D.B. Cooper, singurul infractor care a deturnat un avion şi nu a fost prins

3 min


34
34 puncte

D.B. Cooper este singurul om din istorie care a deturnat un avion, a încasat recompensa cerută şi a fugit cu banii, fără a fi prins de autorităţi vreodată.

De fapt, D.B. Cooper a acţionat atât de bine, încât nu se ştie nici măcar adevărata sa identitate, acest nume fiind unul fals.

Pe data de 24 noiembrie 1971, un pasager se îmbarca sub numele de Dan Cooper în aeronava Boeing 727, cu zborul 305 între Portland şi Seattle, SUA.

Portretul robot al lui D.B. Cooper

Imediat după ora 15:00, pasagerul misterios i-a înmânat stewardesei un bilețel în care spunea că are o bombă în servietă. A rugat-o apoi pe stewardesă să se așeze lângă el. I-a arată interiorul valizei-diplomat și i-a explicat ce condiții are. Stewardesa a transmis apoi informaţiile comandantului.

Misteriosul pasager a solicitat patru parașute și suma de 200.000 de dolari în bancnote mici, la sosirea la Seattle. Ajustând rata inflaţiei, astăzi recompensa cerută ar valora circa 1,5 milioane $.

D.B. Cooper primeşte cele solicitate

Cei 36 de pasageri, care un ştiau ce s-a întâmplat și care nici măcar nu bănuiau că au trecut printr-o deturnare, ajung teferi și nevătămați pe aeroportul din Seattle. Bancnotele şi cele patru paraşute solicitate de terorist aşteptau la sol.

Bizarul pirat al aerului a păstrat cu el, pentru siguranţă, câțiva membri ai echipajului și reține avionul. Planul era gândit extrem de atent. După ce recompensa a fost încărcată, avionul a decolat în direcția Mexicului.

• CITEŞTE ŞI:  10 curiozităţi despre Anne Frank, un simbol al victimelor nazismului
deturnat un avion
Recompensa cerută de D.B. Cooper

Singurul om care a deturnat un avion şi a scăpat cu recompensa

D.B. Cooper nu plănuia să ajungă în Mexic. Undeva între Seattle și Reno, puțin după ora locală 20:00, bărbatul a făcut un gest la care nu se aşteptau prea mulţi. A sărit prin spatele avionului, cu o parașută și cu banii primiţi de la FBI.

Piloții au aterizat pe cel mai apropiat aeroport, dar Cooper a dispărut în noapte.

Cazul său a rămas nerezolvat până în zilele noastre. Timp de 45 de ani, FBI-ul a încercat să-i dea de urmă și a urmărit sute de piste. Nici urmă de cadavru sau de parașută.

În anul 1980, un băiat a găsit trei bancnote de 20 de dolari pe malul fluviului Columbia, în nord-vestul Statelor Unite. Numerele seriilor corespundeau cu cele ale bancnotelor cerute de Cooper. Dar mai mult nu s-a mai descoperit de atunci. Din lipsă de noi dovezi, cazul a fost închis în anul 2016.

Investigatori pe cont propriu

Dacă autorităţile au renunţat la cercetări, cazul a stârnit atâta interes, încât grupuri private de investigatori din toată lumea au încercat să rezolve misterul.

Trei cercetători care au pornit o anchetă privată au adus câteva indicii importante. Aceştia au analizat o cravată identificată în avion, pe locul în care a stat D.B. Cooper.

cravata lui db cooper
Cravata lui D.B. Cooper

Investigatorii privaţi susțin că au descoperit pe cravată particule specifice, care permit identificarea.

• CITEŞTE ŞI:  Mit demontat: bolile similare sifilisului erau deja răspândite în America înainte de sosirea lui Cristofor Columb

„Cravata este unul dintre obiectele de îmbrăcăminte pe care nu le spălăm des. Acumulează murdărie şi particule care nu dispar niciodată în totalitate, nici măcar după ce cravata trece printr-o mașină de spălat.”, se arată în analiza lor.[detalii]

Folosind un microscop foarte puternic, investigatorii spun că au observat mai mult de 100.000 de particule „de elemente rare”, precum ceriu, sulfat de stronțiu și titan pur. Acesta din urmă este elementul cel mai interesant.

„Era un metal rar în anul 1971. Prezența sa pe cravata lui Cooper arată că el lucra într-un domeniu destul de restrâns – elicoptere sau aviație militară.”, spun cercetătorii.

În acea perioadă, Boeing construia un avion de transport în care folosea cu precădere acest metal.

„Și nu era numai un simplu muncitor în uzinele Boeing, din moment ce purta cravată. Era fie inginer, fie director în aceste uzine.”, afirmă Tom Kaye, unul dintre investigatori.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

34
34 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide