Arheologii au găsit epave folosind indicii din Iliada a lui Homer, scrisă în urmă cu 2.800 de ani

1 min


3
3 puncte

Arheologii au folosit indicii din Iliada, celebrul poem al lui Homer, scris în jurul anului 800 î.Hr. și care se desfășoară spre sfârșitul legendarului Război Troian, ca ghid pentru a localiza mai multe epave din largul coastelor Greciei.

Cercetătorii de la Fundația Națională de Cercetare din Grecia și de la Ministerul Culturii desfăşoară un proiect ştiinţific în cadrul căruia au folosit diverse surse istorice pentru a localiza 10 epave care s-au scufundat în diverse perioade cuprinse între anii 3.000 î.Hr. și cel de-Al Doilea Război Mondial în jurul insulei Kasos.

Printre aceste surse utilizate de arheologi şi care au dus la identificarea epavelor, se numără şi celebra Iliada, epopeea antică atribuită lui Homer, în care se face referire la Kasos ca fiind un centru comercial care s-a alăturat luptei împotriva Troiei.[sursa]

indicii din Iliada
Arheologii au găsit epavele utilizând indicii din Iliada, epopeea scrisă de Homer în sec. VIII î.Hr.

Indicii din Iliada, utilizate pentru descoperirea epavelor

Printre navele găsite în urma analizei surselor istorice se numără epave scufundate în anii 3.000 î.Hr., precum şi în perioada clasică (în jurul anului 450 î.Hr.), epoca romană (200 î.Hr. – 300 d.Hr.), până în perioada medievală și cea otomană, precum și o barcă din lemn de 25-30 de metri cu componente metalice despre care se crede că datează din preajma celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui comunicat al Ministerului grec al Culturii.

Echipa a cercetat zona încă din anul 2019, mai întâi localizând navele înainte de a le fotografia în detaliu și de a obține imagini ale zonei cu ajutorul sonarului. De asemenea, cercetătorii au recuperat artefacte și au luat mostre de pe epave, oferind informații despre istoria zonei.

• CITEŞTE ŞI:  Pisicile mănâncă peste 2.000 de specii de animale, inclusiv unele foarte mari și ciudate

Cercetătorii au descoperit că navele conțineau bunuri din Europa, Africa și Asia, inclusiv o amforă spaniolă cu un sigiliu pe mâner care o datează din jurul anilor 150-170 d.Hr. și flacoane terra sigillata (un strat de argilă foarte netedă și lucioasă, care seamănă cu o glazură și este practic impermeabilă) de origine africană, care datează din epoca romană.

Mai multe detalii despre aceste descoperiri vor fi publicate în perioada următoare, precum și studii ale arheologilor și istoricilor pe această temă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via