Cine au fost Nefilimii cu adevărat? Semizeii biblici de dinainte de Marele Potop al lui Noe

Noutăţi

În general, Nefilimii sunt identificaţi drept făpturi cu origini angelice, descrişi în Biblie ca uriași și fiii Fiilor lui Dumnezeu și ai fiicelor oamenilor. Dar cine au fost Nefilimii cu adevărat?

Din mitologia biblică, cunoaștem diferite ființe mitice care au cutreierat cândva Pământul. Prima carte a Bibliei, Cartea Genezei, vorbește despre diferite creaturi și despre modul în care acestea au apărut.

Printre diferitele tipuri de creaturi pe care Biblia le menționează, Nefilimii sunt o ramură notabilă de ființe mitice. Menționați pentru prima dată în Biblia ebraică, Nefilimii au fost o rasă de semizei care s-au născut din amestecul „fiilor lui Dumnezeu” cu fiicele lui Adam.

Nefilimii sunt, de asemenea, prezentați ca fiind marii uriași biblici care cutreierau cândva Pământul. De asemenea, aceștia mai sunt numiți și „cei căzuți”. Cu atât de multe nume folosite pentru a-i descrie, ce anume au fost Nefilimii și cum fac ei parte din narațiunea biblică?

Când vine vorba de uriași, mulți oameni ignoră adesea partea din Biblie care vorbește în detaliu despre uriași sau Nefilimi, deoarece aceștia se potrivesc inconfortabil cu doctrina și învățătura monoteistă ulterioară. Cu toate acestea, uriașii biblici sunt o parte importantă a narațiunii și joacă un rol vital în unele tradiții biblice.[sursa]

cine au fost nefilimii
Nefilimii sunt identificaţi drept făpturi cu origini angelice, descrişi în Biblie ca uriași și fiii Fiilor lui Dumnezeu și ai fiicelor oamenilor

Au fost Nefilimii fiii lui Dumnezeu?

Prima mențiune despre Nefilimi apare în Geneza 6:1-4. Aici, Nefilimii sunt văzuți ca fii ai lui Dumnezeu. Aceștia sunt ființe spirituale care s-au căsătorit cu femei din rândul oamenilor. Acești fii ai lui Dumnezeu erau total diferiți de rasa umană și sunt menționați în mod clar în Biblie ca fiind non-umani.

În timp ce Nefilimii sunt adesea văzuți ca fiind uriași, nu se menționează dacă ei au fost într-adevăr uriași, deoarece Biblia îi prezintă ca fiind „oameni puternici care au fost din vechime, oameni de renume”. Paralelele cu eroii greci cu descendență divină, cum ar fi Heracles și Perseu, ambii ei înșiși fii ai lui Zeus, sunt evidente.

Prin urmare, există păreri contrare cu privire la Nefilimi extrase din Biblie. Unii oameni îi văd ca pe o relicvă a unor construcții teologice anterioare. Alții îi văd ca pe o rasă mitică de uriași, iar unii îi văd chiar ca pe niște îngeri căzuți care au locuit cândva pe Pământ.

Se spune că Nefilimii au locuit pe Pământ în trecutul îndepărtat, în vremurile de dinaintea Potopului. Cu toate acestea, acest lucru sugerează că existența și natura lor sunt mult mai vaste decât cele surprinse în menţiunea anterioară.

Astfel, rasa Nefilimilor a stat întotdeauna sub un nor de mister, pe jumătate ascunsă privirii. Căutând explicații tangibile pentru acești oameni din umbră, unii cercetători cred chiar că Nephilim ar fi putut fi o rasă de extratereștri care a aterizat pe Pământ și l-a locuit cândva în trecutul îndepărtat.

nefilimii cine au fost
Ciudați, necunoscuți, inumani: ar putea fi Nefilimii niște extratereștri antici?

Extratereștrii antici care au provocat Potopul?

Urmând această teorie, din apariția și existența lor în vremurile ante-diluviene (adică anterioare Potopului), se pare că Nefilimii au fost trimiși pe Pământ pentru a provoca Marele Potop din Biblie. Nefilimii ar fi putut provoca Potopul pe Pământ și, astfel, ar fi jucat un rol important în ducerea mai departe a narațiunii biblice.

În diferite limbi, inclusiv în ebraica veche, Nefilim se traduce prin uriași, rasa pe care oamenii o vedeau ca fiind mai mare decât ei și care ar fi putut poseda abilități magice, mai puternice. Evreii antici credeau cu siguranță că Nefilimii erau uriași, iar pentru a dovedi acest lucru există numeroase ilustrații.

