50 de curiozităţi despre Japonia, ţara care nu se aseamănă cu niciun alt loc din lume

13 min


15
15 puncte

Japonia este una dintre cele mai admirate şi respectate ţări din lume, atât din punct de vedere al dezvoltării tehnologice, cât şi al culturii deosebite pe care japonezii au dezvoltat-o în decursul a mii de ani.

Japonia este o țară insulară din Asia de Est, formată practic dintr-un lanț de insule aflate între Oceanul Pacific și Marea Japoniei. Este una dintre puterile lumii, fiind considerată astfel datorită dezvoltării economice, militare, diplomatice şi culturale. De asemenea, este cunoscută la nivel mondial pentru contribuțiile sale în știință și tehnologie.

50 de curiozităţi despre Japonia

japonia

1. Potrivit legendei, Japonia a fost creată de către zei care au înfipt o sabie în ocean, la scoaterea ei formându-se patru picături ce au devenit insulele principale, precum și o multitudine de insule mici.

2. Numele ţării se traduce din japoneză prin „Originea soarelui”, în România fiind cunoscută sub denumirea de „Ţara Soarelui Răsare”.

3. Conform legendelor și documentelor japoneze, Țara Soarelui Răsare are o istorie de aproximativ două milenii și jumătate. Pe teritoriul actual al Japoniei au trăit oameni încă din paleolitic și neolitic. Există un consens aproape unanim că poporul ainu, de origine necunoscută a locuit din cele mai vechi timpuri în insulele arhipelagului nipon, iar japonezii sunt rezultatul amestecului dintre aceștia și diferite populații malaeziene, provenite din insulele Pacificului, din Sud, cât și a unor rase mongoloide venite de pe continentul asiatic, din Coreea, China sau Mongolia.

4. În secolul al V-lea î.e.n. s-au constituit mici unități statale în insula Kyushu și în regiunea Kinki (Kyoto-Osaka). Pe la mijlocul sec al VI-lea e.n. începe să se exercite influența chineză asupra Japoniei, atât în organizarea statului și a societății, cât și în domeniul artelor și modului de viață. Specialiștii japonezi susțin că istoria culturală propriu-zisă a Japoniei a început odată cu preluarea valorilor spirituale din China – filozofia budistă, diverse arte și motive artistice, pe care japonezii le-au adaptat, impregnându-le cu spiritul local și dându-le strălucire de-a lungul secolelor.

5. Timp de peste 200 de ani, Japonia s-a izolat de restul lumii. Edictul Sakoku, emis în anul 1635, a fost un decret japonez menit să elimine influenţele străine. Acesta a fost pus în aplicare de guvern prin reguli stricte, care au dus la implementarea unei politici izolaţioniste. Deşi pare greu de crezut, în perioada 1603-1868, aşadar vreme de 265 de ani, relaţiile politice şi economice dintre Japonia şi restul lumii au fost drastic limitate. Cetăţenii din aproape toate ţările lumii aveau interdicţia de a intra în Japonia, în timp ce japonezii erau împiedicaţi să părăsească ţara.[sursa]

6. Istoria modernă a Japoniei începe cu epoca Meiji (1867-1921), când a avut loc restaurarea puterii imperiale. Edo a fost redenumit în Tokyo și a devenit capitala statului. A avut loc o puternică dezvoltare a economiei, o perioadă de modernizare, depășind rapid structurile feudale. A devenit un stat capitalist dezvoltat, care, pe plan extern, a promovat o politică expansionistă, ce a marcat trecerea la imperialism. Restaurarea Meiji nu a fost o revoluție socială, ci a fost o revoluție de sus. Ca urmare, Japonia nu a devenit o democrație ci era condusă de o elită politică. Împăratul nu mai era doar un simbol al statului ci lua parte activă la luarea hotărârilor cu ajutorul unui consiliu imperial, așa-numitul Genrōin. În anul 1902, Japonia a semnat un tratat de alianță cu Marea Britanie, fapt carei-a fost de folos în Războiul Ruso-Japonez.

7. După ce a câştigat războaiele cu China (1894-1895), Japonia a obţinut insulele Formosa și Penghu. Ulterior, după conflictul cu Rusia țaristă (1904-1905), a obţinut partea de sud a insulei Sahalin. În anii care au urmat, Japonia a devenit încetul cu încetul o mare putere care nu mai putea fi ignorată de puterile occidentale.

8. În Primul Război Mondial (1914-1918) Japonia a luptat alături de puterile Antantei, ocupând împreună cu Regatul Unit și Australia coloniile germane din Asia de Est și Oceanul Pacific. Economia a continuat să se dezvolte în ritm accelerat, concomitent cu pregătirile pentru război. În anul 1931, Japonia a ocupat Manciuria, iar în anul 1937, a declanșat războiul pentru cucerirea Chinei. Dar aventura militară a Japoniei, care a suferit pentru prima dată în lume efectele dezastruoase ale exploziilor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, a avut ca deznodământ capitularea necondiționată la 2 septembrie 1945.

9. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Japonia a adoptat o constituție care interzicea folosirea forței militare ca mijloc de rezolvare a disputelor internaționale. Cu toate acestea, ţara menține o forță militară modernă, având al optulea cel mai mare buget militar din lume, ce este folosit pentru auto-apărare și pentru misiuni de menținere a păcii.

japonia curiozitati

Curiozităţi geografice despre Japonia

10. Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu (227414 km2), Hokkaido (78411 km2), Kyushu (42600 km2) și Shikoku (17800 km2), plus numeroase insule mici.

11. Insulele nipone sunt formate la îmbinarea plăcilor tectonice: placa Pacificului și placa Filipinelor se scufundă sub placa Euroasiatică din vest. Japonia este situată deasupra zonei de scufundare, pe placa Eurasiatică. La îmbinarea plăcilor tectonice crusta pământului este instabilă, ceea ce explică numărul mare de vulcani din Japonia (50 activi și circa 200 inactivi) precum și numărul mare de cutremure (circa 1500 pe an).

12. În Japonia sunt identificate în jur de 140 de specii de animale. Singura specie de primată este macacul japonez ce poate fi întâlnit și în nord. Există 32 de specii de carnivore, printre care: ursul brun, hermina, nurca, ratonul, vulpea, lupul, morsa și foca. În ape se găsesc crabi și creveți. Mari grupuri de pești migratori sunt direcționate spre Japonia de către Curentul Japoniei și Curentul Kuril. Speciile de insecte sunt variate și în număr mare. Aici trăiesc peste 250 de specii de păsări și 8 specii de reptile. Fauna aparține subregiunilor euro-siberiană și chino-manciuriană (ursul japonez, maimuța japoneză, cocoșul japonez). Diversitatea și unicitatea peisajului arhipelagului japonez a determinat considerarea a numeroase regiuni drept parcuri naționale.

• CITEŞTE ŞI:  Edward G. Robinson, singurul actor născut în România, care a câştigat Premiul Oscar

13. Japonia este situată la limita nord-estică a zonei climatice aflate sub influența musonului asiatic, care aduce o cantitate mare de precipitații pe teritoriul țării. Vremea are o dublă influență: una a sistemului climatic siberian și a doua, a tipului climatic din zona sudică a Pacificului. Clima este influențată de prezența Curentului Japoniei (Kuroshio), un curent cald iar nordul este dominat de Curentul Kuril (Oyashio), un curent rece, care acționează în estul insulei Hokkaido și la nord de Honshu. Zona intersecției celor doi curenți este una propice pescuitului. Curentul Tsushima, un braț al Curentului Japoniei, transportă apă caldă către nord, până în Marea Japoniei. Umiditatea este destul de ridicată tot timpul anului, cu precipitații ce variază, în medie, de la 1000 la peste 2500 mm. Temperatura medie variază de la 17°C, în porțiunile sudice, la 9°C, în extremitatea nordică. Hokkaido se confruntă cu ierni vitrege și îndelungate, în timp ce restul țării se bucură de vreme mai blândă în regiunile sudice, care au un climat subtropical. Zona Ryukyu este încălzită de prezența Curentului Japoniei și are un climat tropical. Shikoku și Kyushu au un climat subtropical. Sezonul taifunurilor începe din mai până în octombrie și de obicei, în fiecare an, câteva taifunuri, caracterizate de vânturi puternice și ploi abundente lovesc insulele.

