Ce înseamnă AM şi PM atunci când spunem ora. Care este originea expresiilor şi la ce se referă

3 min


3
3 puncte

În viaţa de zi cu zi, folosim frecvent termenii „AM” şi „PM” pentru a indica momentele zilei. Aceste abrevieri au devenit atât de familiare încât adesea nu ne mai gândim la semnificaţia lor reală. Cu toate acestea, originea, semnificaţia şi meridianul de referinţă al acestor expresii oferă o perspectivă fascinantă asupra modului în care măsurăm timpul. Aşadar, ce înseamnă AM şi PM?

Ce înseamnă AM şi PM

Ceasul, în formatul în care îl cunoaştem cu toţii, reprezintă o convenție de timp în care cele 24 de ore ale unei zile sunt împărțite în două perioade de câte 12 ore: AM și PM.

Fiecare dintre cele două perioade orare cuprinde 12 ore numerotate de la ora 0:00 AM (ora 12 noaptea) până la ora 11:59, iar mai apoi de la ora 12:00 PM (ora 12 la amiază) până la ora 23:59 PM.[sursa]

Ce înseamnă AM şi PM
Deşi sunt termeni comuni, puţini oameni ştiu ce înseamnă AM şi PM. Foto: ceasuri care indică timpul în cadrane de 24 de ore

Expresiile „AM” şi „PM” provin din limba latină. „AM” este abrevierea pentru „ante meridiem”, care înseamnă „înainte de prânz”, în timp ce „PM” este abrevierea pentru „post meridiem”, care înseamnă „după prânz”. În limba română se utilizează expresiile „ante meridian” şi „post meridian”.

În epoca romană, ziua era împărţită în două perioade principale: „ante meridiem” şi „post meridiem”. Aceste perioade erau separate de momentul prânzului, care era considerat a fi la ora 12:00.

Semnificaţia expresiilor

Expresiile „AM” şi „PM” sunt folosite pentru a indica momentele zilei în raport cu prânzul la meridianul de referinţă. Meridianul de referinţă este o linie longitudinală imaginară care trece prin Observatorul Regal din Greenwich, Londra, Anglia.

• CITEŞTE ŞI:  Incidentul Diatlov: dispariţia misterioasă a 9 tineri găsiţi fără viaţă, care nu a fost rezolvată niciodată

Perioada „AM” cuprinde orele de la miezul nopţii până la prânz la meridianul de referinţă, în timp ce perioada „PM” cuprinde orele de la prânz până la miezul nopţii la meridianul de referinţă.

Utilizarea expresiilor

Expresiile „AM” şi „PM” sunt utilizate în mod obişnuit în următoarele contexte:

  • Indicarea orei: De exemplu, „Ora 3:00 PM” indică ora 3:00 după-amiaza la meridianul de referinţă;
  • Programe: Programele evenimentelor sunt adesea indicate cu expresiile „AM” şi „PM”, de exemplu, „Evenimentul începe la ora 10:00 AM”;
  • Fusuri orare: Fusurile orare sunt adesea exprimate în raport cu ora de la Greenwich (GMT), folosind expresiile „AM” şi „PM”, de exemplu, „Ora Pacificului este cu 8 ore în urmă faţă de GMT”.

Istoria măsurării timpului

Nu se ştie exact cine a inventat expresiile AM și PM. Se pare, însă, că formatul cu 12 ore al ceasului ar fi fost stabilit în Egiptul Antic, în urmă cu circa 5.500 de ani. Potrivit istoricilor, egiptenii ar fi folosit pe timpul zilei lumina soarelui pentru a stabili ora, în timp ce noaptea utilizau un ceas bazat pe apă.

Acest format a fost utilizat şi de către babilonieni. Ambele civilizaţii măsurau timpul în sensul acelor de ceasornic, adică de la stânga la dreapta.

Pentru că primele ceasuri au fost inventate și construite în emisfera nordică, acolo unde locuiește mai bine de 90% din populația Pământului, acestea au fost făcute să funcționeze pe modelul cadranelor solare.

• CITEŞTE ŞI:  Ce au descoperit oamenii de ştiinţă după ce au studiat Giulgiul din Torino

În acest fel, atunci când Soarele se deplasează pe cer, de la est, prin sud, către vest, umbra lăsată se mișcă „în direcția opusă”, adică de la vest, prin nord, la est. Din acest motiv, poziția orelor a fost trasată în acest mod pe cadranele solare, astfel că ceasurile mecanice au numerele poziționate în aceeași ordine.

Din secolul XIV, atunci când au apărut primele orologii cu brațe pentru a indica timpul, ceasornicarii europeni le-au păstrat sensul în acelaşi mod cu cel al ceasurilor solare, toată lumea fiind familiarizată deja cu acestea.

Aşadar, expresiile „AM” şi „PM” sunt abrevieri latine care au fost folosite de secole pentru a indica momentele zilei în raport cu prânzul la meridianul de referinţă. Originea, semnificaţia şi meridianul de referinţă al acestor expresii oferă o perspectivă asupra modului în care măsurăm timpul şi a convenţiilor care au fost adoptate pe scară largă. În timp ce unele ţări au adoptat sisteme de 24 de ore, expresiile „AM” şi „PM” rămân în uz comun în multe părţi ale lumii, oferind un mod simplu şi eficient de a comunica momentele zilei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via