Top 10 cele mai mari ţări din lume. Două dintre acestea sunt o surpriză

Noutăţi

Care sunt cele mai mari țări din lume? Ce le face să fie parte integrantă din peisajul socio-economic în schimbare al lumii?

În acest articol, haideți să descoperim primele 10 cele mai mari țări din lume, după suprafaţa ocupată. Clasamentul va începe cu două ţări la care nu multă lume se aşteaptă. România se află pe poziţia 83 în lume, cu o suprafaţă de 238,397 km2.[sursa]

cele mai mari ţări din lume

#10. Algeria

Suprafaţă: 2.381.741 km²
Populaţie: 43,9 milioane
Capitală: Alger
PIB (total/pe cap de locuitor): 183,6 miliarde $ / 4.300 $

Algeria este cea mai mare țară din Africa ca suprafață și este cunoscută pentru diversitatea peisajelor sale, inclusiv deșertul Sahara, Munții Atlas și coasta mediteraneană. Are o istorie bogată, modelată de diverse civilizații, de la triburile berbere antice la cuceririle romane și influențele arabe.

Cultura vibrantă a Algeriei se reflectă în muzica, arta și bucătăria sa.

Economia în creștere a Algeriei și locația strategică a acesteia sunt esențiale pentru stabilitatea și dezvoltarea regională.

#9. Kazahstan

Suprafaţă: 2.724.900 km2
Populaţie: 20 de milioane
Capitală: Astana
PIB (total/pe cap de locuitor): 296,740 miliarde $ / 14.700 $

Situat în Asia Centrală, Kazahstanul este a noua țară ca mărime la nivel mondial. Este cunoscut pentru stepele, deșerturile și lanțurile muntoase vaste.

Are o moștenire nomadă bogată și găzduiește diverse grupuri etnice și culturi.

Orașele moderne ale Kazahstanului, precum Astana și Almaty, prezintă economia și dezvoltarea sa în creștere. Cu resurse naturale abundente, inclusiv petrol și gaze, Kazahstanul joacă un rol important în politica și economia regională.

Argentina este a opta țară ca mărime din lume, cunoscută pentru pampasul său vast, munții Anzi și scena culturală vibrantă. Buenos Aires, capitala, este renumită pentru arhitectura în stil european, muzica tango și bucătăria delicioasă.

De asemenea, Argentina este renumită pentru producția de carne de vită și pentru regiunile viticole, atrăgând vizitatori din întreaga lume.

Cu un amestec de frumusețe naturală și sofisticare urbană, Argentina oferă ceva pentru toată lumea.

#7. India

Suprafaţă: 3.596.590 km²
Populaţie: 1,45 miliarde
Capitală: New Delhi
PIB (total/pe cap de locuitor): 4,457 trilioane $ / 3.700 $

India este a șaptea țară ca mărime la nivel mondial şi cea mai populată, cunoscută pentru cultura sa diversă, istoria sa bogată și orașele sale pline de viață. În această țară trăiesc o multitudine de limbi, religii și tradiții, ceea ce o face una dintre cele mai diverse națiuni de pe Pământ din punct de vedere cultural.

Civilizația antică a Indiei a lăsat în urmă minuni arhitecturale impresionante, cum ar fi Taj Mahal și templele antice.

Astăzi, India este o economie în plină dezvoltare și un actor important în domeniul tehnologiei, agriculturii și al industriilor prelucrătoare.

#6. Australia

Suprafaţă: 7.617.930 km²
Populaţie: 26,5 milioane
Capitală: Canberra
PIB (total/pe cap de locuitor): 1,7 trilioane $ / 66.000 $

Australia este cea mai mare țară din Oceania. Este cunoscută pentru peisajele sale uimitoare, inclusiv Outback, Marea Barieră de Corali și coasta accidentată.

Fauna sa sălbatică unică, precum cangurii, koala și emu, este sinonimă cu identitatea țării.

Australia găzduiește, de asemenea, orașe vibrante, precum Sydney, Melbourne și Brisbane, cunoscute pentru cultura lor cosmopolită și stilul de viață în aer liber. Cu un nivel de trai ridicat și o economie puternică, Australia se impune pe scena mondială.

Brazilia este cea mai mare țară din America de Sud, renumită pentru pădurea amazoniană, orașele vibrante și patrimoniul cultural bogat. Ecosistemele sale diverse susțin o bogăție de biodiversitate, ceea ce o face una dintre cele mai biodiverse țări de pe Pământ.