14. Japonia are o populație de aproximativ 127 milioane de locuitori. Principalele grupuri etnice sunt: japonezi 99%, alții (coreeni, chinezi, brazilieni, filipinezi,etc) 1%. Rata fertilității în Japonia este de 1,4 copii născuți/femeie. Rata natalității este de 9,37% iar rata mortalității este 9,17%. Îmbătrânirea populației este o problemă pe termen lung. În Japonia se află cea mai mare zonă urbană din lume. Conform statisticilor publicate de ONU, aglomerarea metropolitană din jurul capitalei nipone se află pe primul loc în lume ca număr de locuitori, începând din anii 1950, și se preconizează că va ocupa acest loc și în deceniile următoare. Zona metropolitană Tokyo are aproximativ 35 de milioane de locuitori.

15. Japonia are cel mai mare număr de izvoare termale naturale din lume. Izvoarele termale (sau onsen) sunt izvoare naturale de apă caldă care sunt folosite pentru relaxare și terapie. Există peste 3.000 de onsen în Japonia, care variază ca dimensiune, formă și compoziție chimică. Unele onsen sunt situate în peisaje pitorești, cum ar fi munți, lacuri sau vulcani. De asemenea, Japonia are cel mai mare număr de gheizere din lume. Un gheizer este o fântână naturală care erupe periodic cu jeturi de apă fierbinte și abur.

16. În apropierea Japoniei se află şi locul cu cea mai mare adâncime a oceanului din lume. Groapa Marianelor este cea mai adâncă parte a oceanului şi se află la sud-vest de Japonia, fiind parte din inelul de foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică și vulcanică intensă.[sursa]

17. Cooperarea dintre guvern și industrie reprezintă o etică profesională solidă, iar înalta tehnologie a ajutat Japonia să avanseze cu mare rapiditate la rangul de a doua țară din lume sub aspect tehnologic (după SUA) și a treia la nivelul parității de cumpărare (după SUA și China). O caracteristică notabilă a economiei este modul în care producătorii, furnizorii și distribuitorii lucrează împreună, în grupuri numite „keiretsu”. O a doua caracteristică importantă este garantarea angajării pe viață pentru o mare parte din populația activă de la orașe.

Curiozităţi despre societatea din Japonia

18. Principalele religii din Japonia sunt budismul și șintoismul. Totuși, majoritatea japonezilor nu sunt adepții unei singure religii, ci încorporează în viața lor de zi cu zi caracteristici din ambele religii, într-un proces numit sincretism. Învățăturile budiste și șintoiste sunt adânc încorporate în viața zilnică din Japonia. În general, este dificil pentru cei necunoscători să separe religia „adevărată” japoneză de superstițiile și ritualurile de zi cu zi, iar majoritatea japonezilor nu își pun problema să le separe. Creștinismul din Japonia are o tradiție din secolul al XVII-lea, cu perioade de persecuție și interdicție.

19. În studiile academice, Japonia este, în general, considerată o monarhie constituțională, bazată în mare parte pe sistemul britanic și având puternice influențe ale unor țări din Europa continentală legea civilă, cum ar fi Germania și Franța.

20. Constituția Japoniei specifică faptul că „cel mai înalt organism de putere în stat” este parlamentul bicameral, Dieta Japoniei. Dieta constă din Camera Reprezentanților (Camera inferioară sau Shūgi-in) cu 480 de locuri, aleasă prin vot popular, la fiecare patru ani sau la dizolvare, și o Cameră a Consilierilor (Camera superioară sau Sangi-in) de 242 de locuri, ai cărei membri aleși popular au mandate de șase ani. Există vot universal pentru adulți (peste 20 de ani), cu vot secret pentru toate oficiile elective. Cabinetul este compus dintr-un Prim Ministru și miniștri de stat, și răspunde direct Dietei.

21. Casa Imperială a Japoniei este condusă de Împăratul Japoniei. Constituția Japoniei definește împăratul ca „simbol al statului și al unității poporului”. El execută datorii ceremoniale și nu are putere reală, nici măcar în situații de urgență. Suveranitatea este pusă în mâinile poporului japonez prin constituție. Deși statutul său oficial este disputat, la ocazii diplomatice, împăratul tinde să se comporte ca și cum ar fi șef de stat.

