Marele Buddha din Leshan, cea mai mare statuie a lui Buddha din lume

2 min


2
2 puncte

Marele Buddha din Leshan este este cea mai mare statuie de piatră în lume a lui Buddha. Aceasta a fost cioplită în stâncă de gresie în timpul dinastiei Tang (618–907) la locul de confluență a râurilor Min Jiang, Dadu He și Qingyi în provincia Sichuan din China.

Statuia îl înfăţişează pe Maitreya, șezând, cu mâinile așezate pe genunchi. În învăţăturile budiste, Maitreya este cel de-al cincilea şi ultimul Buddha, numit şi Buddha al viitorului.

Statuia are 71 m înălțime. Spatele statuii are o lățime de 28 m, iar pe unghia mâinii încape, fără probleme, o persoană așezată. Statuia zeului are privirea îndreptată spre muntele Emei Shan, iar picioarele lui se află pe malul apelor curgătoare.

Marele Buddha din Leshan
Marele Buddha din Leshan

Marele Buddha din Leshan, statuia consturită pentru potolirea apelor periculoase

Crearea acestei statui se datorează, în principiu, unui singur om. Acesta a fost un călugăr budist chinez, pe nume Hai Tong. Cele trei râuri menţionate mai sus erau foarte învolburate, cauzând în fiecare an numeroase tragedii în rândul vaselor care le navigau. Hai Tong era convins că prin construirea unei statui a lui Buddha, apele vor fi calmate, iar tragediile împiedicate.

Construcţia statuii a început în anul 723, sub coordonarea lui Hai Tong, care a fost ajutat de alţi călugări.

Proiectul călugărului risca să rămână fără fonduri. Din acest motiv, atunci când un funcționar de stat a dorit să acapareze banii colectați pentru construcția statuii, Hai Tong şi-a scos singur ochii. Astfel a dorit să demonstreze pietate şi sinceritate. Cu toate acestea, proiectul a fost oprit.

• CITEŞTE ŞI:  Când va scădea atât de mult nivelul de oxigen, încât viaţa de pe Pământ va fi sufocată

Câţiva ani mai târziu, discipolii lui Hai Tong au reluat construcţia monumentului. Aceştia au primit sprijin financiar de la un oficial local, pe nume Zhangchou Jianxiong. După ce acesta fost chemat pentru a-şi desfăşura activitatea la curtea regală, proiectul a fost din nou oprit. De această dată, călugării au reuşit să ridice statuia până la genunchi.

Abia după alţi 70 de ani, Marele Buddha din Leshan a fost finalizat.

Din păcate, Hai Tong nu a apucat să-şi vadă opera, însă a crezut întotdeauna că Marele Buddha din Leshan va rezolva problema apelor periculoase şi că va salva vieţile celor care aveau să treacă acele ape.

A avut vreun efect Marele Buddha din Leshan asupra apelor?

Dincolo de orice legendă, cel mai uimitor lucru în ceea ce priveşte Marele Buddha din Leshan este faptul că a avut, într-adevăr, un efect major asupra celor trei râuri periculoase în anii care au urmat după moartea lui Hai Tong. Apele râurilor au fost calmate, iar multe vieţi au fost salvate.

Există două variante care explică acest lucru.

Evident, prima variantă este aceea a credincioşilor, şi anume că Buddha este cel care a calmat apele, în urma sacrificiului călugărului Hai Tong. Sub privirea atentă a statuii, apele s-au liniştit, făcând navigarea mult mai sigură. Astfel, eforturile călugărului au fost răsplătite, iar un miracol ar fi avut loc.

• CITEŞTE ŞI:  10 imagini impresionante ce par trucate, dar sunt poze needitate

Cea de-a doua variantă implică o explicaţie ştiinţifică. Sculptura în stâncă a făcut ca o cantitate uriaşă de pietre desprinse de pe versant de către călugări să cadă în apele de la bază. Aceste pietre au potolit curenţii puternici, calmând astfel apele învolburate. De asemenea, la baza statuii a fost construit încă de la început un sistem sofisticat de drenaj, care este funcţional şi în ziua de azi.

Indiferent de explicaţie, un lucru este sigur. Efortul călugărului Hai Tong a dat roade. Statuia a făcut ceea ce trebuia să facă, şi anume să calmeze apele periculoase şi să salveze vieţi. Dacă Hai Tong cunoştea sau nu faptul că pietrele căzute în apă vor avea acest efect, nu vom şti niciodată.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

2
2 puncte
Andreea Ionescu
Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Hyperion, pasionată de istorie antică şi personalităţi marcante.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide