Cel mai sudic vulcan activ din lume, aflat în Antarctica, pulverizează praf de aur. Aici s-a produs o tragedie uriaşă

Noutăţi

Antarctica este un continent acoperit de gheață, cu temperaturi extrem de scăzute, dar care, în mod contraintuitiv, adăpostește și o activitate vulcanică fierbinte. Iar cel mai sudic vulcan activ din lume are şi un secret de aur. La propriu.

Există zeci de vulcani în Antarctica, dintre care majoritatea sunt localizați în Antarctica de Vest și în Marie Byrd Land. Un studiu realizat în anul 2017 a identificat 138 de vulcani numai în această parte a continentului. În timp ce majoritatea dintre aceștia sunt inactivi, opt sau nouă dintre vulcanii din Antarctica sunt considerați activi.

Doar trei vulcani au fost văzuți erupând în istoria recentă, deși situația era diferită în trecutul îndepărtat. Cercetări recente au colectat carote de gheață din Antarctica care sugerează că acest continent a fost zguduit de erupții vulcanice gigantice în timpul ultimei ere glaciare, multe dintre acestea fiind mai mari decât orice erupție din istoria modernă.[sursa]

cel mai sudic vulcand activ din lume
Cel mai sudic vulcan activ din lume este muntele Erebus, din Antarctica

Unul dintre cei mai feroce vulcani de pe continent este Muntele Erebus, cel mai înalt vulcan activ din Antarctica, cu o înălțime a vârfului de 3.794 de metri, acesta fiind și cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ.

Numit după personificarea întunericului în mitologia greacă, se spune că Muntele Erebus erupea atunci când căpitanul Sir James Clark Ross l-a văzut pentru prima dată în anul 1841. Acesta este situat alături de alți doi vulcani pe Insula Ross, care a fost numită după exploratorul britanic menționat mai sus.

Dacă vă uitați cu atenție la imaginile din satelit ale acestui gigant geologic, veți observa ușoare nuanțe de roșu în craterul din vârful său. În mod remarcabil, acesta este un lac de lavă extrem de fierbinte care clocotește cel puțin din anul 1972.

• CITEŞTE ŞI:  Goralii, românii din Polonia: povestea uitată a valahilor din Munţii Tatra

Cel mai sudic vulcan activ din lume ejectează praf de aur

Vulcanul pompează în mod regulat bule de gaz și abur. În ultimele perioade de activitate vulcanică, vulcanul a ejectat bolovani de rocă parțial topită, cunoscuți sub numele de „bombe vulcanice”.

cel mai sudic vulcan activ din lume
Cel mai sudic vulcan activ din lume ejectează praf de aur

Cel mai ciudat lucru este că oamenii de știință au descoperit că rafalele sale de gaz sunt încărcate cu mici cristale de aur metalic, care nu depășesc 20 de micrometri. Pe parcursul unei singure zile, se estimează că vulcanul scuipă în jur de 80 de grame de aur, care valorează aproximativ 6.000 de dolari.

Praful de aur circulă în lung și în lat. Cercetătorii din Antarctica au detectat urme de aur în aerul înconjurător la o distanță de până la 1.000 de kilometri față de vulcan.

Dezastrul de pe Muntele Erebus

Cu toate acestea, vulcanul este probabil cel mai cunoscut pentru dezastrul de pe Muntele Erebus. La 28 noiembrie 1979, zborul 901 al companiei Air New Zealand a intrat frontal în partea laterală a vulcanului, omorând toate cele 257 de persoane aflate la bord.

Zborul făcea parte dintr-un program Air New Zealand care permitea pasagerilor să călătorească într-un zbor turistic de 11 ore de la Auckland către Antarctica și apoi înapoi în Noua Zeelandă.

Acea zi fatidică din noiembrie 1979 a fost înnorată, dar turul aerian a continuat oricum. După cum a relatat BBC, căpitanul pilot Jim Collins a încercat să coboare avionul la aproximativ 610 metri prin coborârea în spirală în două bucle mari. În timpul manevrei, cu puțin înainte de ora 13:00, avionul s-a izbit de versantul muntelui Erebus și i-a ucis pe toți cei aflați la bord, probabil într-o clipă.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche companie din lume? Funcţionează şi astăzi, de peste 1.400 de ani: Kongo Gumi

La locul epavei, echipele de salvare au descoperit o parte din aparatele foto ale pasagerilor care conțineau încă un film intact. Fotografiile lor, unele făcute cu câteva secunde înainte de impact, au arătat că în momentul prăbușirii exista o vizibilitate decentă, iar avionul se afla cu mult sub nori, excluzând posibilitatea ca vulcanul să fi fost acoperit de nori groși.

În schimb, se crede că prăbușirea a fost cauzată de o „furtună albă”. Vulcanul acoperit de gheață a fost efectiv făcut invizibil de lumina uniformă, ceea ce l-a făcut imposibil de observat pe fundalul solului acoperit de gheață și al cerului acoperit de nori. Pilotul a fost incapabil să evalueze distanța și a presupus că albul văzut în fața carlingii era gheața și zăpada din peisajul de dedesubt, și nu însuşi Muntele Erebus.

După mai multe procese costisitoare și o mulțime de controverse, Air New Zealand a renunțat la survolurile turistice ale Antarcticii.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

el dorado

El Dorado, oraşul legendar care a fascinat oamenii secole la rând

0
El Dorado este un oraș legendar, despre care se crede că ar fi fost plin de aur și alte comori prețioase. Numele "El Dorado"...
pierdut Venus apa

Cum și-a pierdut Venus apa: „ sora geamănă a Pământului” a devenit o planetă...

0
„Venus are de 100.000 de ori mai puțină apă decât Pământul, deși are practic aceeași dimensiune și masă.” Dar cum şi-a pierdut Venus apa,...
Ce metale şi minerale ar putea epuiza oamenii

Ce metale şi minerale ar putea epuiza oamenii pe Pământ?

0
Deşi trăim pe o planetă cu resurse finite, ne așteptăm la o creștere economică infinită. Nu este nevoie de un economist pentru a explica...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via