25 de curiozităţi despre viaţa în Evul Mediu: oamenii puteau vota şi făceau dragoste după calendarul liturgic

Noutăţi

Viața în Evul Mediu, adică în perioada secolelor V-XV, era marcată de structuri sociale rigide, condiții economice variabile și influențe religioase puternice. Majoritatea populației trăia în mediul rural și era implicată în agricultură, trăind în sate mici.

Sistemul feudal, care organiza societatea pe baza relațiilor de vasalitate și senioritate, domina viața economică și socială. Seniorii (nobilii) dețineau pământul și ofereau protecție țăranilor (serbilor) în schimbul muncii și unei părți din recoltă. Orașele medievale, deși mai puțin numeroase, erau centre de comerț, meșteșuguri și, treptat, de libertate, unde breslele și piețele jucau roluri centrale în viața urbană.

curiozităţi despre viaţa în evul mediu
Viaţa în Evul Mediu era total diferită faţă de ce trăim în zilele noastre

#1. Viața de zi cu zi era marcată de muncă grea și de un nivel scăzut al confortului. Casele țărănești erau simple, construite din lemn sau piatră, cu acoperișuri din paie și podele de pământ.

#2. Alimentele erau bazate pe cereale, legume și, ocazional, carne. Dieta varia în funcție de sezon și de succesul recoltei.

#3. Religia avea un impact profund asupra vieții medievale, influențând nu doar credințele și practicile spirituale, dar și aspectele sociale și culturale. Biserica era centrul comunității, iar sărbătorile religioase ritmau calendarul anual.

#4. Învățământul și cunoașterea erau în mare parte monopolizate de clerici, iar analfabetismul era răspândit printre clasele inferioare.

#5. De asemenea, viața medievală era adesea tulburată de războaie, epidemii (cum ar fi ciuma neagră) și foamete, care adăugau la dificultățile zilnice ale oamenilor.

#6. Anomaliile fenomenelor astronomice erau considerate semne pe care divinitatea le transmitea oamenilor de rând, pentru a-i avertiza cu privire la anumite evenimente.

• CITEŞTE ŞI:  10 lucruri interesante despre John D. Rockefeller, primul miliardar al SUA

#7. Şi domitorii ascultau semnele venite de sus şi mulţi dintre ei aveau la curtea lor astrologi şi „cărţi de prevestire”.

#8. Una dintre cele mai interesante curiozităţi despre viaţa în Evul Mediu este că votul exista şi în acele vremuri. Nu la fel de extins ca şi în zilele noastre, fiind întâlnit doar în câteva zone ale Europei. Votul era întâlnit mai ales când venea vorba despre administraţia locală şi nu era garantat întregii populaţii.

#9. Oamenii călătoreau pe distanţe foarte mari. Este vorba în special de negustori, care aduceau marfă în Europa din cele mai îndepărtate ţinuturi. Aşa se face că inclusiv omul Evului Mediu a avut parte de condimentele şi mătasea din Asia.

#10. Nobilii din acea perioadă se delectau cu raci sau scoici. Acestea se regăseau în râuri precum Someşul.

#11. Alcoolul era consumat şi atunci, însă interzis în cetate. În Transilvania se făcea mied, o băutură bio din apă de izvor, miere de albine fermentată şi asezonată cu plante. Aceasta însă putea fi consumată în multe zone doar în afara cetăţii. Acolo se regăseau şi crâşmele.

#12. Efectele dezastrelor naturale erau greu de controlat în Evul Mediu. O cronică din anul 1600 spune că după o secetă mare care a compromise recoltele, oamenii sunt nevoiţi să se hrănească cu ciori şi pisici.

#13. Relaţiile sexuale erau stabilite de Biserică. Influenţa pe care Biserica o avea în Evul Mediu asupra oamenilor era mult mai mare decât în zilele noastre. Perioadele de abstinenţă sexuală erau clar stabilite de calendarul liturgic. Soţii nu aveau voie să întreţină relaţii sexuale duminica, miercuri şi vineri, precum şi în post.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Tutankhamon, unul dintre cei mai cunoscuţi faraoni din istorie

#14. Mănăstirile aveau ateliere speciale, unde se multiplicau cărţile sfinte. Ulterior, odată cu apariţia presei lui Gutenberg, lucrurile s-au schimbat. De asemenea, mănăstirile erau și locuri de refugiu și ajutor pentru săraci.