Potrivit unor surse, este de asemenea disputat dacă Nefilimii erau de fapt fii ai lui Dumnezeu sau urmașii fiilor lui Dumnezeu. În orice caz, ei erau o rasă non-umană care ar fi putut fi ființe supranaturale precum îngerii sau semizeii.

• CITEŞTE ŞI:  20 de curiozităţi despre Islanda, o ţară extrem de interesantă

Prin urmare, unele texte antice se referă la ei ca fiind îngeri căzuți. Cuvântul Nefilim este dificil de interpretat. Cu toate acestea, mulți cred că este posibil ca acest cuvânt să aibă rădăcina dintr-un verb ebraic „naphal”, care se traduce aproximativ prin „a cădea”. De asemenea, s-ar fi putut observa că extratereștrii antici au căzut din ceruri.

Verbul naphal ar fi putut fi modificat în Nefilim. Acesta este un alt motiv pentru care încă mai credem că Nefilimii au fost o specie căzută. Dacă aceștia au căzut din cer sau au deviat de la calea lui Dumnezeu este un subiect pentru o discuție separată.

Multe dintre convingerile cercetătorilor despre Nefilimi converg adesea spre posibilitatea ca Nefilimii să fi fost diferiți din punct de vedere fizic, mai mari ca mărime decât oamenii, dar ceva mai mult decât atât. De exemplu, Goliat a fost un uriaș, dar nu a fost Nefilim.

Ambiguitatea Nefilimilor este cea care ridică problema originii și a soartei lor finale. Aproape toți cercetătorii sunt de acord că aceste ființe mistice și supranaturale au fost o parte importantă a mitologiei timpurii, dar nu reușesc să explice complet originea și scopul lor pe Pământ.[sursa]

Punctul de vedere sethit

Unii cercetători biblici cred că Nefilimii au fost urmașii lui Seth, fiul lui Adam. Punctul de vedere sethit se combină cu punctul de vedere conform căruia Nefilimii erau regi și conducători ai Pământului la acea vreme și doar unii descendenți ai lui Seth erau Nefilimi.

Sethiții erau văzuți ca fiind bărbați evlavioși, iar când acești bărbați evlavioși au deviat de la calea lui Dumnezeu, au continuat să se împerecheze cu femei neevlavioase. Urmașii lor au fost numiți Nefilimi.

Acest punct de vedere se aliniază, de asemenea, cu conceptul de Oameni căzuți, în care bărbații s-au îndepărtat de la stăpânirea lui Dumnezeu. Cu toate acestea, punctul de vedere sethit este distinct, în sensul că părinții Nefilimilor au fost bărbați evlavioși, în loc de ființe cerești sau îngeri.

cine au fost nefilimii
Nefilimii, fiii Fiilor lui Dumnezeu și ai fiicelor oamenilor

Cartea lui Enoh și îngerii căzuți

Punctul de vedere al îngerilor căzuți urmărește originea Nefilimilor până la îngerii care au căzut din cer. Astfel, Nefilimii sunt un amestec de oameni și îngeri și au puteri supranaturale. Ar fi posibil ca aceste creaturi să se distingă cu ușurință de oamenii obișnuiți datorită mărimii și trăsăturilor lor.

Acest punct de vedere necesită mai multe salturi de interpretare, cel mai important fiind acela de a echivala „îngerii” cu „fiii lui Dumnezeu”. Cartea lui Enoh, un text apărut mult mai târziu, inclus în unele tradiții biblice, confirmă această interpretare și îi numește pe acești oameni „veghetorii”, menționând că acești îngeri au fost atrași de fiicele lui Adam.

Un paragraf din Cartea lui Enoh menționează cum, după ce fiii oamenilor s-au înmulțit, oamenii au născut fiice. Aceste fiice erau frumoase și elegante, dovedindu-se atrăgătoare chiar și pentru îngeri.

În Cartea lui Enoh, aceste puteri angelice sunt denumite „fii ai cerului” sau „fii ai lui Dumnezeu”. Cartea continuă apoi să povestească cum îngerii au decis să ia soții dintre cele mai frumoase fiice ale omului și să conceapă copii din această uniune.

Cu toate acestea, liderul lor, Samyaza, a spus că împerecherea cu fiicele oamenilor ar putea fi un păcat, iar el va trebui să plătească pentru asta în numele întregii rase de îngeri. Mai târziu, Cartea lui Enoh continuă să povestească modul în care îngerii căzuți răi au răpit femeile umane și au avut copii cu ele. Acești copii jumătate oameni și jumătate îngeri au crescut și au fost cunoscuți sub numele de Nefilim.