22. Japonia are cea mai mare speranță de viață din lume. În medie, japonezii trăiesc până la 84 de ani, comparativ cu 79 de ani în SUA sau 71 de ani la nivel mondial. Unii factori care contribuie la longevitatea japonezilor sunt dieta sănătoasă, sistemul de sănătate universal și cultura care valorifică respectul pentru bătrâni. De asemenea, este țara cu cea mai mare rată de îmbătrânire din lume. Peste 21% din populația sa are peste 70 de ani. Japonia are și peste 50.000 de locuitori care au depășit vârsta de 100 de ani.

• CITEŞTE ŞI:  Elena, fiica lui Ştefan cel Mare şi sfârşitul său tragic într-o temniţă din Moscova

23. Japonia are o rată foarte scăzută a omorurilor. De fapt, doar 0,3 persoane la 100.000 sunt ucise intenționat în fiecare an. Singurele țări cu rate mai scăzute ale omuciderilor sunt Monaco, San Marino, Lichtenstein și Andorra – care sunt toate ţări foarte mici.

24. În schimb, Japonia are cea mai mare rată de sinucideri din lume. Se estimează că peste 20.000 de oameni își iau viața în fiecare an în Japonia, din cauza stresului, depresiei, presiunii sociale sau altor motive. Există chiar și o pădure, Aokigahara, cunoscută sub numele de Pădurea Sinucigașilor, unde mulți oameni merg să se spânzure sau să se otrăvească.

25. Japonia deține una dintre cele mai mari flote de pescuit oceanic, realizând 15% din pescuitul de pe glob. De asemenea, japonezii au cea mai mare piață de pește din lume. Piața Tsukiji, din Tokyo este un loc imens unde se vând zilnic tone de pește și fructe de mare. Aici are loc și faimoasa licitație de ton, unde un singur pește poate ajunge să coste sute de mii de dolari.

26. Japonia este țara cu cea mai mare tradiție a samurailor din lume. Samuraii erau războinici nobili care serveau cauzele diferitelor clanuri feudale din Japonia medievală. Samuraii erau cunoscuți pentru abilitățile lor de luptă, loialitatea față de stăpânii lor și codul lor de onoare numit bushido. Samuraii au dispărut treptat odată cu modernizarea Japoniei, dar au lăsat o moștenire culturală puternică.

27. Japonia are cea mai mare diferență de fus orar din lume. Datorită poziției sale geografice, Japonia are o diferență de fus orar de 9 ore față de Greenwich Mean Time (GMT). Acest lucru înseamnă că atunci când este ora 12:00 în Londra, este ora 21:00 în Tokyo.

Recorduri neobişnuite

28. Japonia este țara cu cea mai mare cultură a karaokelui din lume. Karaoke este o formă de divertisment în care oamenii cântă melodiile preferate pe fundalul unei înregistrări muzicale. Karaoke a fost inventat în Japonia în anii ’70 și a devenit foarte popular atât în Japonia, cât și în alte țări.

29. Japonia este țara cu cea mai mare cultură a cafenelelor tematice din lume. Cafenelele tematice sunt locuri unde clienții pot experimenta o atmosferă unică și interacționa cu personalul sau cu alți clienți care împărtășesc aceeași pasiune. Există cafenele tematice pentru aproape orice, cum ar fi pisici, bufnițe, roboți, ninja, maid, vampiri și multe altele.

30. Japonia este țara cu cea mai mare cultură a vending machine-urilor din lume. Vending machine-urile sunt aparate automate care vând diverse produse, de la băuturi și alimente până la flori și lenjerie intimă. Există peste 5 milioane de vending machine-uri în Japonia, ceea ce înseamnă una la fiecare 23 de persoane.

31. Japonia este țara cu cea mai mare cultură a capsulelor hoteliere din lume. Capsulele hoteliere sunt hoteluri ieftine care oferă spații mici pentru dormit (de obicei sub 2 metri pătrați), dotate cu televizor, radio și alarmă. Capsulele hoteliere sunt destinate călătorilor care au nevoie doar de un loc pentru a dormi o noapte sau două, fără prea multe facilități sau confort.

