Ce origini are strângerea mâinii şi ce legătură are acest gest cu armele

Noutăţi

Strângerea mâinii este o metodă comună de salut între persoane în întreaga lume şi are loc atât într-un cadru social obişnuit, cât şi în cadrul întâlnirilor oficiale sau de afaceri.

Originea gestului strângerii mâinii ca salut nu este pe deplin cunoscută, dar se crede că gestul are o istorie îndelungată și se întinde până în antichitate. Se presupune că strângerea mâinii a apărut ca un mod de a demonstra că ambele persoane implicate în salut nu dețin arme și că intențiile lor sunt pașnice.

Originile salutului prin strângerea mâinii

Unele studii au identificat gestul până în vremea vechilor egipteni. În jurul anului 2.800 î.Hr. exista o practică a regilor egipteni de a strânge mâna unei statui care reprezenta o zeitate pentru a transfera puterea divină către conducători.

Cu toate acestea, cea mai populară teorie privind strângerea mâinii este cea legată de luptele între bărbaţi. În mod obişnuit, bărbaţii purtau în mâna dreaptă armele, cum ar fi o sabie sau un pumnal. Prezentând această mână liberă în faţa unui alt bărbat, se demonstra că acesta nu deţine o armă şi că nu reprezintă o ameninţare pentru cel din faţa sa.

Deoarece femeile nu purtau arme de obicei, acestea nu practicau strângerea mâinii ca formă de salut. Femeile au început să practice această formă de salut abia în perioada modernă, ca rezultat al intrării lor în lumea afacerilor, iar obiceiul este acum unul comun pentru ambele sexe.

Basorelief asirian ce datează din sec. al IX-lea î.Hr.

Una dintre cele mai vechi dovezi ale strângerii mâinii apare într-un basorelief asirian datând din secolul al IX-lea î.Hr. În această reprezentare, un rege asirian și un conducător babilonian sunt înfățișați strângându-și mâinile ca semn de alianță.

• CITEŞTE ŞI:  Cine a scris Biblia? Cele patru teorii care ar putea explica scrierea celei mai cunoscute cărţi din istorie

De-a lungul timpului, strângerea mâinii a evoluat și și-a schimbat înțelesul în diferite culturi.

Această formă de salut apare descrisă de Homer, atât în ,,Iliada” cât şi în ,,Odiseea”, ca o formă de dovedire a respectului. Gestul apare redat şi în arta funerară greacă de secol IV-V î.Hr. În acest sens, pe mai multe pietre tombale au fost redaţi cei decedaţi dând mâna cu rudele lor, în semn de rămas bun sau pentru a semnifica legătura dintre cei vii şi cei morţi.[sursa]

Strângerea mâinii este, de asemenea, documentată în operele unor autori romani, precum Ovidiu și Pliniu cel Bătrân. În lumea romană, strângerea mâinii (numită „dextrarum iunctio”) era un simbol al fidelității și al încheierii unui contract. În culturile europene medievale, cavalerii se salutau strângându-și mâinile pentru a-și verifica reciproc mănușile de fier, ca semn de încredere și respect.

În ziua de azi, strângerea mâinii este un gest de salut comun în întreaga lume și este considerată o formă standard de politețe și respect. Este posibil ca gestul să fi supraviețuit și să se fi răspândit datorită simbolismului său universal și a abilității sale de a arăta încrederea, egalitatea și buna intenție între persoane.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

moartea lui ion creangă

Moartea lui Ion Creangă. Marele povestitor a sfârşit chiar în noaptea de Anul Nou,...

0
Ion Creangă este unul dintre marii clasici ai literaturii române, însă puțin cunosc faptul că marele scriitor a avut parte de un sfârșit cumplit,...
canalul dunăre - marea neagră

5 curiozităţi despre Canalul Dunăre-Marea Neagră

4
Canalul Dunăre-Marea Neagră reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din istoria României. Planuri de a construi acest canal existau încă din secolul...
prinţesa Maria a României

Copilul pierdut al Reginei Elisabeta: prințesa Maria a României

0
Pe 8 septembrie 1870, la București, a sosit pe lume o rază de lumină pentru Familia Regală a României. Prințesa Maria a României, unica...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via