Unelte de piatră vechi de 1,4 mil. ani, în apropiere de România, oferă cele mai vechi dovezi ale existenţei oamenilor în Europa

3 min


6
6 puncte

O metodă de datare rezultată în urma bombardării cu raze cosmice a materialului expus, prin studierea nuclizilor cosmogeni, a identificat mai multe unelte de piatră descoperite în vestul Ucrainei, la câţiva kilometri de graniţa cu România, ca fiind cele mai vechi dovezi cunoscute ale ocupării umane în Europa, încă de acum 1,4 milioane de ani. Acest lucru demonstrează că popularea continentului a avut loc cu sute de mii de ani mai devreme decât se credea până acum.

Deoarece acești nuclizi cosmogeni se formează exclusiv atunci când rocile sunt expuse în aer liber și nu atunci când sunt îngropate, nivelurile diferiților nuclizi cosmogeni oferă o estimare a momentului în care au fost îngropați.

„Acești nuclizi se acumulează în granulele de cuarț atunci când roca se află la suprafață din cauza radiațiilor cosmogene din spațiu, dar încep să se dezintegreze atunci când sunt îngropate în pământ. Raportul dintre cele două variază în funcție de cât timp au fost îngropate clastele sub suprafața solului. Acest lucru ne permite să calculăm vârsta lor de la îngropare.”, a declarat arheologul Academiei Cehe de Ştiinţe, Roman Garba, autorul principal al cercetării publicate în revista Nature.[sursa]

Cercetătorii au declarat că aceste unelte de piatră, care sunt din categoria celor mai primitive cunoscute, au fost descoperite iniţial în anii 1970, în apropierea oraşului Korolevo, la poalele Carpaţilor, de-a lungul Tisei, în apropiere de graniţei cu România. Însă vârsta lor rămăsese neclară la acel moment.

Unelte de piatră preistorice
Unelte de piatră preistorice, descoperite în apropierea oraşului Korolevo

Unelte de piatră vechi de peste 1 milion de ani

Noua metodă de cercetare a determinat vârsta stratului de sedimente care conţinea aceste unelte de piatră descoperite, ceea ce face ca situl arheologic să fie esenţial pentru înţelegerea modului în care oamenii s-au răspândit pentru prima dată în Europa în timpul perioadelor calde, numite perioade interglaciare.

• CITEŞTE ŞI:  Ritmul cardiac ar putea prezice dacă ești sau predispus să devii un infractor

Cercetătorii au concluzionat că autorul uneltelor a fost probabil Homo erectus, o specie umană timpurie care a apărut acum aproximativ 2 milioane de ani şi s-a răspândit în Africa, Asia şi Europa înainte de a dispărea în urmă cu aproximativ 110.000 de ani.[sursa]

„La Korolevo nu au fost găsite oase, ci doar unelte de piatră. Dar vârsta sugerează că Homo erectus a fost singura specie umană posibilă la acea vreme. Ştim foarte puţine lucruri despre primii noştri strămoşi. Aceştia foloseau unelte de piatră şi probabil, foloseau focul.”, a mai declarat arheologul Roman Garba.

Homo erectus avea proporţii corporale asemănătoare cu cele ale speciei noastre, Homo sapiens, deşi un creier mai mic.

Uneltele, realizate din rocă vulcanică, au fost modelate în ceea ce se numeşte stilul Oldowan. Deşi sunt destul de simple – tocătoare sau instrumente de tăiere de bază – ele reprezintă zorii tehnologiei umane.

„Anterior, se credea că primii noștri strămoși nu puteau supraviețui la latitudini mai reci și mai nordice fără a folosi focul sau o tehnologie complexă a uneltelor de piatră. Cu toate acestea, aici avem dovezi că Homo erectus a trăit mai la nord decât s-a documentat vreodată până acum în această perioadă timpurie.”, spune arheologul Andy Herries de la Universitatea La Trobe din Australia.[sursa]

Ce se credea până în prezent

Până în prezent, cele mai vechi dovezi cunoscute ale oamenilor din Europa aveau o vechime de aproximativ 1,2-1,1 milioane de ani şi proveneau dintr-un sit numit Atapuerca din Spania.

• CITEŞTE ŞI:  Leif Ericson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Descoperirile de la Korolevo oferă o perspectivă asupra traseului primei expansiuni umane în Europa. Fosilele de Homo erectus de acum 1,8 milioane de ani sunt cunoscute dintr-un sit caucazian din Georgia, numit Dmanisi. Împreună cu Korolevo, acest lucru sugerează că Homo erectus a intrat în Europa dinspre est sau sud-est, migrând de-a lungul Dunării, a declarat Garba.

„Korolevo este cel mai nordic avanpost descoperit până acum al ceea ce presupunem a fi Homo erectus şi este o mărturie a îndrăznelii acestui strămoş.”, a adăugat John Jansen, geolog şi coautor al studiului, membru al Academiei Cehe de Ştiinţe.

Este cunoscut faptul că a fost dificil să se determine vârsta siturilor paleolitice precum Korolevo. Studiul a datat uneltele, lăsate de creatorii lor pe albia unui râu, prin determinarea momentului în care stratul care conţinea artefactele a fost îngropat sub sedimentele suprapuse.

Europa a fost colonizată mai târziu de alte specii umane, astăzi dispărute, inclusiv omul de Neanderthal. Homo sapiens a evoluat în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, ajungând în număr semnificativ în Europa probabil în urmă cu 40.000-45.000 de ani.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Urmăriţi DespreLume.ro şi pe Google News


Ţi-a plăcut? Distribuie şi prietenilor tăi!

6
6 puncte
Vladimir Ivanovici
Vladimir este absolvent al Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti. Este fotograf profesionist şi pasionat de cărţi şi lucruri interesante şi mai puţin cunoscute, pe care le expune pe site-ul DespreLume.ro.

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via