32. Japonia este țara cu cea mai mare cultură a animalelor de companie din lume. Japonia are peste 20 de milioane de animale de companie, mai multe decât numărul copiilor sub 15 ani. Animalele de companie sunt tratate ca membri ai familiei și beneficiază de multe servicii și produse speciale, cum ar fi saloane de înfrumusețare, restaurante, magazine și chiar cimitire.

33. Japonia este țara cu cea mai mare tradiție a gheișelor din lume. Gheișele sunt femei instruite în arta conversației, dansului, muzicii și alte forme de divertisment. Gheișele nu sunt prostituate, ci doamne de companie rafinate și respectate. Gheișele își poartă părul și machiajul într-un mod distinctiv și își îmbracă kimono-uri elegante. Primele gheişe din istorie au fost bărbăţi.

34. Japonia are cea mai mare tradiție a ceremoniei ceaiului din lume. Ceremonia ceaiului (sau chanoyu) este o artă rafinată care implică prepararea și servirea ceaiului verde (sau matcha) într-un mod ritualizat. Ceremonia ceaiului este considerată o expresie a ospitalității, armoniei și esteticii japoneze.

35. Japonia are cea mai mare cultură a cosplay-ului din lume. Cosplay-ul este practica de a se îmbrăca și a se comporta ca un personaj din manga, anime, jocuri video sau alte medii. Cosplay-ul este foarte popular în Japonia, unde există evenimente dedicate, magazine specializate și reviste dedicate acestui hobby. De asemenea, este țara cu cea mai mare cultură a kimonourilor din lume. Kimono este un tip de îmbrăcăminte tradițională japoneză, care constă dintr-o rochie lungă și largă, legată cu o centură numită obi. Kimono este purtat de femei, bărbați și copii, în special la ocazii speciale, cum ar fi nunți, festivaluri sau ceremonii religioase. Kimono are diferite culori, modele și stiluri, în funcție de sezon, statut social și preferințe personale.

Curiozităţi tehnologice despre Japonia

36. Japonia are cea mai mare industrie a jocurilor video din lume. Japonia este casa unor companii celebre cum ar fi Nintendo, Sony, Sega, Capcom, Konami și multe altele. Unele dintre cele mai populare și influente jocuri video au fost create în Japonia, cum ar fi Mario, Zelda, Pokemon, Final Fantasy, Sonic, Resident Evil și altele.

• CITEŞTE ŞI:  Ossip Bernstein, salvat de la moarte în urma unei partide de şah

37. Japonia este țara cu cel mai mare număr de automobile produse din lume. Japonia produce peste 9 milioane de vehicule pe an, depășind SUA și China. Unele dintre cele mai cunoscute mărci de automobile japoneze sunt Toyota, Honda, Nissan, Suzuki și Mazda. De asemenea, există numeroase companii de renume mondial în domeniul tehnologiei, precum Sony, Toshiba, Fujitsu, Nikon, Panasonic sau Canon.

38. Japonia este țara cu cel mai mare număr de roboți din lume. Japonia are peste 300.000 de roboți industriali, care reprezintă aproximativ 30% din stocul mondial. Japonia produce și roboți pentru uz casnic, cum ar fi aspiratoare, animale de companie și asistenți personali. Japonia are chiar și un hotel condus de roboți, unde clienții sunt întâmpinați, înregistrați și serviți de mașini.

39. Japonia este țara cu cea mai mare colecție de emoji, care sunt simboluri grafice folosite pentru a exprima emoții sau idei în mesaje text. Emoji a fost inventat în Japonia în anii ’90 și înseamnă „imagine” (e) și „caracter” (moji) în japoneză. Emoji a devenit un fenomen global și este recunoscut ca o formă de comunicare digitală universală.

Curiozităţi despre sistemul educaţional japonez

40. Sistemul educației obligatorii a fost introdus în Japonia în anul 1872, ca rezultat al restaurării dinastiei Meiji. Din anul 1947, educația obligatorie constă în școala primară și gimnaziu, care durează 9 ani, (de la vârsta de 6 la 15 ani). Aproape toți copiii își continuă educația la un liceu, care durează trei ani, iar 96% din absolvenții de liceu merg mai departe la universitate, studii post liceale, școli de meserii sau alte instituții de învățământ superior.

