Robert Hanssen, „cârtiţa” KGB din interiorul FBI, activă peste două decenii

3 min


18
18 puncte

Robert Hanssen este genul acela de spion din povestea căruia se inspiră regizorii filmelor de acţiune.

Robert Hanssen a reprezentat ceea ce unii specialişti numesc „cel mai grav dezastru din domeniul serviciilor secrete americane”.

Hanssen s-a născut pe 18 aprilie 1944 la Chicago. În anul 1966 a absolvit colegiul Knox, din Illinois, obţinând o diplomă în chimie. Cinci ani mai târziu a devenit licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Northwestern, specializarea administrarea afacerilor, contabilitate şi sisteme informaţionale.

În anul 1972, a fost angajat în Secţia pentru Combaterea Infracţiunilor Economico-Financiare din cadrul Departamentului de Poliţie din Chicago, în calitate de expert contabil. În ianuarie 1976 a fost cooptat de FBI.[CNN]

Cariera în FBI

După un stagiu de pregătire, Hanssen a fost repartizat la Brigada pentru infracţiuni comise de funcţionari publici, în statul Indianapolis. A fost transferat la New York în anul 1979. Atunci a primit misiunea de a participa la crearea unei baze de date informatizate, pentru monitorizarea activităţilor de spionaj ale diplomaţilor din cadrul ONU.

După doi ani, Hanssen a fost promovat ca agent special în cadrul Diviziei de Contrainformaţii a FBI din Washington. În septembrie 1985, s-a reîntors la New York, fiind numit la conducerea echipei FBI însărcinată cu monitorizarea misiunii sovietice de pe lângă Naţiunile Unite.

În acelaşi an a trimis o scrisoare anonimă către KGB, prin care şi-a oferit serviciile, solicitând în schimb suma de 100.000 de dolari. Scrisoarea mai conţinea numele a trei spioni sovietici care colaborau cu FBI, respectiv Boris Yuzhin, Valery Martynov şi Serghei Motorin.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cea mai veche companie din lume? Funcţionează şi astăzi, de peste 1.400 de ani: Kongo Gumi

Doi ani mai târziu, Hanssen a fost transferat la sediul central al FBI din Washington, ca agent special, şef al Biroului de Analiză Sovietică. În perioada iunie 1990 – iunie 1991, Hanssen a îndeplinit funcţia de inspector-adjunct în cadrul Biroului de Inspecţii din Centrala FBI.

În această calitate el a efectuat numeroase inspecţii la birourile districtuale şi la cele ale ataşaţilor FBI din cadrul ambasadelor americane. După 1 iulie 1991, revine la Divizia Informaţii din Washington, Secţia operaţiuni sovietice, coordonând un program menit să contracareze spionajul ştiinţific şi tehnologic dirijat de Moscova.

Începând cu 1995, Hanssen este numit ofiţer de legătură al FBI pe lângă Biroul Misiunilor Străine din Departamentului de Stat. Acest organism supraveghează securitatea şi programele contrainformative ale tuturor reprezentanţelor diplomatice americane din lume.

Robert Hanssen, agentul perfect

Era căsătorit şi avea şase copii, fiind credincios practicant. Astfel, Hanssen avea profilul ideal al agentului dedicat ţării sale. Locuia într-un imobil modest, la periferia Washingtonului, în localitatea Viena, din statul Virginia, împreună cu soţia sa, Bernadette, profesoară de religie la liceul din localitate.

Familia Hanssen nu avea obiceiuri scumpe şi nu făcea cheltuieli ieşite din comun. Vecinii au descris-o drept o familie credincioasă, care frecventa cu regularitate biserica. Hanssen umbla mai mereu îmbrăcat modest şi sobru. Din cauza costumelor sale negre şi a firii nesociabile, colegii îl porecliseră „Cioclul”.

Majoritatea celor cu care a lucrat îl descriu ca pe un individ insipid, care nu atrăgea niciodată atenţia asupra sa. Nimeni nu a bănuit că Hanssen avea de fapt o avere de aproape un milion şi jumătate de dolari.

• CITEŞTE ŞI:  Stephen Phillips, omul declarat nevinovat după ce a stat 25 de ani la închisoare

Cel mai mare dezastru al serviciilor secrete americane

Robert Hanssen a lucrat 3 ani pentru FBI, iar alţi 22 de ani a fost spion pentru serviciile secrete sovietice. După cum am menţionat, Hanssen şi-a oferit din proprie iniţiativă serviciile KGB-ului, după numai o lună de la mutarea sa în New York.

Timp de peste două decenii, Hanssen a oferit sovieticilor cantităţi uriaşe de informaţii importante. Acestea includeau identităţile spionlor, date despre investigaţiile FBI şi informaţii detaliate despre tehnologiile de care dispuneau serviciile secrete americane.

La un moment dat, Hanssen a primit sarcina de a investiga o scurgere de informaţii care a dus la deconspirarea a doi agenţi sovietici care ofereau informaţii americanilor. Aceştia au fost ucişi la întoarcerea în URSS. Informatorul era nimeni altul decât Robert Hanssen.

Arestarea lui Robert Hanssen

Bănuielile privind operaţiunile efectuate de Hanssen au căzut ca un fulger asupra FBI. O amprentă pe un colet şi o înregistrare pusă la dispoziţie de un spion infiltrat în serviciile secrete ruseşti au pornit ancheta împotriva lui Hanssen.

Un tânăr agent care făcea parte din echipa operativă a reuşit să pună mâna pe un dosar cu informaţii deţinut de Hanssen. De aici şi până la realizarea flagrantului a fost doar un pas.

Robert Hanssen a fost arestat într-un parc din Arlington, Virginia, după ce a plasat un colet ce conţinea informaţii clasificate, pentru a fi preluat de agenţii ruşi.

În apropiere a fost găsită o geantă ce conţinea suma de 50.000$, care reprezenta plata pentru acel colet.

• CITEŞTE ŞI:  Legenda lui Li Ching-Yuen, bărbatul care ar fi trăit 256 de ani şi cât de reală este povestea sa

La mai puţin de două săptămâni de la arestarea lui Hanssen, „New York Times” a făcut o dezvăluire impresionantă. Hanssen avertizase Moscova de construirea, în anii ’80, a unui tunel secret sub Ambasada fostei URSS la Washington.

Construcţia tunelului a fost realizată în comun de către FBI şi Agenţia Naţională de Securitate, fiind estimată la câteva sute de milioane de dolari. Aceasta făcea parte din programul american de ascultare a personalului sovietic şi apoi rus aflat la post în SUA.

Robert Hanssen a pledat vinovat pentru a scapa de pedeapsa cu moartea. A fost condamnat pentru 14 infracţiuni de spionaj şi o tentativă la spionaj.

Hanssen este încarcerat la închisoarea ADX Florence, în statul Colorado, având de ispăşit 15 pedepse pe viaţă, fără drept de eliberare condiţionată.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

18
18 puncte
Miruna P.

Miruna este absolventă a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti. Este profesor de istorie şi pasionată de tot ce ţine de cultura nordică.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via