• CITEŞTE ŞI:  Marea Schismă din 1054, ruptura dintre Biserica Ortodoxă şi cea Catolică

Cu toate acestea, Cartea lui Enoh este inclusă în Biblie doar în anumite tradiții evreiești și creștine din Etiopia și Eritreea, fiind în afara canonului principal evreiesc și creștin. Deși acest text antic oferă o explicație, aceasta a fost respinsă de cea mai mare parte a religiei dominante, care preferă să minimalizeze existența Nefilimilor.

Îngerii care au păcătuit

Această afirmație din Cartea lui Enoh are paralele în alte părți ale Bibliei, aliniindu-se la anumite texte care vorbesc despre îngeri care au păcătuit. În Cartea lui Iuda, penultima carte a Noului Testament și un text creștin canonic, sunt menționați cei care nu și-au păstrat domeniul propriu și au părăsit locuința lor.

Aici, Biblia nu include nicio mențiune directă despre Nefilimi și nici măcar despre îngerii care s-au împerecheat cu femei, dar face o paralelă între păcatele îngerilor și păcatele oamenilor. Atunci când a decis asupra canonului, biserica creștină timpurie a dorit în mod clar să includă pasaje din Biblie care vorbesc despre modul în care îngerii și oamenii sunt asemănători în ceea ce privește goana după carne străină și practicarea imoralității sexuale.

Cu toate acestea, unii cercetători biblici cred că îngerii nu erau capabili să păcătuiască într-o asemenea măsură. Având în vedere includerea unei alte rase de ființe superioare omului, dar distincte de Dumnezeu (și de cei care i se opun), acest lucru ar fi riscat să creeze subiecți alternativi pentru ca oamenii să se închine.

Pot îngerii și oamenii să se căsătorească între ei?

Astfel, există multiple dovezi care atestă că fiii lui Dumnezeu sunt îngeri, iar Nefilimii sunt un hibrid jumătate om și jumătate înger. Cu toate acestea, există și alte opinii care se opun acestei credințe. Una dintre convingerile contrare este aceea că îngerii sunt creaturi spirituale care nu au un ADN fizic, asemănător cu cel uman, care se poate combina cu ADN-ul unei femei umane.

Sunt mulți care cred că, deși îngerii puteau lua forma unui om, ei erau în mod inerent creaturi spirituale care puteau sau nu avea capacitatea de reproducere. S-ar putea să se fi amestecat cu oamenii, dar șansele ca ei să aibă un ADN fizic sau un ADN hibrid cu femeile umane sunt minime.

Desigur, cea mai mare poveste din Noul Testament oferă un astfel de exemplu. Duhul Sfânt a avut puterea de a naște un copil fizic, în ciuda faptului că era o putere spirituală. Cu toate acestea, dacă îngerii aveau sau nu aceeași putere nu este clar precizat în Biblie.

Biblia precizează, de asemenea, în mod clar că îngerii din ceruri nu aveau voie să se căsătorească. Chiar și ca îngeri căzuți, ei ar fi trebuit să se căsătorească cu femeile. Cu toate acestea, Biblia, în cartea Genezei, spune clar că doar bărbații și femeile umane se vor căsători.

Acest lucru ne readuce din nou la posibilitatea ca Nefilimii să se fi născut atunci când îngerii căzuți au luat femei umane pentru dorințele lor sexuale în afara căsătoriei. Deși această credință este un punct de vedere popular în rândul unor cercetători biblici, este nevoie de mai multe cercetări în acest domeniu.

Unul dintre cele mai puternice argumente împotriva faptului că Nefilimii sunt copii ai îngerilor vine de la Hristos însuși. Iisus Hristos a fost înviat după moartea sa și a continuat să spună că spiritele nu au carne sau oase, ceea ce elimină orice posibilitate ca ele să se materializeze ca ființe fizice.

Din moment ce îngerii sunt ființe spirituale, este aproape imposibil ca ei să fi posedat un corp fizic care să se poată reproduce cu oamenii. A spune că îngerii au făcut copii cu oamenii pentru a crea rasa Nefilimilor ar infirma complet ceea ce a spus Iisus Hristos.

• CITEŞTE ŞI:  Matusalem, cea mai veche stea din Univers, care pare a fi mai bătrână chiar decât Universul. Care este explicaţia

Alți fii ai lui Dumnezeu

Pentru a încurca și mai mult situația, În Biblie, diverse creaturi sunt numite „fii ai lui Dumnezeu” în funcție de virtuțile și comportamentul lor. Astfel, simpla numire a îngerilor ca fii ai lui Dumnezeu și determinarea lor ca fiind părinții Nefilimilor poate fi o simplificare excesivă sau o interpretare greșită.

Aceste creaturi au apărut după Potop și, prin urmare, par a fi distincte de Nefilimi. Dar Cartea Genezei lasă deschisă posibilitatea ca Nefilimii să fi trăit pe Pământ și în perioada de după Potop.

