Top 10 cele mai mari imperii din istorie şi ce suprafeţe uriaşe au ocupat acestea

9 min


16
16 puncte

De-a lungul istoriei, diverse civilizații au căutat să-și extindă influența și puterea dincolo de limitele teritoriale inițiale. Multe astfel de imperii au obținut mari succese înainte de a ceda în cele din urmă în fața forțelor timpului și a eroziunii care tind să definească toate realizările umane. Acest articol oferă o imagine de ansamblu pentru cele mai mari imperii din istoria omenirii – de la Imperiul Britanic la Imperiul Portughez – care au acționat ca niște puncte de sprijin majore pentru diferite culturi de-a lungul generațiilor. Fiecare dintre ele mândrindu-se cu propria infrastructură unică, aceste imperii vaste oferă o privire asupra modului în care civilizația a evoluat de-a lungul timpului și a contribuit la modelarea lumii moderne.

Există mai multe moduri de a clasifica cele mai mari imperii din istorie, cum ar fi populația, durata, influența culturală sau economică. Un criteriu comun este suprafața maximă pe care un imperiu a controlat-o la apogeul său, criteriu după care am întocmit şi următoarea listă. Astfel, Imperiul Roman, unul dintre cele mai importante imperii din istorie, nu va face parte din acest clasament, având o suprafaţă maximă de aproximativ 5 milioane de kilometri pătraţi.

Top 10 cele mai mari imperii din istorie

cele mai mari imperii din istorie

#10. Imperiul Portughez (1815): 10,4 milioane km2

  • 2,04% din suprafața totală a Pământului
  • 6,98% din suprafața totală a uscatului

Imperiul Portughez a fost unul dintre cele mai mari imperii din istorie, şi, totodată, primul imperiu global din istoria lumii care s-a întins pe tot globul, având baze în Africa, America de Nord și de Sud, și diverse regiuni ale Asiei și Oceaniei.

La începutul secolului al XVI-lea, datorită abilităților sale superioare de navigație, Portugalia a reușit să creeze cel mai mare imperiu comercial și maritim pe care l-a văzut vreodată lumea.

A fost unul dintre cele mai longevive imperii coloniale din istoria europeană, durând aproape șase secole, de la cucerirea Ceutei în Africa de Nord, în anul 1415, până la transferul suveranității asupra Macao către China în anul 1999. A fost unul dintre principalii actori ai Epocii Marilor Descoperiri, fiind locul de naștere al unora dintre primii exploratori ai lumii. A fost primul stat european care a participat la comerțul transatlantic cu sclavi. Un lucru interesant despre Imperiul Portughez este că a fost primul care a stabilit o relație diplomatică cu Japonia, în anul 1543. De asemenea, a fost primul care a introdus armele de foc în Africa și Asia, schimbând echilibrul puterii în aceste regiuni.

#9. Dinastia Yuan (1310): 11 milioane km2

  • 2,16% din suprafața totală a Pământului
  • 8,16% din suprafața totală a uscatului

Dinastia Yuan a fost cea de-a doua cea mai mare dinastie din istoria Chinei și al patrulea dintre cele mai mare imperii din lume la vremea sa. A fost fondat de mongolii conduși de Kublai Khan, nepotul lui Ginghis Khan, care a cucerit China.

A fost primul imperiu străin care a stăpânit toată China și a introdus multe reforme administrative, economice și culturale. A fost, de asemenea, un imperiu cosmopolit și tolerant religios, care a promovat comerțul și schimbul cultural între Asia și Europa prin intermediul Drumului Mătăsii.

Imperiul a fost distrus de rebeliunea chineză condusă de Zhu Yuanzhang, care a fondat dinastia Ming. Un aspect interesant despre Dinastia Yuan este că a fost prima care a folosit hârtia monedă ca mijloc de plată în întreg imperiul, în anul 1260. De asemenea, a fost prima care a permis accesul femeilor la examenele imperiale, care erau folosite pentru a selecta funcționarii de stat, în anul 1315.[sursa]

#8. Califatul Omeiad (661-750): 11,1 milioane km2

  • 2,18% din suprafața totală a Pământului
  • 8,24% din suprafața totală a uscatului

Califatul Omeiad sau Califatul de la Damasc a fost primul dintre cele patru mari califate musulmane care au stăpânit imperiul islamic după moartea profetului Mohamed. A fost cel mai mare imperiu din lume la vremea sa şi al optulea dintre cele mai mari imperii din istorie.

