25 de curiozităţi despre Australia, cel mai mic continent al lumii

7 min


3
3 puncte

Australia, continentul misterios și îndepărtat, ascunde o mulțime de curiozități care te vor surprinde și te vor face să te îndrăgostești de această țară unică. De la animalele sale bizare la peisajele sale uluitoare, de la cultura sa vibrantă la istoria sa fascinantă, Australia ascunde o mulţime de lucruri interesante. Iată câteva curiozităţi despre Australia, pe care oricine trebuie să le ştie!

#1. Istorie şi origini. Australia, oficial Uniunea Australiei, este o țară ce ocupă în întregime continentul cu același nume, insula Tasmania și alte insule mai mici.

Acest continent vast și sălbatic are o suprafață totală de 8,56 milioane de kilometri pătrați, fiind cel mai mic, mai jos, mai plat și al doilea cel mai uscat continent (după Antarctica) de pe Pământ. Deoarece țara Australia se află în cea mai mare parte pe o singură masă de uscat și cuprinde cea mai mare parte a continentului, este uneori denumită în mod informal un continent insular, înconjurat de oceane.

Explorarea maritimă europeană a Australiei a început la începutul secolului al XVII-lea, odată cu sosirea exploratorilor neerlandezi. În anii 1770, jumătatea estică a Australiei a fost revendicată de Marea Britanie și a început să colonizeze aceste teritorii prin crearea unei colonii penale începând cu 26 ianuarie 1788, dată care a devenit ziua națională a Australiei.

Australienii indigeni locuiesc pe continent de aproximativ 65.000 de ani. Astfel, Australia reprezintă o combinație fascinantă de istorie, geografie și cultură, cu peisaje variate și o biodiversitate unică.

curiozităţi despre Australia
Australia văzută din spaţiu

#2. Există mai multe oi decât oameni în Australia. Unul dintre cele mai interesante lucruri despre Australia este faptul că, deși are o suprafață foarte mare, populația este de doar 25 de milioane de locuitori, adică puţin mai mare decât a României, deşi ţara noastră are o suprafață de aproximativ 32 de ori mai mică.

Astfel, în Australia există mai multe oi decât oameni. De fapt, în Australia trăiesc de trei ori mai multe oi decât oameni.

#3. Primii polițiști din Australia au fost 12 deținuți. După cum am precizat, Australia s-a născut ca o colonie penală a Imperiului Britanic. Astfel, primele forţe de poliție de pe continent erau formate din deținuții care aveau cel mai bun comportament.

Polițiștii făceau parte din Garda de Noapte, aceasta fiind înființată de guvernatorul provinciei New South Wales. Garda de Noapte avea 12 membri, a căror misiune era protejarea proprietății publice și private.

#4. Alpii Australieni au mai multă zăpadă decât Alpii Elveţieni. Deşi pare greu de crezut, acest lucru este parţial adevărat. Este mai mult un mit, care s-a răspândit, dar care are un sâmbure de adevăr la bază.

De fapt, Alpii Elvețieni au, în general, mai multă zăpadă decât Alpii Australieni, dar Alpii Australieni pot primi ninsori abundente pe timpul iernii, existând perioade în care stratul de zăpadă a atins şi 9 metri.

#5. Curiozităţi despre Australia: cel mai lung gard din lume. Nu putem trece cu vederea faptul că această țară are cel mai lung gard din lume.

• CITEŞTE ŞI:  Broaştele de la Cernobîl şi-au schimbat culoarea, iar acest lucru le-a ajutat să supravieţuiască radiaţiilor, conform unui studiu ştiinţific

„Gardul dingo” are lungimea de 5.614 kilometri și a fost construit în anii 1880 pentru a ține câinii dingo departe de zona fertilă din sud-estul țării și de turmele de oi și de vite din sudul statului Queensland. Întreținerea gardului costă autoritățile aproximativ 10 milioane de dolari anual. Aşadar, gardul lui Donald Trump este mic copil pe lângă acesta.

#6. Aproximativ 33% dintre australieni s-au născut în alte țări. Australia este o țară diversă, cu o populație formată din imigranți din întreaga lume. Această diversitate contribuie la bogăția culturală și la atmosfera cosmopolită a Australiei.

#7. Australia este singurul continent de pe Pământ care nu are vulcani activi. Deși are o istorie geologică interesantă și este bogată în alte forme de relief, cum ar fi platouri, munți și deșerturi, activitatea vulcanică nu face parte din peisajul său curent. Această caracteristică o diferențiază de alte continente, precum Asia, Europa sau America, care au vulcani activi sau recent activi.