Un alt fapt care trebuie menționat este că linia „oameni de renume” din Geneza folosește cuvântul ebraic „iysh”. Acest cuvânt a fost folosit în alte locuri din Biblie pentru a se referi doar la bărbaţi sau la oameni în general. Astfel, se poate argumenta că Biblia nu s-ar abate de la acest lucru și ar folosi cuvântul „iysh” în mod unic aici pentru îngeri sau pentru îngerii născuți.

Singura dată când termenul „iysh” este folosit pentru altcineva decât un om a fost atunci când îngerii au luat forma umană. Totuși, acest lucru se referă la aspectul lor, iar cuvântul nu este niciodată folosit pentru îngerii căzuți. Prin urmare, este posibil ca Nefilimii să nu fi fost niciodată copii ai îngerilor căzuți și ai oamenilor. Există o posibilitate mai mare ca ei să fi fost copiii oamenilor evlavioși, nu ai îngerilor.

Au posedat îngerii căzuți oameni?

Există încă un alt punct de vedere care se referă la relația dintre îngeri și oameni și la modul în care au apărut Nefilimii. Potrivit acestui punct de vedere, acești oameni, numiți „fii ai lui Dumnezeu”, erau controlați de îngeri căzuți și demoni. Astfel, acești „fii ai lui Dumnezeu” ar fi creat Nefilimii sub influența acestor spirite, dar urmașii lor ar fi fost complet umani.

Faptul că oamenii sunt influențați de Satana, demoni sau alte entități spirituale nu este ceva neobișnuit în Biblie. De fapt, unele spirite au intrat chiar și în trupul oamenilor. Într-o astfel de împrejurare, persoana care se află sub influența spiritelor nu ar fi conștientă de acțiunile sale.

Acest punct de vedere are multe argumente împotriva sa. Cu toate acestea, ea se încadrează în convingerea că Nefilimii au existat în vremurile de dinaintea Potopului, au fost nimiciți, iar apoi au reapărut în vremurile de după Potop. Acest punct de vedere stabilește, de asemenea, că Nefilimii sunt 100% umani.

Mai mult, acest lucru ar însemna că Nefilimii au fost copii concepuți în păcat, deoarece spiritele sunt de obicei îngeri căzuți răuvoitori sau demoni. Cu toate acestea, ca și oamenii, ei sunt eligibili pentru mântuire dacă își îmbrățișează credința în Hristos și îi cer mila.

Un punct de vedere contrar acestei credințe este că acest lucru ar însemna că Nefilimii sunt creați și astăzi, poate chiar în fiecare zi. Acest lucru ar demistifica întregul concept de Nefilim. Dar Biblia nu spune nimic nici despre faptul că Nefilimii s-ar fi născut în perioade de timp ulterioare, referirile fiind limitate la vremurile de dinaintea Potopului biblic. În plus, procesul de creație a Nefilimilor fiind influențat de spirite și îngeri căzuți contrazice complet modul în care aceștia sunt descriși în Geneză.

Nefilimii: semizei clasici, îngeri căzuți, extratereștri sau demoni?

Statutul Nefilimilor, de la Biblie până la Cartea lui Enoh, este foarte ambiguu și complicat. Modul în care îi vedem pe Nefilimi depinde de modul în care interpretăm termenul „fiii lui Dumnezeu” din Geneza și de abordarea noastră față de statutul canonic al lui Enoh.

Credința populară încă îi plasează pe Nefilimi ca fiind creaturi mitice care erau diferite de om și care ar fi putut sau nu să fi existat pe Pământ. Dar, îngeri, semizei, uriași sau extratereștri, Dumnezeul evreu (poate conștient de statutul lor dubios în canon) i-a eliminat pe toți pentru a putea să o ia de la capăt.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

veronica micle

Veronica Micle, iubirea pătimaşă a lui Mihai Eminescu şi relaţia cu I. L. Caragiale

0
Veronica Micle a fost una dintre cele mai cunoscute și controversate personalităţi ale literaturii române din secolul al XIX-lea. Născută în Transilvania, într-o familie...
asasinarea lui iulius cezar

Asasinarea lui Iulius Cezar, un eveniment care a dus la căderea Republicii Romane

0
Asasinarea lui Iulius Cezar a avut loc în data de 15 martie 44 î.Hr. și a fost rezultatul unui complot pus la cale de...
comoară de aur uluitoare a fost descoperită

O comoară de aur uluitoare a fost descoperită într-un mormânt vechi de 1.300 de...

0
O comoară de aur impresionantă a fost descoperită într-un mormânt vechi de 1.300 de ani, de arheologii din Panama. Aceştia au descoperit mormântul spectaculos...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via