• CITEŞTE ŞI:  Alexandria, oraşul care a schimbat lumea. A fost fondat de Alexandru cel Mare în urmă cu 2.350 de ani

Imperiul a fost condus de dinastia omeiadă, care provenea din Mecca, în prezentul Arabia Saudită. Imperiul Omeiad a luat naștere în urma primului război civil musulman (fitna), lupta pentru califat după asasinarea lui Uthman ibn Affan, cel de-al treilea calif (a domnit între 644-656). Fiul lui Abu Sufyan, Mu’awiyah, pe atunci guvernator al Siriei, a ieșit victorios asupra lui Ali, ginerele profetului Mahomed şi al patrulea calif. Mu’awiyah s-a stabilit apoi ca prim calif Omeiad.

Armata siriană a devenit baza puterii Omeiade, permițând crearea unui imperiu unitar prin controlul mai mare asupra provinciilor cucerite și rivalităților tribale arabe. Imperiul musulman s-a extins până la Khorasan. Orașe garnizoană au fost fondate la Merv și Sistan ca baze pentru expediții în Asia Centrală și nord-vestul Indiei, iar astfel invazia Africii de nord-vest a fost începută. O nouă flotă a condus o serie de campanii împotriva Constantinopolului (acum Istanbul) între anii 669-678, care, deși în cele din urmă nereușite, au contrabalansat imaginea seculară a statului, deoarece au fost îndreptate împotriva creștinilor. Deși Sufyanizii au păstrat în general birocrațiile administrative bizantine și persane pe care le-au moștenit în provincii, au fost organizați politic pe linii tribale arabe, în care califul era ales de colegii săi pentru a deveni, teoretic, „primul între egali” și să acționeze pe baza sfatului unui shura (consiliu tribal).

O curiozitate despre Imperiul Omeiad este că a fost primul care a construit o moschee pe locul unde se crede că s-a născut Iisus Hristos, Biserica Nașterii Domnului din Betleem, în anul anul 705. De asemenea, a fost primul care a emis monede de aur cu inscripții arabe și simboluri islamice, numite dinari, în anul 696.

#7. Califatul Abbasid (750-1258): 11,1 milioane km2

  • 2,18% din suprafața totală a Pământului
  • 8,24% din suprafața totală a uscatului

Califatul Abbasid a fost al treilea dintre cele patru mari califate musulmane care au stăpânit imperiul islamic. A răsturnat califatul Omeiad în anul 750 și a domnit până a fost distrus de invazia mongolă din anul 1258.

Dinastia Abbasidă era descendentă din familia lui Abbas, unchiul profetului Mahomed, din clanul hașemiților koreișiți din Mecca. De aici i se trage şi numele. Califatul a intrat într-o nouă fază, concentrându-se mai mult spre est decât spre vest şi, pentru prima dată, califatul nu a coincis cu islamul.

Primii califi din această dinastie au pus bazele unei societăți coerente din punct de vedere religios și economic. Instituțiile statale, juridice. administrative și militare ale califatului foloseau numai limba arabă care a devenit, astfel, limba oficială, limba de comunicare și limba de cultură a popoarelor musulmane. În timpul domniei Abbasizilor au avut loc puternice răscoale ale popoarelor subjugate, ale sclavilor, ale țăranilor înfeudați și ale meșteșugarilor, care au slăbit puterea califilor, limitând-o (în sec. IX-X) la orașul Bagdad și la împrejurimile lui. Din această dinastie a făcut parte califul Harun al Rașid (786-809), în timpul căruia Bagdadul a devenit centrul cultural și științific al lumii islamice.

Un lucru interesant despre Califatul Abbasid este că a fost primul care a tradus operele clasice ale filosofiei, matematicii, astronomiei și medicinei grecești, indiene și persane în limba arabă, creând o adevărată epocă de aur a culturii islamice. De asemenea, a fost cel care a inventat cifrele arabe, care sunt folosite astăzi în întreaga lume.

#6. Al doilea Imperiu Colonial Francez (1938): 11,5 milioane km2

  • 2,25% din suprafața totală a Pământului
  • 8,53% din suprafața totală a uscatului

Al Doilea Imperiu Colonial Francez a fost un imperiu colonial format din teritorii stăpânite sau influențate de Franța între secolele al XVI-lea și al XX-lea. A fost alcătuit din două faze principale: prima jumătate a acestui al doilea Imperiu este cunoscută în istorie ca „Imperiul autoritar”, în vreme ce a doua este numită „Imperiul liberal”. Războiul franco-prusac din anul 1870, prost gestionat de partea franceză, duce la o înfrângere militară în fața Germaniei lui Bismarck și la sfârșitul celui de-Al Doilea Imperiu Francez.

