O comoară de „valoare inestimabilă” a unei epave legendare va fi recuperată de un robot subacvatic, în Columbia: galionul San Jose

2 min


1
1 punct

Guvernul columbian a anunțat o expediție pentru a extrage obiecte de „valoare incalculabilă” din epava unei nave legendare, care s-a scufundat în anul 1708 în timp ce era încărcat cu aur, argint și smaralde estimate la miliarde de dolari. Galionul San Jose, vechi de peste 300 de ani, numit adesea „Sfântul Graal al epavelor”, a fost întotdeauna un subiect controversat, deoarece este atât o comoară arheologică, cât și economică.

Galionul San Jose conţine o „comoară inestimabilă”

Între lunile aprilie și mai 2024, robotul ar urma să extragă câteva obiecte de la „suprafața galionului” pentru a vedea „cum se materializează când ies (din apă) și pentru a înțelege ce putem face” pentru a recupera restul comorilor, a precizat ministrul culturii din Columbia, Juan David Correa.[sursa]

galionul san jose
Galionul San Jose a fost întotdeauna un subiect controversat

Operațiunea va costa peste 4,5 milioane de dolari, iar robotul va lucra la o adâncime de 600 de metri pentru a extrage obiecte precum ceramică, bucăți de lemn și scoici „fără a modifica sau deteriora epava”, a mai declarat Correa.

Locația expediției este ținută secretă pentru a proteja ceea ce este considerată una dintre cele mai mari descoperiri arheologice din istorie, de vânătorii de comori rău intenționați, care ar putea încerca să pună mâna pe comoară înaintea autorităţilor.

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă Columbia este navigarea în rețeaua complicată de dispute juridice și teritoriale din jurul naufragiului. Diverse părți, inclusiv vânători de comori, istorici, grupuri indigene și guvernele din Columbia și Spania, revendică galionul San Jose și încărcătura sa valoroasă. Bătăliile juridice care au avut loc timp de decenii, cum ar fi disputa în curs cu investitorii americani ai Sea Search Armada, subliniază complexitatea proprietății și potențialul pentru mize financiare substanțiale.

• CITEŞTE ŞI:  Piatra Neagră şi Kaaba din Mecca, locul venerat de musulmani

Ce s-a întâmplat cu galionul San Jose


Galionul San Jose s-a scufundat pe 8 iunie 1708, în timpul Bătăliei de la Barú, în largul coastei Cartagenei din Columbia. Galionul aparținea coroanei spaniole când a fost scufundat de marina britanică în apropiere de Cartagena. Doar o mână de oameni din cei 600 de membri ai echipajului au supraviețuit.

Nava se întorcea din Lumea Nouă la curtea regelui Filip al V-lea al Spaniei, încărcată cu comori precum cufere de smaralde și aproximativ 200 de tone de monede de aur.

Comoara de la bordul San Jose a fost legendară. Se estimează că includea:

  • 11 milioane de monede de aur: echivalentul a aproximativ 1 miliard de dolari în prezent;
  • Smaralde: sute de pietre prețioase de o valoare inestimabilă;
  • Bijuterii: o varietate de obiecte prețioase, cum ar fi coliere, brățări și inele;
  • Artefacte: ceramică, porțelan și alte obiecte din China și Mexic.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

1
1 punct
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via