Una dintre cele mai fascinante opere de artă din lume: statuia dublă a lui Mefistofel şi Margareta

2 min


7
7 puncte

Statuia dublă a lui Mefistofel și Margareta este o sculptură din lemn foarte neobișnuită și impresionantă, care se află în Muzeul Salar Jung din Hyderabad, India. Aceasta este una dintre cele mai uimitoare sculpturi din lemn realizate vreodată, având două personaje distincte pe laturile opuse.

Statuia a fost creată de un sculptor francez necunoscut în secolul al XIX-lea și reprezintă două personaje din legenda germană a lui Faust, un cărturar care face un pact cu diavolul.

Statuia dublă a lui Mefistofel şi Margareta

Pe o parte a statuii este sculptată figura lui Mefistofel, un demon cu o postură ce denotă încredere și cu un zâmbet cinic pe față. Pe cealaltă parte este sculptată figura Margaretei, o fată inocentă și frumoasă, ce apare cu capul ușor plecat și o expresie timidă. De ea se îndrăgostește Faust.

statuia dublă a lui mefistofel şi margareta
Statuia dublă a lui Mefistofel şi Margareta

Această natură contrastantă a sculpturii duble este cea care fascinează vizitatorii. Sculptura din lemn a fost inspirată de legenda germană a lui Faust, unde un cărturar ajunge să încheie un pact cu diavolul, vânzându-și sufletul pentru cunoaștere și plăceri lumești.

Această operă de artă este o capodoperă a sculpturii din lemn, şi ilustrează contrastul dintre bine și rău, dintre iubire și păcat, dintre lumină și întuneric.

Statuia a fost realizată dintr-o singură bucată de sicomor și are o oglindă mare în spatele ei, pentru a putea admira ambele fețe în același timp. Statuia este considerată una dintre cele mai complexe și originale opere de artă din lume și atrage mulți vizitatori la muzeu.

statuia dublă a lui mefistofel şi margareta
Contrastul dintre cele două feţe ale statuii

Statuia dublă a lui Mefistofel şi Margareta este realizată cu o mare măiestrie și atenție la detalii, folosind o tehnică numită intarsia, care constă în încrustarea unor bucăți de lemn de diferite culori pentru a crea efecte vizuale. Deşi nu se cunoaşte identitatea sculptorului, statuia este considerată una dintre cele mai valoroase piese din colecția Muzeului Salar Jung, care cuprinde peste 40.000 de obiecte de artă din diferite epoci și culturi. A fost achiziţionată de către Mir Turab Ali Khan, fost prim-ministru al Indiei şi adusă în India din Franţa în anul 1876.

Citeşte şi:  Sergiu Celibidache: s-a hrănit cu buruieni din cauza sărăciei, dar a devenit un dirijor genial

Legenda lui Faust

În piesa scrisă de Goethe, Faust este frustrat de viața sa și încearcă să se sinucidă. Acesta apelează la ajutorul Satanei, iar demonul Mefistofel, un agent al Satanei, îi răspunde. Lui Faust i se spune că Mefistofel îl va sluji atâta timp cât va trăi, dar după moartea sa, Faust își va pierde sufletul și va deveni sclav pentru totdeauna. El este de acord, făcând astfel un pact cu Diavolul.

Una dintre cerinţele lui Faust a fost aceea ca Mefistofel să o seducă pe o tânără frumoasă pe nume Gretchen (Margareta) pentru Faust. Aceasta este lăsată însărcinată de Faust și dă naștere unui fiu bastard. Gretchen își dă seama de răul din situație și îneacă copilul, fiind arestată şi acuzată de crimă. Gretchen este spânzurată, dar i se permite să meargă în Rai. Faust este, de asemenea, salvat de Dumnezeu datorită rugăminților lui Gretchen.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

7
7 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide