Când au fost inventate hieroglifele şi când au început egiptenii să le folosească pentru prima dată

3 min


4
4 puncte

Sistemul de scriere egiptean pare atât de vechi, încât putem avea impresia că există dintotdeauna. Dar ştim bine că nu este aşa, căci orice lucru are un început. Aşadar, când au fost inventate hieroglifele?

Primele scrieri hieroglifice egiptene cunoscute par a fi deja un sistem complet format, fie pentru că au fost dezvoltate pe materiale perisabile, acum pierdute, fie pentru că au fost rapid „inventate de un geniu necunoscut”.

Timp de mii de ani, vechii egipteni au inscripționat hieroglife pe morminte, papirusuri și, în unele cazuri, pe piramide.[sursa]

Când au fost inventate hieroglifele
Analizând atent, hieroglifele pot părea lucruri şi obiecte moderne, cum ar fi un elicopter, un tanc sau un avion

Când au fost inventate hieroglifele

Cercetările arată că acestea au apărut în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cam în același timp cu inventarea unui alt sistem de scriere, numit scriere cuneiformă, în Mesopotamia.

„Săpăturile germane de la Abydos, în Egipt, au scos la iveală inscripții hieroglifice din [circa] anul 3.200 î.Hr.”, a declarat James Allen, profesor emerit de egiptologie la Universitatea Brown. În mod similar, Ludwig Morenz, profesor de egiptologie la Universitatea din Bonn, Germania, că hieroglifele egiptene au fost create „în jurul anului 3300/3200 î.Hr.”.[sursa]

Allen a spus că „sistemul hieroglific apare pentru prima dată destul de bine format, fie pentru că începuturile sale au fost înscrise pe materiale perisabile [care nu au supraviețuit], fie pentru că a fost inventat de un geniu necunoscut”.

De ce au fost inventate hieroglifele

De ce au fost inventate hieroglifele este o sursă de dezbatere, a scris Marc Van De Mieroop, profesor de istorie la Universitatea Columbia, în cea de-a doua ediție a cărții sale „A History of Ancient Egypt” (O istorie a Egiptului Antic).

• CITEŞTE ŞI:  Istoria bradului de Crăciun. Când a început şi cum a ajuns în România acest obicei

În momentul în care au fost inventate hieroglifele, Egiptul se unifica într-un singur stat, iar administrația ar fi putut fi un motiv pentru inventarea lor. „Este logic că un stat de mărimea și complexitatea Egiptului avea nevoie de un sistem flexibil de contabilitate care să poată păstra informații despre natura bunurilor, cantitățile, proveniența și destinația lor, persoanele responsabile de acestea și data tranzacției.”, a scris Van De Mieroop în cartea sa.

O altă teorie este că hieroglifele au fost inventate pentru a ajuta la glorificarea zeilor și a regelui, a scris Van De Mieroop, menționând că unele sculpturi timpurii care prezintă regi conțin hieroglife. „Este posibil ca glorificarea regelui să fi fost una dintre forțele motrice în inventarea scrierii.”, a mai scris el.

scrierea cuneiformă
Scriere cuneiformă pe o tăbliță de lut care datează din mileniul I î.Hr.

Care este cel mai vechi sistem de scriere

Egiptenii au creat hieroglifele cam în același timp cu inventarea scrierei cuneiforme în Mesopotamia. Care sistem a fost inventat primul este un subiect de dezbatere între cercetători.

Profesorul James Allen susține că hieroglifele egiptene au fost inventate primele, afirmând că primele inscripții cuneiforme datează din jurul anului 2.900 î.Hr. Cu toate acestea, mulți cercetători nu sunt de acord.

De exemplu, Orly Goldwasser, profesor de egiptologie la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a scris că, probabil, scrierea cuneiformă a fost dezvoltată prima dată. „Pe baza dovezilor de care dispunem, pare cel mai probabil că scrierea s-a născut în Mesopotamia.”, a scris Goldwasser într-un capitol al cărții „Pharaoh’s Land and Beyond: Ancient Egypt and Its Neighbors”.

• CITEŞTE ŞI:  O lume pierdută: locul care arată cum era Pământul în urmă cu 3,5 miliarde de ani, când era plin de stromatoliţi

În orice caz, scrierea cuneiformă și hieroglifele sunt foarte diferite, iar cele două sisteme par să se fi dezvoltat independent unul faţă de celălalt. „Scrierea cuneiformă și hieroglifele sunt prea diferite pentru ca un tip de scriere să îl fi influențat direct pe celălalt”, a mai spus profesorul Allen. Semnele cuneiforme „reprezintă cuvinte întregi sau silabe”, în timp ce hieroglifele „reprezintă cuvinte sau consoane individuale” și nu reprezintă vocale, a precizat James Allen.

Deși au existat unele contacte între popoarele din Egipt și Mesopotamia, hieroglifele au fost dezvoltate în cadrul Văii Nilului, a spus profesorul Ludwig Morenz. De asenea, profesorul Goldwasser a scris că, deși cele două sisteme sunt destul de diferite, este posibil ca inventarea scrierii cuneiforme în Mesopotamia să fi ajutat la inspirarea egiptenilor pentru inventarea hieroglifelor.

Piatra din Rosetta
Piatra din Rosetta şi Jean Francois Champollion, cel care a descifrat hieroglifele egiptene în sec. al XIX-lea

Ultima inscripție hieroglifică egipteană cunoscută datează din anul 394 d.Hr., potrivit Universității din Memphis, Tennessee. Până în acel moment, în Egipt se foloseau alte sisteme de scriere, cum ar fi cel copt. Cunoașterea modului de citire și scriere a hieroglifelor s-a pierdut și abia în secolul al XIX-lea, odată cu descifrarea hieroglifelor, acestea au fost citite din nou.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via