• CITEŞTE ŞI:  Wan Hu, primul astronaut din istorie

În momentul de maximă dezvoltare, Al Doilea Imperiu Colonial Francez se întindea pe aproximativ 11,5 milioane de kilometri pătrați și 110 milioane de locuitori, fiind al doilea ca mărime după cel britanic. Imperiul Francez a avut un rol important în răspândirea culturii și limbii franceze în lume, precum și în promovarea valorilor republicane și laice. A fost de asemenea implicat în numeroase conflicte militare și politice cu alte puteri coloniale sau cu mișcările naționaliste din colonii.

O curiozitate despre Imperiul Francez este că a fost primul care a construit un canal maritim artificial, Canalul Suez, care leagă Marea Mediterană de Marea Roșie, în anul 1869. De asemenea, a fost primul care a folosit avioane pentru a bombarda orașe inamice, în timpul Primului Război Mondial. Imperiul a fost dizolvat treptat după cel de-Al Doilea Război Mondial, în urma procesului de decolonizare și a formării Comunității Franceze.

#5. Imperiul Spaniol (1740-1790): 13,7 milioane km2

  • 2,68% din suprafața totală a Pământului
  • 10,17% din suprafața totală a uscatului

Imperiul Spaniol a fost unul dintre primele imperii globale din istorie, cuprinzând cinci continente: Europa, Africa, Asia, Oceania și America. A luat naștere din uniunea coroanelor Castiliei și Aragonului, în anul 1479, care a permis explorarea și colonizarea Lumii Noi de către Cristofor Columb și alți exploratori spanioli.

Imperiul a atins vârful expansiunii teritoriale în secolele al XVI-lea și al XVII-lea sub dinastia Habsburg, dar a intrat în declin în secolul al XVIII-lea, din cauza războaielor, crizelor economice și revoltelor coloniale. Imperiul a pierdut majoritatea coloniilor sale americane în secolul al XIX-lea, din cauza războaielor de independență spaniole.

Ultimile resturi ale imperiului au fost cedate Statelor Unite în anul 1898, după Războiul Hispano-American. O curiozitate despre Imperiul Spaniol este că a fost primul care a emis o declarație universală a drepturilor omului, numită Legile Burgos, în anul 1512. Aceste legi recunoșteau drepturile și libertățile populațiilor indigene din colonii și interziceau abuzurile împotriva lor. De asemenea, a fost primul care a introdus ciocolata în Europa, după ce a adus-o din Mexic în secolul al XVI-lea.

#4. Imperiul Chinez – Dinastia Qing (1790): 14,7 milioane km2

  • 2,88% din suprafața totală a Pământului
  • 10,91% din suprafața totală a uscatului

Dinastia Qing a fost ultima dinastie imperială a Chinei, domnind din anul 1644 şi până în 1912, când a fost înlăturat ultimul împărat.

Dinastia a fost fondată de clanul manciurian Aisin Gioro, care a cucerit China de la Dinastia Ming cu ajutorul unor trădători și aliați. Dinastia a adoptat confucianismul ca ideologie de stat și a menținut o administrație multi-etnică. A atins apogeul puterii și prosperității în secolul al XVIII-lea sub împărații Kangxi, Yongzheng și Qianlong. Dinastia a intrat în declin în secolul al XIX-lea, din cauza corupției interne, rebeliunilor, invaziilor străine și imperialismului occidental. A fost răsturnată de Revoluția Xinhai din anul 1911, care a stabilit Republica Chineză.

Un fapt interesant despre Dinastia Qing este că a fost prima care a permis femeilor să participe la examenele imperiale, care erau folosite pentru a selecta funcționarii de stat, în 1905. De asemenea, a fost prima care a interzis consumul de opiu, care era adus de comercianții britanici și care provoca dependență și probleme sociale, în anul 1729.

#3. Imperiul Rus (1866): 22,8 milioane km2

  • 4,47% din suprafața totală a Pământului
  • 16,92% din suprafața totală a uscatului

Imperiul Rus a fost al treilea dintre cele mai mari imperii din istorie, cuprinzând teritorii pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord. A apărut din Țaratul Rusiei, care a fost fondat de Ivan cel Groaznic, în anul 1547.

