Arheologii care caută mormântul Cleopatrei au găsit un tunel considerat un „miracol geometric”

Noutăţi

Arheologii au descoperit un tunel vast sub un templu egiptean antic, despre care se crede că ar putea duce la mormântul Cleopatrei, un loc de veci pierdut în negura timpului şi pe care cercetătorii speră să-l găsească. Cleopatra a fost una dintre cele mai faimoase regine din istorie și ultimul faraon al Egiptului, care a domnit în urmă cu mai bine de 2.000 de ani.

Tunelul secret, descoperit în subteranul orașului egiptean Taposiris Magna, a fost supranumit un „miracol geometric”. Taposiris Magna se află în apropiere de Alexandria, unul dintre oraşele fondate de Alexandru cel Mare, care îi poartă numele.

În timpul săpăturilor și explorării templului, Kathleen Martinez de la Universitatea Santo Domingo din Republica Dominicană și colegii săi au descoperit structura la 13 metri sub pământ. Tunelul înalt de 2 metri a fost săpat printr-o incredibilă distanță de 1.305 metri de gresie.

Designul său, potrivit Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, este remarcabil de asemănător cu Tunelul de 1.036 de metri de la Eupalinos – un apeduct din secolul al VI-lea î.Hr. de pe insula grecească Samos. Adesea menționată ca o minune a ingineriei, conducta a fost fără precedent în ceea ce privește designul și construcția la vremea sa.[sursa]

mormântul Cleopatrei tunel secret
Tunelul despre care se credea că duce spre mormântul Cleopatrei este considerat un „miracol geometric”

Deși tunelul din Taposiris Magna nu este fără egal în lumea antică, ingineria sa este totuși la fel de impresionantă.

Unele părți ale tunelului sunt scufundate în apă. Lăsând la o parte asemănarea cu tunelul Eupalinos, scopul său este în prezent necunoscut.

Arheologii sperau ca tunelul să ducă spre mormântul Cleopatrei

Kathleen Martinez, care lucrează în Taposiris Magna din anul 2004 în căutarea mormântului pierdut al Cleopatrei a VII-a, crede că tunelul ar putea fi o pistă promițătoare. Anterior, săpăturile au dat indicii care par să conducă la faimoasa regină și ultima dintre Ptolemei.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii de știință descoperă, în premieră, apă pe suprafața a doi asteroizi

Localitatea Taposiris Magna a fost fondată în jurul anului 280 î.Hr. de către Ptolemeu al II-lea, fiul renumitului general al lui Alexandru cel Mare și unul dintre strămoșii Cleopatrei (ea însăși a domnit din anul 51 î.Hr. până la moartea sa prin sinucidere în anul 30 î.Hr.).

Echipa de cercetare crede că templul a fost dedicat zeului Osiris și reginei sale, zeița Isis – zeitate cu care Cleopatra a avut o puternică asociere. Monede purtând numele și chipurile Cleopatrei și ale lui Alexandru cel Mare au fost găsite acolo, precum și figurine ale lui Isis.

În templu au fost descoperite, de asemenea, puțuri funerare care conțineau înmormântări greco-romane. Este posibil ca – în cazul în care vor fi găsiți acolo – Cleopatra și soțul ei, Marc Antoniu, să fi fost înmormântați în morminte similare.

Arheologii speră să descopere şi alte tuneluri

Lucrările viitoare ar putea aduce mai multe informații despre posibilitatea ca noul tunel să ducă la aceste morminte pierdute de mult timp.

Următoarea etapă va fi explorarea mării Mediterane din apropiere. Între anii 320 și 1303 d.Hr., o serie de cutremure au lovit coasta, făcând ca o parte a templului să se prăbușească și să fie înghițită de valuri. În plus, săpăturile au dezvăluit anterior o rețea de tuneluri care se întindea de la Lacul Mariout până la Marea Mediterană.

Indiferent dacă mormintele vor fi sau nu găsite, o excavare amănunțită a acestor ruine ne-ar putea spune mai multe despre misteriosul oraș antic. Tunelul a dat deja câteva comori: bucăți de ceramică și un bloc dreptunghiular de calcar.

După cum spunea în anul 2009 ministrul de atunci al Antichităților, Zahi Hawass: „Dacă vom descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, va fi cea mai importantă descoperire a secolului XXI. Dacă nu vom descoperi mormântul Cleopatrei și al lui Marc Antoniu, am făcut descoperiri majore aici, în interiorul templului și în afara templului”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cartierul circular danemarca

Garden City – Cartierul circular din Danemarca, un loc unic în lume

0
În lume există foarte multe locuri care ne pot lăsă fără cuvinte. Unul dintre acestea este Garden City, cartierul circular din Brondby, Danemarca. Dacă îl...
piratul barbă neagră

Piratul Barbă Neagră, unul dintre cei mai temuţi bandiţi din istorie, un „personaj din...

0
Unul dintre cele mai cunoscute şi temute personaje din "epoca de aur" a pirateriei a fost Edward Teach, cunoscut mai degrabă sub numele de...
ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat

Într-un experiment în premieră mondială, ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat

0
Prin această procedură medicală aflată încă în fază experimentală, ganglionii limfatici ar putea fi transformați în ficat. Dacă va avea succes, procedura ar putea...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via