Curiozităţi despre Marilyn Monroe, diva care a dat o nouă definiţie frumuseţii

Noutăţi

Marilyn Monroe, pe numele său adevărat Norma Jeane Mortensen, s-a născut în data de 1 iunie 1926, în Los Angeles, SUA. A fost actriță, model, cântăreață şi considerată un etalon pentru frumuseţea feminină şi în zilele noastre.

Ascensiunea Normei la nivelul de celebritate a început cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste. După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Norma a început să devină cunoscută pentru talentul ei de comediantă, ajutată fiind și de remarcabila ei prezență scenică. Și-a îndreptat eforturile către apariții mai consistente, și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop, angajându-se la agenţia de modelling The Blue Book.

Norma Jeane a devenit unul dintre cele mai de succes modele ale agenției, pozând pe prima pagina a sute de reviste.

În anul 1946, Norma a intrat în atenția căutătorului de talente Ben Lyon. Acesta i-a aranjat o audiţie pentru 20th Century Fox. A reușit să treacă acest test și i s-a oferit un contract standard pe șase luni, cu un salariu de început de 75 de dolari pe săptămână (300$ pe lună). Salariul său era destul de mare, având în vedere standardele industriei de atunci.

I-a fost dat numele Marilyn, după actrița Marilyn Miller și i-a fost sugerat să poarte numele de fată al mamei sale, Monroe, ca nume de familie. Astfel, Norma Jeane Baker, la vârsta de 20 de ani, a devenit „Marilyn Monroe”.[sursa]

marilyn monroe

Curiozităţi despre Marilyn Monroe

#1. Şi-a petrecut copilăria în orfelinat

Marilyn nu şi-a cunoscut niciodată adevăratul tată. Avea doar o poză cu el, în care semăna cu celebrul actor Clark Gable, despre care spunea, amuzându-se, că este tatăl ei.

Gladys, mama Normei, suferea de schizofrenie. Era instabilă şi avea probleme financiare. A fost nevoită să-şi abandoneze fiica la două saptămâni de la naştere. Micuța a fost dată unei familii din California, până la vârsta de 7 ani, când a ajuns din nou în grija mamei.

Gladys a suferit o cădere nervoasă, fiind declarată incapabilă de a-și îndeplini îndatoririle de părinte. Prietena ei cea mai bună, Grace McKee a devenit tutorele legal al micuţe Norma. După căsătoria lui Grace din anul 1935, Norma Jeane a fost trimisă la orfelinatul din Los Angeles, ca mai apoi să urmeze o lungă succesiune de familii adoptive.

În cadrul acestor familii se crede că Marilyn a fost abuzată și neglijată, după cum chiar aceasta a declarat. Nu există prea multe indicii în acest sens, fiind cunoscut faptul că Marilyn avea tendinţa de a exagera atunci când vorbea despre copilăria sa.

• CITEŞTE ŞI:  Ana Cumpănaş, românca ce l-a denunţat la FBI pe temutul John Dillinger

Întrucât Grace şi soţul său s-au mutat din oraş, au considerat că cel mai bine pentru Norma Jeane, care avea doar 15 ani pe atunci, era să se căsătorească. Altfel, trebuia să se reîntoarcă la orfelinat.

Grace i-a făcut cunoștință Normei cu fiul vecinului său, James Dougherty, care i-a devenit primul soț, în anul 1942, după ce a împlinit 16 ani.

#2. A fost descoperită în timp ce lucra într-o fabrică

Cariera lui Marilyn a început după ce a fost descoperită de fotograful David Conover la fabrica Radioplane Munitions. Fabrica producea drone militare, care au fost folosite în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe atunci, ea se numea Norma Jeane Dougherty și a realizat prima ședință foto chiar în acea fabrică. Pozele au fost un real succes, iar Norma a devenit unul dintre top-modelele agenției The Blue Book.

Marilyn Monroe la fabrica Radioplane Munitions

#3. Marilyn Monroe a fost căsătorită de trei ori

James Dougherty

La vârsta de 16 ani, Norma James s-a căsătorit cu James Dougherty pentru a nu ajunge din nou într-un orfelinat.

