Care este cea mai lungă eclipsă de Soare din istorie? Și cum se compară cu aceasta eclipsa totală din aprilie 2024?

3 min


4
4 puncte

Exact aceeași geometrie cerească care a provocat eclipsa totală de Soare în America de Nord pe 8 aprilie 2024 va produce și cea mai lungă eclipsă de Soare din toate timpurile, dar numai peste 162 de ani.

Pe 8 aprilie 2024, o eclipsă totală de Soare va putea fi văzută în unele părți din Mexic, SUA și Canada, iar toată America de Nord va vedea cel puțin o eclipsă parțială de Soare.

Durata maximă a totalității, adică acele momente în care fața Soarelui este complet blocată de Lună, va fi de 4 minute și 28 de secunde, care va avea loc în apropierea satului Nazas din nord-vestul Mexicului. Este o durată relativ lungă, dar nu reprezintă nici pe departe un record istoric.

Cea mai lungă eclipsă de Soare

Așadar, care este cea mai lungă eclipsă de Soare din istorie? Și care este cea mai lungă eclipsă totală de Soare posibilă?[sursa]

cea mai lungă eclipsă de soare
Cât a durat cea mai lungă eclipsă de Soare?

Cea mai lungă eclipsă de Soare care s-a produs a fost de 7 minute și 28 de secunde, pe 15 iunie 743 î.Hr., care a avut loc în Oceanul Indian, în largul coastelor Kenyei și Somaliei, în Africa, potrivit calculelor NASA.

Dar, în teorie, totalitatea poate fi un pic mai lungă. Din punct de vedere matematic, cea mai lungă totalitate posibilă pe Pământ este de 7 minute și 31 de secunde, potrivit calculatorului de eclipse Jean Meeus.[sursa]

Acest lucru este posibil la o distanță de 5 grade nord de ecuator în luna iulie, când Soarele se află la afeliu, cel mai îndepărtat punct al său față de Pământ – și deci puțin mai mic pe cer – în timp ce Luna se află la perigeu, cel mai apropiat punct al său față de Pământ. În plus, pentru a experimenta acest lucru, observatorul ar trebui să se afle în punctul de maximă eclipsă, eclipsa având loc direct deasupra capului privitorului, în jurul prânzului.

• CITEŞTE ŞI:  Pumnalul lui Tutankhamon provine de pe altă lume. La propriu. Faimosul pumnal a fost realizat dintr-un meteorit

Nu există nicio înregistrare a unei eclipse atât de lungi, cel puțin nu în ultimele câteva mii de ani. Dar peste mai mult de 150 de ani, ne-am putea apropia de această limită. Eclipsele totale de Soare au fost calculate cu mult timp în viitor, iar una care va traversa Oceanul Atlantic în largul coastelor Guyanei Franceze pe 16 iulie 2186, se preconizează că va avea ca rezultat o totalitate care va dura 7 minute și 29 de secunde.

„În timpul eclipsei din anul 2186, umbra Lunii se va produce deasupra centrului Pământului. Luna va fi foarte mare pentru că va fi relativ aproape, iar Soarele va fi foarte mic pentru că va fi relativ departe de Pământ. Toate aceste elemente se vor combina pentru a face ca totalitatea în timpul eclipsei din anul 2186 să fie extrem de lungă.”, a declarat Dan McGlaun, expert în eclipse la Eclipse 2024, care are o hartă interactivă și un simulator de eclipsă pentru viitoarea eclipsă.

Eclipsa din anul 2186 va avea loc în luna iulie, când Soarele se află cel mai departe de Pământ și aproape de ecuator – două caracteristici pe care le au în comun toate eclipsele de durată extrem de lungă. Ea va fi un produs al Saros 139, o familie de eclipse solare responsabilă pentru 71 de evenimente între anii 1843 și 2601. Aceasta vede umbra Lunii proiectată pe Pământ la fiecare 18 ani, 11 zile și opt ore, una dintre ele urmând să aibă loc tot pe 8 aprilie 2024.

• CITEŞTE ŞI:  Insula Şerpilor din Brazilia, unul dintre cele mai periculoase locuri din lume

„Pe 8 aprilie, vom experimenta una dintr-o serie de eclipse solare în progresie în cadrul ciclului de eclipse Saros 139, care va culmina cu remarcabila eclipsă totală de Soare din 16 iulie 2186. Totalitatea pentru eclipsa din anul 2186 va dura până la un uimitor 7 minute și 29 de secunde, foarte aproape de limita teoretică de 7 minute și jumătate.”, a declarat Michael Zeiler, cartograf de eclipse.[sursa]

Eclipsa de 74 de minute. Cu un ajutor supersonic

Deși cea mai lungă eclipsă de Soare din istorie a avut loc în urmă cu mii de ani, iar una și mai lungă nu va avea loc decât peste un secol, este posibil să trișezi dacă ai un avion supersonic.

La 30 iunie 1973, șapte oameni de știință aflați în avionul supersonic Concorde 001 au zburat la viteza Mach 2 pentru a prelungi totalitatea la sol în Niger de la 7 minute și 4 secunde la o perioadă impresionantă de 74 de minute.

Acea eclipsă totală de Soare a fost un produs al lui Saros 136, la fel ca și următoarele trei eclipse totale de Soare de durată extremă.

Următoarele eclipse cu durată mare vor avea loc pe 2 august 2027 (totalitate maximă de 6 minute, 23 de secunde în apropiere de Luxor, Egipt), 12 august 2045 (totalitate maximă de 6 minute, 6 secunde în largul coastelor Floridei și Bahamas) și 24 august 2063 (totalitate maximă de 5 minute, 49 de secunde în nordul Oceanului Pacific). Cea mai lungă totalitate din secolul XXI, respectiv de 6 minute, 39 de secunde, a avut loc la 22 iulie 2009, în apropierea insulei Ishinomura-Kitaio din Japonia.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

4
4 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via