De ce există atât de multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală de Soare din acest an?

4 min


Școlile se închid, iar oamenii au fost rugați să își facă provizii de alimente, apă și combustibil. Dar de ce există atât de multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală de Soare din acest an, care va fi vizibilă în Statele Unite ale Americii, Mexic și o parte din Canada?

Cel mai probabil nu v-a scăpat din vedere faptul că anul acesta, pe 8 aprilie, o eclipsă totală va trece prin America de Nord. Eclipsa ar trebui să fie una spectaculoasă, coincizând cu maximumul solar.

„În anul 2017, Soarele se apropia de minimumul solar. Telespectatorii eclipsei totale au putut vedea coroana uluitoare – dar, deoarece Soarele era liniștit, spiculele care explodau în atmosfera solară au fost limitate doar la regiunile ecuatoriale ale astrului.”, explică NASA.[sursa]

„În timpul eclipsei din anul 2024, Soarele se va afla în sau aproape de maximumul solar, când câmpul magnetic seamănă mai mult cu un ghem de păr încâlcit. Spiculele vor fi probabil vizibile în întreaga coroană. În plus, privitorii vor avea o șansă mai mare de a vedea proeminențele – care apar ca niște onduleuri sau bucle luminoase, roz, care se desprind de Soare.”, mai arată agenţia spaţială americană.

avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală
Autorităţile au emis mai multe avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală

Eclipsa ar trebui să fie vizibilă din Mexic până în Canada. Calea de totalitate, adică zona în care oamenii vor vedea o eclipsă totală de Soare, este mai largă decât în anul 2017, deoarece Luna este mai aproape de Pământ din cauza locului în care se află pe orbita sa, ceea ce înseamnă că mai mulți oameni vor vedea coroana Soarelui. NASA a precizat chiar că, cu puțin noroc, s-ar putea vedea chiar și o ejecție de masă coronală în timpul eclipsei.

• CITEŞTE ŞI:  Noul metamaterial din titan are o rezistență supranaturală. Este cu 50% mai puternic decât următorul cu aceeaşi densitate

Eclipsa, desigur, nu este periculoasă pentru oamenii de pe Pământ. De fapt, tot ceea ce face Luna este să ne protejeze pentru scurt timp de razele ultraviolete dăunătoare, ca o umbrelă uriașă și stâncoasă.

De ce autorităţile au emis o mulţime de avertismente de urgență cu privire la eclipsa totală din acest an

De ce au existat atât de multe avertismente în acest an cu privire la eclipsă? Pe lângă faptul că au cerut oamenilor să își facă provizii de combustibil, alimente și apă, diverși oficiali pentru situații de urgență au avertizat că școlile ar trebui închise, iar locuitorii ar trebui să își facă provizii și pentru animalele de companie.

Pur și simplu, acest lucru se datorează creșterii preconizate a numărului de turiști care vor să vadă eclipsa, ceea ce va pune presiune asupra serviciilor locale de transport și de urgență, care nu sunt concepute pentru a face față unui astfel de aflux. Sfatul autorităților americane este ca atât turiștii, cât și localnicii să se aprovizioneze din timp pentru a reduce numărul de mașini pe drumuri în jurul zilei eclipsei.

„Ceea ce am putea avea aici este o aglomerație cu care nu suntem obișnuiți. Nu suntem pregătiți din punct de vedere al infrastructurii pentru așa ceva, nu avem drumuri.”, a explicat Dave Freeman, directorul EMA din comitatul Lorain, îndemnându-i totodată pe locuitorii din zonă să își facă provizii.[sursa]

„Multe dintre drumurile de aici sunt pe două benzi. Aici nu suntem în Chicago, nu suntem în Cleveland, unde avem o grămadă de drumuri cu patru benzi, șase benzi, așa că traficul ar putea fi destul de extrem aici dacă vom avea o aglomerație mai mare decât ne așteptăm.”, a adăugat Freeman.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetătorii au descoperit un "întrerupător" care oprește sistemul imunitar să atace celulele sănătoase

Turnurile de telefonie mobilă ar putea fi și ele supraîncărcate. Școlile din unele comitate din statul Texas au fost avertizate să se închidă pentru a ușura o parte din stresul provocat de trafic prin eliminarea cursei școlare din ecuație.

Ca întotdeauna, vor exista persoane care vor spune „Nu am avut acest tip de avertismente în anul 2017/unele eclipse anterioare și totul a fost bine!”, la care răspunsul este: nu, nu a fost așa. Înaintea eclipsei din anul 2017, administrația locală a anticipat o creștere a numărului de vizitatori, dar aglomerația din trafic a fost în continuare o mare problemă.

„Milioanele de oameni atrași în locațiile situate de-a lungul traseului eclipsei au solicitat facilitățile de transport limitate, iar congestia traficului a fost intensă în multe locații.”, a explicat consultantul în inginerie de transport Jonathan Upchurch.

„În întreaga țară, autostrăzile interstatale din apropierea traiectoriei de totalitate au cunoscut congestii de trafic la scurt timp după eclipsă, cu timpi de călătorie mai lungi decât în mod normal pe autostrăzile interstatale. De exemplu, călătoria de la Casper, Wyoming, la Denver, Colorado – în mod normal o călătorie de 4 ore – a durat 10 ore sau mai mult. Congestia traficului pe rutele interstatale rurale a durat până la 13 ore după eclipsă.”, a mai spus Jonathan Upchurch.

Așadar, eclipsa în sine nu este periculoasă, ci reacția oamenilor care vor să vadă fenomenul ar putea cauza probleme.

Va fi vizibilă eclipsa de soare din 8 aprilie 2024 în România?

Eclipsa de Soare din 8 aprilie 2024 nu va fi vizibilă în România. Eclipsa va fi vizibilă doar în Statele Unite, Mexic și o parte din Canada.

• CITEŞTE ŞI:  Circul lui Nero s-a aflat în Vaticanul de azi. A fost locul în care a fost ucis Sf. Petru

O eclipsă parțială de Soare care va fi vizibilă în România pe 29 martie 2025. Eclipsa va începe la ora 10:32 ora României și va atinge maximul la ora 12:06. Magnitudinea maximă a eclipsei în România va fi de aproximativ 0,85, ceea ce înseamnă că aproximativ 85% din discul Soarelui va fi acoperit de Lună.

Următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă în România va fi o eclipsă inelară pe 10 iunie 2039. Magnitudinea maximă a eclipsei în România va fi de aproximativ 0,99, ceea ce înseamnă că aproape întregul disc al Soarelui va fi acoperit de Lună, lăsând doar un inel subțire de lumină solară vizibil.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Otilia Anuţa
Otilia este profesor de limba română şi colaborator al site-ului DespreLume.ro. Atunci când nu este la catedră, călătoreşte, scrie sau citeşte.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via