Brazilia este renumită pentru sărbătorile sale de carnaval, pentru muzica samba și, bineînțeles, pentru reperele sale emblematice, precum statuia lui Hristos Răscumpărătorul, care domină Rio de Janeiro.

Cu o economie în creștere și o influență globală din ce în ce mai mare, Brazilia este un actor crucial în afacerile regionale și internaționale.

#4. SUA

Suprafaţă: 9.525.067 km²
Populaţie: 332 milioane
Capitală: Washington D.C.
PIB (total/pe cap de locuitor): 28,8 trilioane $ / 85.000 $

Statele Unite ale Americii se numără printre cele mai mari țări la nivel mondial. Este un stat renumit pentru peisajele sale vaste și variate, de la orașele pline de viață din New York și Los Angeles până la câmpiile întinse din Midwest și frumusețea dură a Munților Stâncoși.

Este un creuzet de culturi, unde locuiesc oameni din toate colțurile lumii.

SUA este, de asemenea, o putere economică și militară majoră, care modelează politica globală și influențează tendințele tehnologice, de divertisment și de inovare.

#3. China

Suprafaţă: 9.596.961 km²
Populaţie: 1,44 miliarde
Capitală: Beijing
PIB (total/pe cap de locuitor): 26,66 trilioane $ / 19.000 $

Fiind una dintre cele mai populate țări din lume, China este, de asemenea, una dintre cele mai mari din punct de vedere al suprafeței. Are un relief divers, de la munții Himalaya din sud-vest până la câmpiile fertile din est.

• CITEŞTE ŞI:  O metropolă pierdută, veche de 2.500 de ani, a fost descoperită în jungla amazoniană

China are un bogat patrimoniu cultural care datează de mii de ani, cu repere precum Marele Zid, Orașul Interzis și Armata de Teracotă, care îi prezintă istoria.

Astăzi, China este o putere economică globală și un lider în domeniul tehnologiei, al producției și al comerțului.

#2. Canada

Suprafaţă: 9.984.670 km²
Populaţie: 37 milioane
Capitală: Ottawa
PIB (total/pe cap de locuitor): 1,9 trilioane $ / 50.000 $

Canada se bucură de o frumusețe naturală uimitoare și de o natură sălbatică, fiind a doua țară ca mărime din lume. Ea se mândrește cu un peisaj divers, incluzând coaste accidentate, păduri vaste, munți impunători și preerii întinse.

Canada adăpostește orașe vibrante precum Toronto, Vancouver și Montreal, cunoscute pentru multiculturalismul lor, scena artistică înfloritoare și calitatea ridicată a vieții.

Canada are o economie puternică și un angajament față de conservarea mediului înconjurător, fiind o țară proeminentă în afacerile globale.

#1. Rusia

Suprafaţă: 17.075.400 km²
Populaţie: 146 milioane
Capitală: Moscova
PIB (total/pe cap de locuitor): 2 trilioane $ / 14.500 $

Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață, întinzându-se pe două continente, Europa și Asia. Teritoriul său extins cuprinde peisaje diverse, de la tundra Siberiei la pădurile vaste din taiga și la vârfurile maiestuoase ale Munților Caucaz.

Cu o istorie și un patrimoniu cultural bogat, Rusia găzduiește repere emblematice precum Kremlinul din Moscova și Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Dimensiunile sale și influența geopolitică o fac un actor important pe scena mondială.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

familie a refuzat să-şi vândă proprietatea

O familie a refuzat să-şi vândă proprietatea deşi a primit oferte de 50 de...

0
Deşi pare ireal, o familie a refuzat să-şi vândă proprietatea unui dezvoltator imobiliar, cu toate că a primit o sumă uriaşă pentru terenul deţinut....
satul cu un singur locuitor

Satul cu un singur locuitor: o bătrână de 81 de ani locuieşte singură în...

0
În cătunul Crângeni, din județul Galați, trăiau peste 200 de oameni în urmă cu aproape două decenii, însă acum toate casele au rămas goale....
bani din piatră seacă

Hejiaba, satul în care oamenii fac bani din piatră seacă

0
Probabil că cel care a inventat expresia "a scoate bani din piatră seacă" nu s-a gândit că într-adevăr vor exista oameni care vor reuși...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via