De ce le-a luat oamenilor atât de mult să descopere electricitatea şi tehnologia

Noutăţi

Prima persoană care a experimentat cu electricitatea a fost probabil Thales din Milet, un filosof grec care a trăit în jurul anului 600 î.Hr. Acesta a observat că frecarea chihlimbarului cu blană îl face să atragă obiecte mici, precum pene sau paie.

Thales a numit acest fenomen „electricitate”, după cuvântul grecesc pentru chihlimbar (o rășină fosilă de copac), elektron. Cu toate acestea, există posibilitatea ca electricitatea să fi fost cunoscută şi unor culturi mai vechi, un exemplu fiind bateria din Bagdad, despre care nu există foarte multe informaţii, sau care s-au pierdut în timp.

Electricitatea nu este un lucru pe care îl putem vedea sau atinge cu ușurință. Este o formă de energie care circulă prin fire și circuite, dar care este invizibilă cu ochiul liber. Este, de asemenea, foarte complexă și misterioasă, implicând concepte precum tensiune, curent, rezistență, magnetism și electromagnetism.

Aceste concepte nu sunt intuitive sau evidente și necesită multă experimentare și observație pentru a fi înțelese.

electricitatea curiozităţi
Benjamin Franklin în timpul cunoscutului său experiment cu zmeul

Cum a devenit electricitatea un lucru indispensabil omenirii

Mulți oameni diferiți din țări și culturi diferite au contribuit la dezvoltarea electricității și a tehnologiei de-a lungul a sute de ani, bazându-se pe munca fiecăruia și învățând din greșelile celorlalți.

Nu a fost un proces liniar sau simplu, ci mai degrabă unul dezordonat și haotic, plin de încercări și erori, de eșecuri și de descoperiri. Aşadar, electricitatea nu a fost inventată, ci descoperită, de-a lungul istoriei umanității.

Deși electricitatea statică a fost cunoscută încă din antichitate, nu a fost foarte utilă pentru oameni, deoarece nu puteau controla sau manipula sarcinile electrice. Abia în secolul al XVI-lea, savanții au început să studieze mai sistematic electricitatea și să construiască dispozitive care să o genereze și să o măsoare.

• CITEŞTE ŞI:  Cum este viaţa în Dallol, cel mai fierbinte loc de pe Pământ

Unul dintre cei mai importanți cercetători ai electricității a fost William Gilbert, un medic și fizician englez, care a scris o lucrare intitulată “De Magnete” în anul 1600, în care a descris proprietățile magnetismului și electricității. Gilbert a fost primul care a folosit termenul de electricitate și a făcut distincția între forțele magnetice și cele electrice. Acesta a descoperit, de asemenea, că Pământul este un magnet uriaș și a explicat funcționarea busolei.

În secolul al XVIII-lea, electricitatea a început să atragă o atenție mai serioasă din partea oamenilor de știință și a filosofilor, care au început să efectueze experimente mai sistematice și mai riguroase cu fenomenele electrice.

Unul dintre cei mai celebri pionieri ai electricității a fost Benjamin Franklin, un om politic, inventator și om de știință american, care a demonstrat în anul 1752 că fulgerul este o formă de electricitate, prin zburarea unui zmeu în timpul unei furtuni. Franklin a inventat, de asemenea, paratrăsnetul, un dispozitiv care protejează clădirile de loviturile de fulger.

Electricitatea în zilele noastre

În secolul al XIX-lea, electricitatea a fost studiată și aplicată pe scară mai largă, datorită descoperirilor mai multor minți strălucite, cum ar fi: Alessandro Volta, Michael Faraday, James Clerk Maxwell, Thomas Edison, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell, Heinrich Hertz, Guglielmo Marconi și mulți alții.

Aceștia au inventat dispozitive precum baterii, generatoare, motoare, becuri, telefoane, aparate de radio și multe altele, care au deschis calea pentru industria energiei electrice și pentru revoluția comunicațiilor.

În secolul al XX-lea, electricitatea a cunoscut noi avansuri și aplicații, în special în domeniul electronicii, care se ocupă cu circuite electrice care implică componente electrice active, cum ar fi tuburi vidate, tranzistoare, diode și circuite integrate. Electronica a permis crearea și dezvoltarea unor tehnologii revoluționare, cum ar fi televiziunea, calculatorul, internetul, telefonul mobil, satelitul artificial, radarul, laserul și multe altele. Electricitatea a fost, de asemenea, studiată în contextul fizicii moderne, care a unificat teoriile mecanicii clasice și ale electromagnetismului, prin contribuțiile unor genii ca Albert Einstein, Niels Bohr, Werner Heisenberg și alții.

• CITEŞTE ŞI:  Regatul Pontului, misteriosul regat de la ţărmurile Mării Negre

Aceste invenții au schimbat fiecare aspect al societății și culturii noastre, de la educație și divertisment la asistență medicală și securitate.

Astfel, electricitatea și tehnologia sunt produsele unei istorii lungi și complexe a curiozității și creativității umane. Ele nu sunt ceva ce oamenii au descoperit peste noapte sau din întâmplare. Sunt ceva ce omenirea a învățat treptat și colectiv de-a lungul timpului. Sunt, de asemenea, ceva despre care încă mai învățăm și astăzi.

Electricitatea și tehnologia nu sunt domenii statice sau despre care se ştie totul; sunt dinamice și în continuă evoluție. Ele nu reprezintă doar trecutul nostru, ci și viitorul nostru.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

al nouălea cer

Al nouălea cer: proiectul din anii ’60 care propunea ca oamenii să locuiască în...

0
V-ați imaginat vreodată cum ar fi să locuiți într-un oraș care plutește în aer? Poate că ați văzut așa ceva în filmele de science-fiction,...
maria tănase a fost arestată

Maria Tănase a fost arestată pentru spionaj, protejându-şi iubitul cu preţul siguranţei proprii

0
Maria Tănase a fost una dintre cele mai mari și mai iubite artiste din România secolului al XX-lea. Vocea ei inconfundabilă și cântecele ei...
pumnalul lui tutankhamon

Pumnalul lui Tutankhamon provine de pe altă lume. La propriu. Faimosul pumnal a fost...

0
Pumnalul lui Tutankhamon este una dintre piesele celebre din tezaurul lui Tutankhamon, unul dintre cei mai cunoscuți faraoni ai Egiptului antic. Acest pumnal a...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via