41. Elevii japonezi au o zi școlară foarte lungă și ocupată. Ei merg la școală de luni până vineri, dar uneori și sâmbăta, iar orele lor durează de la 8:30 până la 15:00 sau chiar mai târziu. După orele regulare, ei participă la activități extracurriculare, cum ar fi cluburi sportive sau culturale, sau merg la școli particulare de pregătire pentru examene.

42. Elevii japonezi nu au voie să aibă părul vopsit sau să poarte machiaj sau bijuterii la școală. Aceste reguli sunt menite să promoveze egalitatea și disciplina, dar și să prevină bullying-ul sau discriminarea pe baza aspectului fizic. De asemenea, majoritatea școlilor cer elevilor să poarte uniforme școlare, care variază în funcție de sex, vârstă și instituție.

43. Elevii japonezi consumă cu toţii același tip de mâncare la prânz, care este servită chiar de ei înșiși. În majoritatea școlilor publice din Japonia nu există cantine unde elevii să își poată cumpăra mâncarea, ci doar bucătării unde se prepară mâncarea pentru toți. Elevii se rotesc să servească mâncarea celorlalți și să spele vasele după masă. Mâncarea este consumată de obicei împreună cu profesorii.

44. Elevii japonezi curăță singuri școala, fără ajutorul vreunui personal auxiliar. Există un timp dedicat pentru curățenie, numit “souji”, în care elevii își împart sarcinile și își curăță clasa, holurile, toaletele și chiar curtea școlii. Acest obicei îi învață pe elevi să fie responsabili și să respecte mediul înconjurător.

Lucruri inedite despre japonezi

45. Stațiile de tren angajează oameni care să împingă pasagerii în trenuri. Un Oshiya (sau împingător) este cineva care este angajat de o stație de tren pentru a împinge cât mai mulți pasageri pe un vagon cât posibil. Acești lucrători sunt uniformizați și poartă mănuși albe. Cel mai probabil să vedeți aceste persoane în timpul orelor de vârf, când există presiunea de a menține trenurile să circule la timp

46. Polițiștii japonezi trag adesea cu bile de vopsea după vehiculele care fug pentru a le face ușor de identificat. Vopseaua portocalie nu este ușor de îndepărtat și astfel șoferii care fug sunt ușor de observat.

47. Japonia are cea mai mare industrie a benzilor desenate din lume. Manga (benzi desenate japoneze) și anime (filme animate japoneze) sunt extrem de populare atât în Japonia, cât și în străinătate. Industria manga a generat venituri de peste 5 miliarde de dolari pe an.

48. Japonia este țara cu cea mai mare tradiție a origami, care este arta de a împături hârtia în diverse forme și modele. Origami este o practică veche de peste 1000 de ani în Japonia și are o semnificație culturală și spirituală. De exemplu, cocorii de origami sunt simboluri ale păcii și se crede că îndeplinesc dorințe. De asemenea, este țara cu cea mai mare cultură a ikebanei din lume. Ikebana este arta japoneză a aranjamentului floral, care constă în a crea compoziții armonioase și estetice din flori, frunze, ramuri și alte elemente naturale. Ikebana urmărește să exprime frumusețea efemeră a naturii și să reflecte starea de spirit a artistului. Ikebana are diferite școli și stiluri, care au reguli și principii specifice.

49. Japonia este țara cu cea mai mare varietate de batoane Kit-Kat, care sunt batoane de ciocolată cu umplutură de biscuiți. Există peste 300 de arome diferite de Kit-Kat în Japonia, cum ar fi wasabi, ceai verde, soia, vin roșu și chiar cartofi prăjiți.

50. Japonia este țara cu cea mai mare pasiune pentru toalete, care sunt dotate cu diverse funcții și caracteristici. Unele toalete japoneze au scaune încălzite, jeturi de apă, uscătoare de aer, muzică ambientală și chiar lumini LED. Există chiar și un muzeu al toaletei în Tokyo, unde vizitatorii pot vedea evoluția toaletei japoneze.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

15
15 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via