#8. Capitala țării a fost înființată pentru a soluționa o dispută între două metropole. Canberra, capitala Australiei, a fost creată pentru a pune capăt rivalității dintre Melbourne și Sydney, orașele care aspirau la statutul de capitală. Canberra a fost înființată pe 12 martie 1913 și este situată la distanțe aproximativ egale de fiecare dintre cele două rivale.

#9. Ornitorincul, mamiferul veninos care trăieşte doar în Australia. Ornitorincul, unul dintre cele mai ciudate mamifere care a pășit vreodată pe planeta noastră, poate fi găsit doar pe acest continent, fiind veninos.

Gleznele acestui animal sunt dotate cu niște pinteni veninoși. Veninul este suficient de puternic pentru a ucide animale mici, însă nu pune în pericol viața oamenilor.

Totuși, cei înțepați de pintenii ornitorincului suferă de dureri cumplite. După ce efectele imediate trec, victimele pot rămâne cu o sensibilitate crescută la durere, care poate dura câteva luni.

#10. Australia ar găzdui aproape 10.000 de specii de păianjeni, conform estimărilor. Totuşi, doar 2.700 de specii au fost identificate până acum, din 500 de genuri și 78 de familii. Aceste creaturi nocturne și agile locuiesc în habitatele uscate din Australia, în special în pădurile de eucalipt, Acacia harpophylla, mallee, heath și în mediile deșertice.

#11. Cea mai mare insulă de nisip din lume se găseşte în Australia. Situată în apropierea coastei de vest a țării, insula Fraser are o lungime de 123 de kilometri. Aici se află plaje de o frumusețe aparte, o pădure tropicală densă, precum și cel mai pur soi de câini dingo din întreaga Australie.

#12. Aproximativ 90% dintre australieni trăiesc pe coastă. Australia este o națiune distinctă prin concentrarea populației sale pe coastă. Se estimează că un impresionant 90% din locuitori trăiesc la maxim 100 de kilometri de mal. Această aglomerare pe litoral nu este întâmplătoare.

Clima plăcută și umedă a regiunilor de coastă face mult mai atractive aceste zone pentru locuit comparativ cu zonele interioare aride. De asemenea, orașele majore din Australia sunt situate strategic pe coastă, oferind oportunități economice în industrii precum turismul, pescuitul și transportul maritim.

#13. Marea Barieră de Corali, care se află în Australia, este cel mai mare recif de corali de pe glob. Marea Barieră de Corali cuprinde aproximativ 3000 de recifuri și 300 de insule ce se întind de-a lungul a 2600 kilometri și acoperă o suprafață de 344.400 km².

• CITEŞTE ŞI:  Camera secretă a lui Michelangelo: schiţele misterioase găsite sub capela de Medici din Florenţa

#14. Dacă vizitați o plajă pe zi în Australia, vă va lua 27 de ani să le vedeți pe toate. Dacă ați vizita o plajă diferită în Australia în fiecare zi, ar dura aproximativ 27 de ani pentru a le vedea pe toate.

Această țară vastă și diversă are o linie de coastă impresionantă, cu plaje variate, de la cele cu nisip fin și ape cristaline la cele sălbatice și stâncoase. Fiecare dintre cele aproximativ 10.000 de plaje are propria sa frumusețe și caracteristică unică, astfel că o astfel de aventură ar fi cu siguranță memorabilă! 

#15. Australia are cel mai lung teren de golf din lume cu o lungime de peste 1.350 km. Nullarbor Links este cel mai lung teren de golf din lume. Acest teren de golf unic are 18 găuri și este un par 72, întinzându-se pe o distanță impresionantă de 1.365 de kilometri.

Fiecare gaură se află într-un oraș sau stație de drumuri participante de-a lungul Autostrăzii Eyre, de la Kalgoorlie în Australia de Vest până la Ceduna în Australia de Sud. Acest traseu spectaculos trece prin Nullarbor Plain, la capătul Marelui Golf Australian. Imaginați-vă să jucați golf pe o astfel de distanță!

#16. Australia are o populație de cămile mai mare decât Egiptul. Importate inițial în secolul al XIX-lea pentru transport, aceste cămile au fost eliberate în sălbăticie pe măsură ce tehnologia a avansat. Astăzi, există peste 300.000 de cămile sălbatice care prosperă în deșerturile aride și fierbinți, crescând cu o rată de aproximativ 10% pe an.

#17. A existat o invazie de iepuri în Australia. Australia a fost martora unei invazii biologice devastatoare cauzate de doar 24 de iepuri. Totul a început în 1859, când un colonist pe nume Thomas Austin a adus acești iepuri pe continent. La început, părea un gest nevinovat, dar descendenții acestor 24 de iepuri au ajuns să domine Australia.