În cărţile sale autobiografice, Dougherty a afirmat că cei doi erau îndrăgostiţi şi că ar fi trăit fericiţi dacă visul ei de a deveni celebră nu i-ar fi îndepărtat. Totuşi, Marilyn a susţinut mereu că aceasta a fost o căsătorie din interes. Marilyn a divorţat de Dougherty pe 13 septembrie 1946.

James a mai spus că Fox a obligat-o pe Marilyn să divorţeze de el, deşi ea spera mereu să fie din nou împreună. Nu există dovezi care să susţină aceste afirmaţii sau faptul că ar fi ţinut măcar legătura. Marilyn era o necunoscută în anul 1946, când Fox ar fi „obligat-o” să divorţeze, ceea ce face improbabilă afirmaţia.

Marilyn s-a arătat furioasă după ce James a dat un interviu pentru revista Photoplay în anul 1953, în care susţinea că ea ameninţase că va sări de pe pontonul din Santa Monica dacă el o va părăsi vreodată.

Nici măcar faptele lui Dougherty nu susţin afirmaţiile despre dragostea adevărată dintre el şi Monroe. El s-a recăsătorit la numai câteva luni de la divorţul lor. Într-un interviu pentru A&E Network, James a recunoscut că la rugămintea lui Grace McKee, mama lui i-a propus să se căsătorească cu Norma Jeane pentru a evita ca ea să fie trimisă la orfelinat.

Atunci când a fost informat despre moartea lui Marilyn de către un reporter de la New York Times, James a spus în mod repetat „Îmi pare rău…”, după care şi-a continuat serviciul de patrulare pentru LAPD. De asemenea, nici nu a participat la ceremonia funerară.

• CITEŞTE ŞI:  Activitatea conștientă observată în creierele muribunde ar putea explica experiențele din apropierea morții

Dougherty a rămas căsătorit cu cea de-a treia sa soţie până la moartea acesteia din anul 2003. El s-a stins în anul 2005, din cauza leucemiei.

Joe DiMaggio

În anul 1951, starul de baseball Joe DiMaggio a văzut o fotografie a lui Monroe cu doi jucători de la Chicago White Sox. Atunci s-a îndrăgostit de ea, dar a aşteptat o vreme până să îi ceară celui care a realizat fotografia să-i aranjeze o întâlnire cu ea.

Iniţial, Marilyn nu a vrut să se întâlnească cu el, temându-se că este un sportiv îngâmfat. După doi ani în care au ţinut legătura, cei doi s-au căsătorit în anul 1954, în San Francisco.

Pe când se aflau în luna de miere, diva a fost solicitată să viziteze trupele americane din Coreea, pentru a-i înveseli pe soldaţi. Ea a susţinut zece spectacole în patru zile la temperaturi extrem de scăzute. Audienţa sa a constat în peste 60.000 de soldaţi şi marinari.

Joe nu a fost încântat de decizia soţiei sale din timpul lunii de miere, pe care el şi-o imaginase ca fiind o perioadă foarte intimă. Totul s-a năruit după călătoria lui Marilyn. DiMaggio a devenit foarte posesiv şi chiar o persecuta pe Marilyn în timp ce aceasta se îndepărta din ce în ce mai mult de acesta.

La 274 de zile de la căsătorie, Marilyn a depus actele pentru divorţ.

Arthur Miller

Pe 29 iunie 1956, Marilyn s-a căsătorit cu scriitorul Arthur Miller, pe care îl cunoscuse în anul 1951.

Judecătorul Seymour Robinowitz a oficiat o ceremonie pe fugă. Nunta a fost ascunsă presei şi publicului.

Deşi a crescut ca fiind creştină, ea s-a convertit la iudaism înainte de a se mărita cu Miller. După încheierea unor filmări în Marea Britanie, cei doi s-au întors în Statele Unite, unde şi-au dat seama că diva era însărcinată. Totuşi, ea suferea de endometrioză, iar sarcina era ectopică. Din păcate, a urmat o întrerupere de sarcină.

