99% din aurul de pe Pământ se află în nucleul planetei. Totul s-a întâmplat cu miliarde de ani în urmă

3 min


Deşi pare ireal, aproximativ 99% din aurul de pe Pământ se află în nucleul planetei. Dacă scoarța Pământului ar avea aceeași concentrație de metale prețioase ca și nucleul, acestea nu ar mai fi prețioase.

Chiar acum, cu toţii stăm pe o mare mină de aur. Există atât de mult aur pe Pământ încât ai putea acoperi fiecare petec de pământ de pe planetă cu aur până la o adâncime de 50 de centimetri, potrivit unui calcul. Deci, de ce este aurul atât de rar încât este, practic, sinonim cu prețios? Pentru că aproape tot aurul s-a scufundat până în centrul planetei, dincolo de raza de acțiune chiar și a celui mai ambițios miner.

Nucleul Pământului este format în cea mai mare parte din fier și nichel, lucru care a fost stabilit de oamenii deştiinţă din modul în care trec prin el undele seismice ale cutremurelor. Cu toate acestea, există impurități, care își fac simțită prezența prin modificarea densității, dar care sunt prea rare pentru a fi identificate individual, cu excepția cazului în care, precum uraniul și toriul, radioactivitatea lor contribuie la temperaturile ridicate.

Așa stând lucrurile, cantitatea acestor impurități, inclusiv a metalelor prețioase, a rămas un mister. Cu toate acestea, în anul 2006, o echipă de oameni de știință a găsit o modalitate de a o estima. Aceștia au arătat că anumiți asteroizi au probabil o compoziție destul de asemănătoare cu cea a Pământului în ansamblu, deoarece s-au format din aceeași parte a discului protoplanetar.[sursa]

99% din aurul de pe Pământ
Studiile arată că 99% din aurul de pe Pământ nu se află la suprafaţă

Măsurând compoziția meteoriților de condrite carbonacee, care provin din acești asteroizi, ar trebui să putem calcula cât de mult din fiecare element există pe Pământ. Dacă scădem concentrațiile din crustă și mantaua, despre care avem cunoștințe directe, obținem cât de mult din fiecare element se află în nucleu.

• CITEŞTE ŞI:  Tubul de lavă din deșertul Arabiei a găzduit oameni antici timp de 7.000 de ani

Există o mulțime de ipoteze aici, iar situația este complicată de diferențele în modul în care Pământul și obiectele mai mici au evoluat, care ar fi permis ca unele elemente volatile să scape din asteroizi.

Cu toate acestea, echipa, condusă de profesorul Bernard Wood de la Universitatea Macquarie, a creat un model care să țină cont de aceste trasee diferite și a găsit o modalitate de a-l verifica parțial. Aceștia au observat că elementele care nu se dizolvă în fierul lichid nu ar fi fost încorporate în miez.

În consecință, acestea tind să fie mult mai abundente în scoarța terestră decât ne-am aștepta dacă planeta ar fi omogenă. În acest proces, ei au explicat unele anomalii în concentrațiile de elemente din mantaua Pământului care îi nedumeriseră anterior pe geologi.

Aceste elemente au aceeași abundență, una în raport cu cealaltă, în scoarța terestră ca și în meteoriții testați de către profesorul Wood și colegii săi, confirmând teoria conform căreia ambele s-au format din același material.

Cu toate acestea, meteoriții sunt mult mai bogați în elemente care se dizolvă în fier, din motivul evident că atunci când oceanul magmatic primordial al Pământului a devenit nucleul acestuia, aceste materiale au fost încorporate în centrul planetei.[sursa]

99% din aurul de pe Pământ se află în nucleul planetei

Pe această bază, profesorul Bernard Wood și coautorii au putut estima cantitatea fiecăruia dintre aceste elemente solubile în fier. Bineînțeles, nimănui nu-i pasă cât de mult plumb sau reniu este prins în nucleu, noi vrem să știm despre aur. „Putem spune că mai mult de 99% din aurul Pământului se află în nucleu.”, a declarat Wood pentru ABC Science.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Un element din ochii tăi poate dezvălui dacă ești expus riscului de moarte prematură

Aceeași logică indică faptul că asteroizii supraviețuitori, în special cei despre care se crede că reprezintă nucleele unor planeteimale, păstrează cantități mari din aceste elemente. Să ajungi la acestea este dificil, dar mult mai ușor decât să forezi până la miez, motiv pentru care NASA intenționează să lanseze o sondă către Psyche, cel mai greu asteroid de acest tip..

Rapoartele despre misiunea Psyche prezintă adesea estimări ridicole ale valorii asteroidului, ignorând faptul că, dacă o astfel de sursă de metale prețioase ar deveni disponibilă, prețurile s-ar prăbuși. Același lucru este valabil și pentru mineralele prinse în miez.

Dacă cumva aurul de acolo ar fi eliberat, astfel încât să ne împiedicăm cu toții de pepite la suprafață, nimeni nu ar plăti nimic pentru ele. „Este o imagine plăcută să ne gândim că am putea ieși cu toții afară și să fim cu toții îndesați până la genunchi în aceste lucruri.„, a spus Wood, dar dacă am face-o, nimănui nu i-ar păsa.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via