Leif Ericson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Noutăţi

Deşi învăţăm de la şcoală că cel care a descoperit America este Cristofor Columb, adevărul este puţin diferit.

Traversarea Oceanului Atlantic de către europeni este aproape exclusiv dezbătută în contextul marilor descoperiri geografice din secolele XV-XVII.

Totuşi, cu o jumătate de mileniu înainte de expediţiile lui Cristofor Columb sau Amerigo Vespucci, voiajele lui Leif Ericson (cca. 970-1020) merită amintite, nu ca o curiozitate şi ca o excepţie istorică, ci ca o parte componentă a marilor expediţii de colonizare pe care vikingii le-au întreprins în numeroase spaţii geografice.[History.com]

Cine a fost Leif Ericson

Povestea vikingului Leif Ericson este una cu adevărat impresionantă. La origini, Leif era norvegian, deşi a fost născut în Islanda. A fost fiul lui Erik cel Roşu, un alt explorator viking care a descoperit Groenlanda, dar doar după ce a fost alungat din Islanda pentru trei ani.

Motivul alungării este destul de bizar. Acesta a ucis mai mulţi oameni deoarece credea că tatăl acestora a furat câteva boabe magice de la el. Tatăl lui Erik şi bunicul lui Leif, Thorvlad Asvaldsson, a fost alungat din Norvegia pentru omucidere.

Astfel, Leif a ajuns în Islanda. Spre norocul lui, nu a fost alungat de nicăieri. Din fericire, nu a moştenit genele care să determine comunitatea să-l alunge. În schimb, a moştenit spiritul de explorator.

Cum a descoperit Leif Ericson America

Voiajul în urma căruia primii europeni vor debarca în America a fost organizat în urma unei convorbiri dintre Leif şi un anume Bjarni Herjólfsson.

Conform Saga Grænlendinga, acesta din urmă participase în exdiţia din 885-886 care urmărea colonizarea Groenlandei.

Traseul urmat de vikingi către America

Vasul său fiind împins de vânturi puternice către sud, acesta va observa un ţinut nou, deluros şi bine împădurit. Era Canada.

• CITEŞTE ŞI:  Cercetările recente au supraestimat cât de mult vânau femeile în societățile străvechi. Adevărul este altul, conform unui studiu

La întoarcerea în Groenlanda, Bjarni Herjólfsson va povesti cele văzute, impulsionându-l pe tânărul Leif Ericson să caute acestă misterioasă masă terestră.

Încurajat de comunitatea locală dornică să descopere noi terenuri arabile, Leif va organiza, aproape de anul 1000, o expediţie către acest nou ţinut, fiind însoţit de 35 de exploratori.

Urmărind indicaţiile lui Bjarni Herjólfsson (considerat primul european care a văzut continentul american), Leif va debarca pe coastele a trei ţinuturi:primul va fi denumit Helluland (Ţinutul pietrelor) – considerat de cercetători a fi Peninsula Labrador, al doilea va purta numele de Markland (Ţinutul lemnului) – insula Newfoundlan, iar al treilea ţinut va fi denumit Vinland (Ţinutul vinului).

Leif şi echipajul său au campat pe durata iernii în acest nou ţinut, întorcându-se în primăvara următoare în Groenlanda.

Doi ani mai târziu, fratele lui Leif, Thorvald, va organiza o nouă expediţie în Vinland, urmând acelaşi itinerariu. Intrând în conflicte cu populaţia locală, Thorvald va fi ucis şi îngropat în noul ţinut.

Este primul european înmormântat pe continentul american. Echipajul lui Thorvald s-a întors în Groenlanda un an mai târziu, aducând cantităţi mari de lemne şi de struguri.

Ce s-a întâmplat cu Leif Ericson

În afara informaţiilor de mai sus, nu se cunosc alte date cu privire la viaţa şi activitatea lui Leif Ericson de după descoperirea Americii.

Cercetătorii estimează că acesta a locuit în Groenlanda până în jurul anului 1020, fără să fi organizat vreun alt voiaj în Vinland.

Deşi puţin studiată, personalitatea lui Leif Ericson a impulsionat numeroase alte expediţii vikinge pe teritoriul american în cele două secole care au urmat dispariţiei acestuia.

• CITEŞTE ŞI:  Ce limbă vorbeau dacii şi de ce nu foloseau un sistem de scriere

Ca o recunoaştere a meritelor sale personale şi a efortului expediţionar viking, preşedintele american Lyndon B. Johnson a promulgat în anul 1964 o lege prin care ziua de 9 octombrie este sărbătorită în SUA drept „Ziua lui Leif Ericson”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

sinodul cadavrului

Sinodul Cadavrului: procesul în care a fost judecat un papă decedat

1
Sinodul Cadavrului reprezintă un proces bizar, care a avut loc la finalul secolului al IX-lea, acuzatul judecat fiind un papă decedat. Mai exact, decedat,...
tudor vladimirescu

5 lucruri interesante despre Tudor Vladimirescu şi Revoluţia de la 1821

1
Au trecut 200 de ani de când Tudor Vladimirescu a reuşit să adune în jurul său o armată şi, având la bază o serie...
Abraham Lincoln

Legătura stranie dintre Abraham Lincoln şi ucigaşul său

2
Abraham Lincoln nu are nevoie de foarte multe prezentări. A fost un avocat și om politic american, devenind cel de-al șaisprezecelea președinte al Statelor...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via