O mână de bronz bizară, veche de 2.000 de ani, a fost găsită acoperită de o scriere misterioasă

2 min


1
1 punct

Cercetătorii au avut parte de o descoperire extraordinar de intrigantă în nordul Spaniei: o mână de bronz care datează între acum 2.000 de ani, până în Epoca Fierului, prezentând patru rânduri de simboluri ciudate inscripționate pe partea superioară.

Un nou studiu sugerează că acest epigraf vechi are legătură cu limbile paleohispanice antice și ar fi putut face parte din limba care s-a dezvoltat în limba bască în Spania de astăzi. Această limbă este vorbită astăzi în Spania și Franța, la marginea vestică a Pirineilor, în regiunea denumită Ţara Bascilor.

Se știe că zona a fost populată de un trib numit Vascones în jurul perioadei în care ar fi fost făcută mân, un trib care a lăsat în urmă foarte puține mostre de scriere, ceea ce a dus la presupunerea că nu aveau dezvoltat un sistem de scriere. Această mână de bronz arată că s-ar putea să nu fie așa.

„Analiza lingvistică detaliată sugerează că scrierea reprezintă un subsistem grafic al limbii paleohispanice care își împărtășește rădăcinile cu limba bască modernă și constituie primul exemplu de epigrafie vasconică.”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.[sursa]

mână de bronz
Această mână de bronz, veche de 2.000 de ani, ar putea dezvălui momentul dezvoltării limbii basce

O mână de bronz, veche de peste 2.000 de ani ar putea dezvălui originea limbii basce

Orientarea scrierii, împreună cu poziția unei mici găuri din obiect și locul descoperirii sale sugerează că acesta ar fi putut fi atârnat la intrarea unei clădiri.

Această inscripție a fost realiztă folosind tehnica sgraffito pentru a crea liniile, care a fost urmată apoi de puncte perforate mai mari. Nu este clar ce instrumente au fost folosite, dar cercetătorii cred că un instrument ascuțit din fier, cum ar fi un burin, ar fi putut fi unul dintre ele.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Bud Spencer, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori din istorie

Pe baza cuvintelor care au putut fi identificate și a comparațiilor cu alte artefacte, cercetătorii cred că limbajul cuprinde un „subsistem distinct”. Deși nu este posibilă traducerea integrală a textului, cercetătorii au găsit câteva paralele interesante cu limba bască modernă.

Una dintre legăturile cheie pe care le fac cercetătorii este între primul cuvânt de pe mână, sorioneku, și cuvântul basc zorioneko, care înseamnă noroc. Acest lucru indică atât semnificația mesajului de pe mână, cât și legăturile cu limba bască.

„Textul inscripționat pe acest artefact, care a fost găsit la intrarea într-o clădire privată, este interpretat ca fiind apotropaic, un semn care imploră norocul.”, scriu cercetătorii.

Este posibil ca mâna să fi avut un fel de semnificație rituală sau culturală, potrivit cercetătorilor. Se spune că vechii iberici tăiau mâna dreaptă a prizonierilor lor, de exemplu. Deși, în ciuda faptului că este vorba despre o mână dreaptă, utilizarea simbolului pare mai benignă.

Mai multe artefacte din Epoca Fierului care înfățișează dosul unei mâini drepte deschise au fost descoperite în zonele vasconică și iberică, iar un artefact mai realist dintr-o perioadă similară, descoperit în Zafar (Yemen), prezintă, de asemenea, o asemănare interesantă.

Echipa spune că variațiile în mărimea literelor și unele inconsecvențe în trasarea literelor sugerează o abordare mai degrabă neglijentă și neplanificată a scrierii. În plus, bronzul este un material comun în zonă, așa că cercetătorii cred că ar fi putut fi prelucrat în situl în care a fost găsit.

• CITEŞTE ŞI:  Femeile cu crucea în frunte din Cadrilater şi povestea lor fascinantă

Cercetările continuă cu privire la așa-numita Mână de Irulegi, numită după situl în care a fost găsită, și la ceea ce ne poate spune despre vasconi, în special în ceea ce privește o limbă scrisă care a existat înainte de sosirea romanilor.

„Noua inscripție prezentată aici oferă sprijin pentru o conștientizare tot mai mare a faptului că vechii vasconi cunoșteau și foloseau scrisul, cel puțin într-o anumită măsură.”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în revista Antiquity.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via