De ce toţi japonezii vor purta acelaşi nume până în anul 2531

2 min


7
7 puncte

Un studiu condus de Universitatea Tohoku arată că, până în anul 2531, toţi japonezii vor purta acelaşi nume, respectiv „Sato”. Acesta este în prezent cel mai des întâlnit nume de familie din ţara asiatică.

Aşadar, peste aproximativ 500 de ani, toată lumea din Japonia va purta numele de familie „Sato”, dacă se va continua practica actuală de a obliga cuplurile căsătorite să poarte același nume de familie, potrivit estimărilor.

Cum se explică faptul că toţi japonezii vor purta acelaşi nume

„Sato” este cel mai răspândit nume de familie în rândul japonezilor, iar în anul 2023 era purtat de 1,5% din populaţia japoneză, potrivit estimărilor unui studiu condus de profesorul Hiroshi Yoshida de la Centrul de cercetare socială şi economică privind îmbătrânirea, din cadrul universităţii menţionate.

toţi japonezii vor purta acelaşi nume
Studiul arată că toţi japonezii vor purta acelaşi nume în următorii 500 de ani

Studiul arată că începând cu anul 2023, „Sato” este cel mai frecvent nume de familie din Japonia, fiind folosit de 1,529% din întreaga populație a Japoniei. Se presupune că rata anuală de creștere a lui „Sato” este de 1,0083%, pe baza diferenței dintre datele aferente anilor 2022 și 2023

Pornind de la 1,530% în martie 2023, cu această rată de creștere anuală, numărul de persoane cu acest nume de familie va depăși 50% până în anul 2446, se arată în studiu.[sursa]

Studiul condus de profesorul Hiroshi Yoshida ia în considerare în special legea japoneză care prevede că, la momentul căsătoriei, soţul şi soţia trebuie să adopte acelaşi nume de familie, fie al lui, fie al ei. În Japonia, se foloseşte un singur nume de familie şi un singur prenume.

• CITEŞTE ŞI:  Limba enohiană: misterioasa limbă pierdută a îngerilor şi controversele din jurul său

Pe baza acestor factori, Yoshida estimează că până în anul 2531 toţi japonezii vor purta acelaşi nume de familie.

Studiul a fost făcut public pe fondul dezbaterii în curs de desfăşurare în Japonia cu privire la reglementările civile menţionate privind numele de familie. Numeroase voci, inclusiv unele din partidul de guvernământ, cer ca soţii şi soţiile să îşi poată păstra numele de familie după căsătorie, sau chiar să aibă două nume de familie, aşa cum se întâmplă în ţări precum Spania.

Autorii raportului au încercat să „ilustreze cu cifre problema separării selective a numelor de familie în căsătorii”, a declarat Yoshida. „Dacă numele de familie al tuturor este «Sato san» (domnul sau doamna Sato), nu va exista altă opţiune decât să se folosească doar prenumele pentru a se identifica. Acesta nu ar fi un scenariu ideal.”, a declarat profesorul, pentru presa locală.

Există, totuşi, probleme mai mari

Cu toate acestea, dacă această lege privind adoptarea aceluiaşi nume ar fi amânată cu aproximativ 750 de ani, populația japoneză ar putea să dispară cu totul până atunci din cauza scăderii ratei natalității, conform aceluiași studiu.

Conform unui studiu al Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale, se estimează că populația Japoniei se va reduce de la 125 de milioane de persoane cât are în prezent, până la 281.866 de persoane până în anul 2531 – și la 22 de persoane până în anul 3310.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via