Cum a descoperit un astronom amator planeta Uranus, cu un telescop făcut de el: William Herschel

Noutăţi

Modul în care a descoperit un astronom amator planeta Uranus a rămas în istorie. William Herschel a descoperit o nouă planetă cu un telescop proiectat chiar de el însuși și cu ajutorul surorii sale Caroline.

La 13 martie 1781, William Herschel a privit prin telescopul său și a văzut planeta Uranus. A fost o descoperire monumentală pentru lumea științei, dar acesta nu a fost singurul motiv pentru care a fost impresionantă.

În primul rând, telescoapele din acea vreme erau extrem de limitate. Dispozitivul făcut în casă al lui Herschel era mai mult sau mai puțin o lupă în formă de tub, mai ales în comparație cu tehnologia de mare putere de astăzi care scanează cerul.

În al doilea rând, Herschel era relativ nou-venit în astronomie. Acesta și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale până la acel moment ca muzician şi compozitor de succes, dezvoltând un interes pentru cerul nopții abia la vârsta de 34 de ani.[sursa]

astronom amator planeta Uranus william herschel
William Herschel

Cum a descoperit un astronom amator planeta Uranus: William Herschel

Câțiva ani mai târziu, William Herschel era treaz într-o noapte, privind la constelația Gemeni, atunci când a găsit o cometă. Sau cel puțin așa credea el. Obiectul cosmic în cauză semăna mai degrabă cu un disc plat și, deși se mișca, părea să fie prea lent pentru a fi o cometă. Observațiile ulterioare au confirmat că Herschel găsise de fapt o nouă planetă. Era prima descoperită cu ajutorul unui telescop.

În calitate de descoperitor, William Herschel s-a gândit că are dreptul de a da un nume. Acesta a sugerat Georgium Sidis – literal „Steaua lui George” – în onoarea patronului său, regele George al III-lea, dar contemporanii săi au susținut un nume mai demn și mai puțin naționalist. Au optat pentru Uranus, urmând protocolul stabilit de a numi planetele după zeii antici.

• CITEŞTE ŞI:  Incidentul Diatlov: dispariţia misterioasă a 9 tineri găsiţi fără viaţă, care nu a fost rezolvată niciodată

În mitologia greacă, Uranus este zeul primordial al cerului și fiul/soțul Gaei, zeița Pământului. Printre numeroșii lor urmași se numărau și Titanii, zeități care și-au răsturnat tatăl și l-au stabilit pe Cronos, cel mai tânăr Titan, drept conducător al lumii. Cronos (alias Saturn din mitul roman) a fost în cele din urmă răsturnat de fiul său Zeus și de frații săi, care au devenit zeii olimpieni. Cu o asemenea proveniență de înfruntat, „Steaua lui George” nu avea nicio șansă.

William Herschel avea să descopere mai mult de 2500 de nebuloase, să inventeze cuvântul „asteroid” și să inventeze mai multe telescoape noi. Dar nu a făcut-o singur.

Cea care l-a susținut în fiecare efort științific şi în fiecare proiect a fost sora sa mai mică, Caroline, care i-a lustruit neobosită oglinzile telescoapelor, a stat trează toată noaptea pentru a înregistra observațiile cerești și a editat și publicat cataloagele sale de stele revoluționare. Lista ei de realizări este foarte lungă. Caroline Herschel a descris 14 noi nebuloase, a asamblat un catalog de roiuri stelare și a descoperit opt comete, printre alte reuşite în premieră.

Descoperirile soților Herschel au deschis calea pentru noi tehnologii și abordări științifice. Şi totul a început cu Uranus, cea mai rece planetă din Sistemul Solar.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cel mai strâns nod

Chimiştii au legat cel mai strâns nod făcut vreodată, format din doar 54 de...

0
Cercetătorii au legat, în mod întâmplător, cel mai strâns nod făcut vreodată, depășind recordul existent până în prezent în Cartea Recordurilor Guinness. Remarcabila încâlcitură microscopică...

Care este cel mai mare mamifer care a pășit vreodată pe Pământ?

0
De la dispariția dinozaurilor, mamiferele au prosperat. Fără semenii lor solzoși, numărul lor a explodat, s-au diversificat și au devenit mai mari. Dar cât...
Câţi oameni au murit în spaţiu

Câţi oameni au murit în spaţiu în toată istoria?

0
În toată istoria explorării Universului cinci misiuni au fost fatale pentru călătorii spațiali. Dar câţi oameni au murit în spaţiu în total? În ciuda avansului...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via