume. Are o avere de peste 100 de miliarde de dolari.[Forbes]

Warren Buffet s-a născut pe 30 august 1930, în Nebraska, Omaha, SUA. A fost un elev eminent, deși nu și-a propus niciodată să meargă la Facultate. În cele din urmă a studiat la Școala de Afaceri Wharton de la Universitatea din Pennsylvania timp de doi ani. A renunțat pentru că se plângea că știe materia mai bine decât profesorii. S-a transferat apoi la Universitatea din Nebraska, Lincoln, pe care a terminat-o în numai trei ani, obținând o diplomă în administrarea afacerilor.

Într-un final, a aplicat și la celebra Harvard Business School, însă a fost respins pe motiv că e “prea tânăr”. A ajuns până la urmă la Universitatea Columbia, unde l-a avut ca mentor pe unul dintre eroii săi, Benjamin Graham. Acesta este autorul cărţii „Investitorul Inteligent”[EMAG], fiind un influent om de afaceri, investitor și profesor.

10 lucruri interesante despre Warren Buffett

#1. Warren Buffet avea afacerile în sânge încă de mic

Nu este un lucru întâmplător faptul că Warren Buffett a ajuns unul dintre miliardării planetei. Încă din copilărie câștiga bani pe cont propriu. Se spune despre el că la cinci ani vindea mai scump, din ușă în ușă, sticle de cola, guma de mestecat și acadele la bucată, pentru a ieși în câștig. La numai 11 ani a investit deja pentru prima oară la bursă.

Investițiile din adolescență i-au adus un câștig echivalent cu circa 70.000 de dolari în ziua de azi până la terminarea liceului. Era un afacerist înnăscut, așa că i-a fost ușor să înceapă o carieră ca broker. Până la 30 de ani era deja milionar.

#2. Stil de viaţă modest

În ciuda averii sale imense, Waren Buffett este cunoscut pentru stilul său de viață modest și pentru gesturile filantropice.

• CITEŞTE ŞI:  Miliardarul care şi-a donat toată averea a murit la 92 de ani. În ultimii ani Charles Feeney a stat în chirie şi a dus o viaţă modestă

Locuieşte în aceeaşi casă încă din anul 1957, deşi ar putea să-şi cumpere propriul cartier. Locuinţa l-a costat atunci 31.500 de dolari.

Totuşi, dacă vrei să fii vecinul lui Buffet, trebuie să ştii că o casă de pe strada sa costă cel puţin 2 milioane de dolari în prezent.

De asemenea, nu cheltuie mai mult de 4 dolari pe un prânz şi şi-a schimbat maşina doar pentru că fiica sa i-a atras atenţia că ar fi momentul s-o facă. Acum deţine un Cadillac XTS, în valoare de 45.000 de dolari. „Conduc doar câte 5-6.000 de km pe an, aşa că nu-mi voi schimba maşina foarte des.”, a declarat la un moment dat miliardarul.

#3. Viaţa personală

Warren Buffett a fost căsătorit de două ori şi are trei copii. S-a căsătorit cu prima sa soție, Susan Thompson, în anul 1952. Femeia cu care are trei copii l-a părăsit în anul 1977 pentru a-și urma propria carieră.

Totuși, cei doi nu au divorțat niciodată, așa că au rămas căsătoriți până în momentul morții acesteia, în anul 2004. Doi ani mai târziu, Buffett s-a căsătorit cu Astrid Menks, femeia care i-a fost alături încă de când prima soție l-a părăsit.

#4. Warren Buffett nu are un computer pe birou

Ne imaginăm că unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei este mereu în pas cu tehnologia şi că trăieşte înconjurat de gadgeturi care-i oferă informaţii preţioase.

• CITEŞTE ŞI:  Elon Musk susţine că pacientul cu cip implantat în creier poate mişca mouse-ul cu puterea minţii

Totuşi, biroul lui Warren Buffett pare rupt din altă epocă. Nu are un computer pe el, ci doar cărţi şi reviste. Îşi petrece circa 80% din timpul liber citind. Astfel a devenit un expert în domeniul financiar.

A fost poreclit Oracolul din Omaha datorită extraordinarei lui intuiţii privind ţintele de investiţii. El însuşi a explicat această intuiţie în numeroase intervenţii de-a lungul zecilor de ani în care a uimit pieţele, spunând că pariază pe companiile care creează valoare şi nu pe speculaţii.

#5. Berkshire Hathaway

Înainte de a investi în Berkshire Hathaway, compania care l-a făcut miliardar, Warren Buffett a lucrat pentru diverse firme, dar a început și afaceri pe cont propriu, care i-au adus câștiguri semnificative. Buffett a început să cumpere acţiuni la Berkshire Hathaway în anul 1962, atunci când era doar o companie de textile. La vremea aceea era deja milionar datorită investiţiilor sale.

Cumpărarea Berkshire Hathaway a fost o decizie riscantă, pentru că această companie era la un pas de faliment. Totuşi, Buffett i-a schimbat domeniul de activitate din companie de textile într-o instituție de investiții financiare.

În anul 1970 a devenit președintele companiei și, nouă ani mai târziu, averea sa ajungea la peste 600 de milioane de dolari, intrând în Top Forbes 400. În următorii ani a făcut numeroase investiții, una dintre cele mai bune fiind faptul că a cumpărat 7% din compania Coca-Cola.

Berkshire Hathaway l-a transformat, în anul 2008, în cel mai bogat om de pe planetă.

#6. Consumă foarte multă Coca-Cola

Nu se ştie dacă e doar o strategie de marketing, însă Warren Buffett are mereu o doză de Coca-Cola în apropierea sa. Trebuie să menţionăm că e vorba despre Coca-Cola Zero, adică fără zahăr.

„Consum cel puţin 5 doze de Coca-Cola pe zi. În fiecare zi.”, a declarat miliardarul.

• CITEŞTE ŞI:  Harry S. Truman, singurul preşedinte care a ordonat folosirea bombei nucleare

#7. A învins cancerul

În anul 2012, Warren Buffett a fost diagnosticat cu cancer la prostată. Întrucât l-a descoperit în stadiu incipient, nu i-a pus viața în pericol, reuşind să învingă boala.

#8. Nu consideră că banii înseamnă succes

„Măsor succesul prin numărul de oameni care mă iubesc. Iar cea mai bună cale de a fi iubit este să te faci iubit.”, a spus Buffett.

#9. Prânzul cu Warren Buffett

Încă din anul 2000, Buffett organizează un prânz caritabil, care trebuie cumpărat de către cel care doreşte să ia masa cu miliardarul.

Cel care licitează suma cea mai mare, poate aduce până la 7 prieteni pentru a servi masa alături de magnat la restaurantul Smith & Wollensky, din Manhattan, New York. Ultimul câştigător a plătit circa 2.345.000 de dolari pentru o masă. Evident, banii sunt donaţi în scopuri caritabile.

#10. Warren Buffett şi-a donat 85% din avere în scopuri caritabile

În anul 2006, Warren Buffett a anunțat că donează 85% din averea sa fundației Bill&Melinda Gates, deținută de Bill Gates și soția acestuia, Melinda. Aceasta a fost cea mai mare donație personală făcută vreodată în America.

Împreună cu Bill Gates, Buffet a lansat Campania The Giving Plegde[detalii], prin care încearcă să convingă cât mai mulți milionari să doneze în scopuri caritabile.

Urmăriţi în materialul de mai jos un documentar marca HBO despre Warren Buffett, Oracolul din Omaha


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

8
8 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via