Această invazie a avut consecințe grave: iepurii sălbatici, care nu sunt originari din Australia, s-au înmulțit rapid și au distrus culturile și pământul, provocând eroziune masivă a solului și alte probleme de mediu. Astăzi, aproape toți cei 200 de milioane de iepuri sălbatici din Australia pot fi urmăriți genetic până la acel transport fatal din 1859. Acest eveniment a declanșat una dintre cele mai mari invazii biologice din istorie, iar efectele sale se resimt și astăzi.

#18. Cea mai mare pepită de aur din lume. În Australia a fost descoperită cea mai mare bucată de aur din istorie. Pepita a fost supranumită „Welcome Stranger” (Bun venit, străine!), cântărea 72 de kilograme și avea 61 de centimetri lungime.

#19. Curiozităţi despre Australia: a treia țară care a reușit să lanseze un satelit pe orbită. În anul 1967, Australia a devenit a treia națiune care a proiectat și lansat un satelit în orbita Pământului.

Proiectul a fost numit WRESAT (Weapons Research Establishment Satellite) și a fost dezvoltat într-o colaborare între Weapons Research Establishment (WRE) și University of Adelaide. Utilizând o rachetă American Redstone de rezervă din cadrul proiectului tripartit Sparta, WRESAT a fost lansat cu succes la Woomera pe 29 noiembrie 1967.

• CITEŞTE ŞI:  SS Nemesis: nava dispărută în urmă cu peste un secol a fost găsită la marginea platformei continentale

Aceasta a făcut din Australia a treia țară din lume care a construit și lansat propriul său satelit, după Rusia și Statele Unite. WRESAT a completat 642 de orbite și a transmis informații științifice pentru 73 dintre acestea către stațiile de urmărire și cercetare din întreaga lume. Acest proiect a contribuit la înțelegerea relației sol-terestră și la studiul compoziției atmosferice.

#20. În Australia se vorbesc 200 de limbi și dialecte. Australia este o țară diferită din punct de vedere lingvistic și cultural, cu influențe din mai multe limbi vorbite în aproximativ 200 de dialecte.

Deși nu are o limbă oficială, limba engleză este privită ca limbă națională de facto și este vorbită de toți australienii. Cu toate acestea, există o diversitate lingvistică semnificativă în Australia, la care contribuie din plin triburile aborigene.

#21. Regele Marii Britanii este monarhul Australiei. Australia nu mai face parte din Imperiul Britanic. În 1901, Australia a devenit o federație independentă și a obținut autonomie față de Marea Britanie. De atunci, Australia este o țară suverană și membră a Commonwealth-ului Națiunilor.

Totuşi, regele Angliei este monarhul Australiei. În calitate de monarh constituțional, regele are un rol ceremonial și reprezentativ în Australia. Cu toate acestea, puterea executivă este exercitată de guvernatorul general al Australiei, care acționează în numele monarhului.

#22. În Australia există aproximativ 44 de milioane de canguri. Aceste creaturi fascinante sunt răspândite pe întregul continent și sunt un simbol al Australiei.

#23. Un prim-ministru dispărut de jumătate de secol. Fostul prim-ministru australian Harold Holt a dispărut în largul vestului statului Victorian în timp ce înota în anul 1967 și nimeni nu a reușit să dea de urma lui până în prezent.

#24. Australia găzduiește o faună și floră extraordinar de diverse și unice. Aproximativ 46% din păsări, 69% din mamifere, 94% din amfibieni și 93% din reptilele care locuiesc pe continent sunt endemice. Această înaltă endemism se datorează izolării geografice îndelungate, stabilității tectonice și efectelor unui model unic de schimbare climatică asupra solului și florei pe parcursul timpului geologic. Australia se remarcă prin scăderea relativă a mamiferelor placentare native.

Marsupialele, cum ar fi cangurii sau oposumii ocupă multe dintre nișele ecologice pe care animalele placentare le ocupă în alte părți ale lumii. De asemenea, Australia este cunoscută pentru speciile veninoase, inclusiv ornitorincul, păianjenii, scorpionii, meduzele, moluștele, peștii-piatră și rațele stingătoare. Această țară este un adevărat paradis al biodiversității, cu o varietate impresionantă de viețuitoare și ecosisteme unice.

#25. Votul este obligatoriu în Australia. Fiecare cetățean australian, în vârstă de 18 ani sau mai mult, este obligat prin lege să se înscrie și să voteze dacă este eligibil să o facă. Australia este una dintre puținele țări democratice care are vot obligatoriu. În caz contrar, cetăţeanul care nu votează, este pasibil de amendă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

3
3 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via