#15. Castelele erau nu doar reședințe ale nobililor, dar și fortărețe defensive. Construcția unui castel putea dura zeci de ani și implica tehnici de inginerie avansate pentru acea perioadă.

#16. Femeile nu aveau voie să ia nicio decizie în ceea ce priveşte copiii lor, atâta timp cât tatăl pruncilor era în viaţă.

#17. Între secolele XI și XIII, au avut loc mai multe Cruciade, campanii militare organizate de creștinii europeni pentru a recuceri Țara Sfântă de la musulmani. Acestea au avut un impact profund asupra Europei și Orientului Mijlociu.

#18. Medicina era primitivă, bazată pe teorii antice și superstiții. Sângerările și amestecurile de ierburi erau tratamente comune. Bărbierii erau în acelaşi timp şi chirurgi, aceştia fiind cei care practicau intervențiile chirurgicale. Astfel, ne putem face o idee asupra ratei operaţiilor reuşite.

#19. Educația formală era accesibilă aproape exclusiv pentru băieți și tineri bărbați din familii nobile sau pentru cei care intrau în cler. Universitățile medievale au început să apară în secolul al XII-lea.

#20. Sistemul judiciar era adesea brutal și primitiv. Tortura era o metodă comună de a obține mărturisiri, iar pedepsele includeau mutilări, execuții publice și exil.

#21. Practica alchimiei, precursoarea chimiei moderne, era larg răspândită. Alchimiștii încercau să transforme metalele de bază în aur și să descopere elixirul vieții.

#22. În orașele medievale, ghildele meșteșugărești reglementau producția și comerțul. Fiecare meșteșug avea propria ghildă, care stabili standardele și proteja interesele membrilor săi, ca un fel de sindicat.

• CITEŞTE ŞI:  Top 10 cele mai mari ţări din lume. Două dintre acestea sunt o surpriză

#23. Vânătoarea de vrăjitoare: în special spre sfârșitul Evului Mediu, frica de vrăjitorie a dus la persecuții și execuții. Vânătorile de vrăjitoare au devenit frecvente în anumite regiuni ale Europei.

#24. Războaiele medievale erau frecvente și adesea foarte sângeroase. Luptele implicau strategii complexe și diverse arme, de la săbii și lănci la catapulte și arcuri. Războiul de 100 de Ani dintre Anglia și Franța este unul dintre cele mai cunoscute conflicte din această perioadă.

#25. Moda în rândul nobilimii era ostentativă și variată. Nobilii purtau haine din materiale scumpe, cum ar fi mătasea și catifeaua, adesea împodobite cu blănuri rare și broderii complicate. Unele piese de îmbrăcăminte, precum chaperonul (o capă cu glugă), aveau și funcționalitate practică, protejând purtătorul de intemperii. Ţăranii, în schimb, purtau haine simple din lână și pânză.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

bobby dunbar

Dispariţia lui Bobby Dunbar: a plecat un copil şi a venit altul acasă

0
În august 1912, o familie din statul american Louisiana a trăit un adevărat coșmar. Fiul lor în vârstă de patru ani, pe nume Bobby...
egiptul antic curiozităţi

25 de curiozităţi despre Egiptul Antic, una dintre cele mai fascinante civilizaţii ale istoriei

0
Egiptul Antic, o civilizație enigmatică și fascinantă care a înflorit de-a lungul malurilor Nilului cu mii de ani în urmă, continuă să captiveze imaginația...
prinţesa Maria a României

Copilul pierdut al Reginei Elisabeta: prințesa Maria a României

0
Pe 8 septembrie 1870, la București, a sosit pe lume o rază de lumină pentru Familia Regală a României. Prințesa Maria a României, unica...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via