În anul 1961, cei doi au divorţat întrucât relaţia lor nu mai funcţiona.

JFK

Cea mai cunoscută blondă de la Hollywood şi unul dintre cei mai respectaţi şi iubiţi preşedinţi din istoria SUA au avut o relaţie care s-a sfârşit tragic.

Povestea de dragoste dintre Marilyn Monroe şi John F. Kennedy a fost dezvăluită publicului larg la mai bine de zece ani de la moartea preşedintelui american. Totuşi, niciodată nu s-a comunicat oficial că cei doi au avut o relaţie intimă.

• CITEŞTE ŞI:  Taj Mahal: curiozităţi despre monumentul construit din iubire şi suferinţă

Avertizat de fratele său, Robert F. Kennedy, şi de şeful FBI-ului, Edgar Hoover, că oamenii Mafiei aflaseră de aventura sa, Kennedy a decis să pună capăt relaţiei cu Marilyn, nedorind să se expună unui şantaj sau unui scandal public.

Vizionaţi mai jos celebra urare de „La mulţi ani!”, făcută de către Marilyn pentru cea de-a 45-a aniversare a lui JFK

#4. Cariera de actriţă

Deşi criticii de film au avut rezerve la început în recunoaşterea abilităţilor actoriceşti, ei nu au îndrăznit să îi conteste sex appeal-ul. Criticii si-au concentrat atenţia asupra magnetismului camerei faţă de Monroe, nu numai la acţiunea de fundal a filmului în sine.

Filmul Niagara[IMDb] a ajutat-o pe Monroe să devină senzaţia momentului aproape peste noapte. A jucat un rol de femeie dezechilibrată, cu moravuri uşoare, care plănuia să-şi asasineze soţul.

Acest moment a coincis cu perioada în care pozele nud ale lui Monroe, făcute de către fotograful Tom Kelley în anii în care lupta pentru roluri, începeau să iasă la lumină.

Negativele fotografiilor au fost cumpărate de către Hugh Hefner, iar în decembrie 1953 au apărut în prima ediţie a revistei Playboy. Deşi a stârnit multe controverse, acest lucru a ajutat-o decisiv în carieră.

În total, Marilyn Monroe a apărut în 37 de producţii cinematografice.

Diva şi-a deschis şi un studio, numit ”Marilyn Monroe Productions”. A fost a doua femeie din acea vreme care deținea o casă de producție. Totuşi, compania sa a realizat un singur film.

#5. Moartea lui Marilyn Monroe

Diva blondă s-a luptat atât cu dependenţa de alcool şi droguri, cât şi cu depresia şi anxietatea.

Marilyn Monroe a murit pe 4 august 1962, la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de barbiturice la reşedinţa sa din Los Angeles.

Moartea sa a fost încadrată ca suicid, deşi mai multe teorii ale conspiraţiei au apărut de-a lungul timpului cu privire la modul în care a murit. Principalele teorii făceau referire la relaţia pe care ar fi avut-o cu Preşedintele Kennedy.

Conform rapoartelor, după moartea lui Marilyn, numărul de sinucideri din Los Angeles a crescut îngrijorător, ajungând, în medie, la 12 pe zi. Era un record pentru acele vremuri.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

soarele ar dispărea

Ce s-ar întâmpla cu Pământul dacă Soarele ar dispărea brusc

0
Pe scurt, dacă Soarele ar dispărea, consecințele ar fi catastrofale pentru planeta noastră și pentru viața de pe Terra.  Dar întrebarea corectă nu este "ce...
marie curie

Marie Curie, o viaţă în lumina radiaţiilor

0
Marie Curie, născută Maria Sklodowska, a fost o fiziciană și chimistă poloneză, pionieră în domeniul radioactivității. Născută în anul 1867 în Varșovia, Polonia, ea...
cadavrul lui marie curie

Cadavrul lui Marie Curie era atât de radioactiv încât a fost îngropat într-un sicriu...

0
Marie Curie este recunoscută în zilele noastre pentru munca sa de pionierat în domeniul radioactivității, care i-a adus nu numai două Premii Nobel, ci...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via