A avut un rol important în distrugerea ambițiilor lui Napoleon din perioada 1812–1814, iar din cauza acestui lucru, s-a extins în vest și sud. Era, mai mereu, în conflict cu Imperiul Otoman, care era aliat cu cel britanic.

Imperiul s-a extins prin explorare, colonizare, anexare și războaie cu statele vecine. A ajuns la cea mai mare întindere în anul 1866, după vânzarea Alaskăi către Statele Unite.

• CITEŞTE ŞI:  Natalia Obrenovici, moldoveanca devenită regină a Serbiei

Politica sa era protejarea religiei ortodoxe din Europa de Est împotriva islamului otoman. Implicarea Rusiei în primul Război Mondial a început în anul 1914, de partea Franței, Marii Britanii, și Serbiei, împotriva imperiilor German, Austro-Ungar și celui Otoman. Rusia a fost o monarhie absolutistă până la revoluția din anul 1905, după aceea devenind monarhie constituțională. Imperiul a decăzut în timpul Revoluției din anul 1917, din cauza eșecurilor făcute în timpul primului Război Mondial, fapt care a dus la crearea Uniunii Sovietice. Un lucru interesant despre Imperiul Rus este că a fost primul care a abolit sclavia, în anul 1723.

#2. Imperiul Mongol (1279): 24 milioane km2

  • 4,70% din suprafața totală a Pământului
  • 17,81% din suprafața totală a uscatului

Imperiul Mongol a fost al doilea dintre cele mai mari imperii din istorie, întinzându-se de la Europa de Est până la Marea Japoniei, și de la Siberia până în India.

A fost fondat de către Ginghis Han, care a unit triburile nomade mongole și a început o serie de invazii și cuceriri fără precedent în Asia și Europa. Imperiul a fost împărțit în patru hanate după moartea sa, fiecare condus de unul dintre fiii sau nepoții săi.

Imperiul s-a prăbușit în secolul al XIV-lea, din cauza conflictelor interne, războaielor civile și amenințărilor externe. Un aspect interesant despre Imperiul Mongol este că a fost primul care a folosit pașapoarte diplomatice pentru a facilita circulația emisarilor și comercianților prin teritoriile sale. Un alt lucru fascinant este sistemul de comunicare dezvoltat de mongoli, cunoscut sub numele de „Yam”. Acest sistem de poștă foarte eficient a constat în rețele de stații de schimb pentru călăreți și cai, care permiteau transmiterea rapidă a informațiilor pe distanțe uriașe.

De asemenea, legăturile comerciale extinse din cadrul imperiului au facilitat schimburile culturale și economice între est și vest, contribuind la circulația ideilor și tehnologiilor. Imperiul Mongol a lăsat o amprentă durabilă în istorie prin impactul său asupra geopoliticii, influența culturală și evoluția relațiilor internaționale.

#1. Imperiul Britanic (1922): 35,5 milioane km2

  • 6,96% din suprafața totală a Pământului
  • 26,35% din suprafața totală a uscatului

Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu din istorie, acoperind aproximativ un sfert din suprafața și populația lumii. A fost compus din colonii, dominioane, protectorate, mandate și alte teritorii care erau conduse sau administrate de Regatul Unit. A ajuns la vârful expansiunii teritoriale după Primul Război Mondial, dar a intrat rapid în declin după cel de-Al Doilea Război Mondial, din cauza mișcărilor de decolonizare și a apariției unor puteri rivale.

O caracteristică notabilă a Imperiului Britanic a fost capacitatea sa de a proiecta puterea maritimă și de a controla rutele comerciale, contribuind astfel la crearea unei rețele comerciale globale și la transferul de resurse și culturi între diferite părți ale lumii.

Imperiul Britanic a impus adesea limba engleză, instituții politice și sisteme de guvernare în coloniile sale, lăsând astfel un impact profund asupra culturii, limbii și structurilor sociale ale multor popoare. De asemenea, sistemul de transport maritim și infrastructura dezvoltată de britanici au contribuit la accelerarea comerțului internațional și la conexiunea lumii în moduri fără precedent.

Cu toate acestea, expansiunea imperială a avut și aspecte controversate, cum ar fi exploatarea resurselor locale, subjugarea popoarelor native și conflictele cu alte puteri coloniale. Procesul de decolonizare din secolul XX a dus la dezintegrarea imperiului și la nașterea unor state independente noi, dar impactul cultural, economic și politic al Imperiului Britanic persistă în multe zone ale lumii până în zilele noastre.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

16
16 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via